bugün

Günümüzde yaşanan birçok problem zamanında öngörülmediği için yaşanıyor.herkes kalkınmayı maddi açıdan yorumluyor. maddi kalkınma yanında siyasi,ekonomik,toplumsal,kültür,tarım,coğrafya hangi konuma gelmiş kimse bunu hesaplamıyor.türkiye'de yetişmiş olan bilim insanlarına da gereken önem verilmiyor.türkiye'de yıllar önce çözülmesi gereken etnisite meselesi güncelliğini koruyor.şehirler arasındaki uçurum,yatırımların dengeli yapılmaması,gelir adaletsizliği,bunun insanlar üzerindeki etkileri ve daha sayamadığımız birçok sorunda bilimin kazanımlarından yararlanılmadan tamamen popüler yaklaşımlar sergileniyor.örneğin işsizlik.

Bir bina yapılırken bile sosyoloji,psikoloji,coğrafi veriler göz önüne alınmadan yapılıyor.

türkiye'de sosyal bilimlere önem verilmediğini şurdan da değerlendirebiliriz.türkiye'de yönetim kademelerinde bulunanların birçoğu sayısal nitelikteki bölümlerden mezun.milletvekillerinin bile doktor,mühendis,mimar olması için çalışılıyor.belediyelerde mühendis kökenli bir belediye başkanı olduğunda halkın gözleri parlıyor.

artık tabuları yıkmak gerekiyor.türkiye bu kadrolarla mevcut sorunları çözemedi.her alanda özellikle sosyal bilimlerden yetişmiş türk bilim insanlarına değer verilip hızlı bir şekilde restorasyona girmek gerekiyor.
Türkiye'de şimdiye kadar mühendis kökenli birçok yönetici gelmiş ama türkiye'nin en önemli problemleri olan en başta teröre çözüm bulamamışlardır.sosyal bilimlere önem derken edebiyat,tarih vs. Mezunları alıp hepsini iş güç sahibi yapalım değil.türkiye'nin dünya çapında yetiştirmiş olduğu bilim insanlarından yararlanılması anlamında sosyal bilimlere önem verilmesi gerekmektedir.
tabiki sayısal bilimler önemsiz değildir anlamı çıkarılmamalı burada.ama soma'da termik santral için 6000 ağacın kesilmesine onay veren müteahhit zihniyet yerine birçok bilim alanın verileri kullanılmış olsaydı yüzlerce yılda yetişen zeytin ağaçları yok olmayacaktı.

sosyal bilimlere önem derken birçok mühendisin işine engel olalım,onlar özel sektörde iyi para kazansınlar,yüksek binalar diksinler,paraya para demesinler,yaptıkları binalar yıkılsın ama onlar yıkılmasın,ihale üstüne ihale alsınlar,aldıkları ihaleleri taşeronlara versinler,daha fazla para kazansınlar,soma'da 301 kişinin ölümüne neden olsunlar,sırf baraj kurulacak diye doğa yok edilsin,tarih sular altında kalsın,onlar için üretim ve para önemli olsun,301 kişinin aileleri çok da önemli değil,üretim,rant,yüksek binalar,para dönsün isteyecektir.ama dünya çapında türkiye montaj ülkesi olmaktan ileriye gidemeyecektir.
Sosyal bilimler sınav sistemindeki ezberci zihniyetten ziyade sadece oturup sosyal bilgiler çalışmak değildir.sosyal bilimlerde arsimet'in suyun kaldırma kuvvetini hamamda bulması,hazerfen ahmet çelebi'nin uçması,lagari hasan çelebi'nin roket yapmasını da inceler.cacabey rasathanesi'nde roket sütunu bulunurken günümüzde neden uzay çalışmalarında geri kaldığımızı da araştırır.

türkiye'nin en büyük sorunu olan terörün çözülmesinde sosyal bilimlerin verileri eğer iyi bir şekilde değerlendirebilmiş olsaydı milyarlarca dolar harcanmış olan bir yerde ülke çok daha iyi yerlere gelebilirdi.
Türkiye de "Bilim" ibaresi bulunan hangi dala önem veriliyor ki ? Yayınlanan akademisyen başına düşen makale ortalaması bile iran'ın yarısı.Çoğu dekan ve rektörlerimizin makale ortalaması Avrupa'daki okutmanların yazdığı makale ortalamasının altında.Şimdi gel de böyle bir ortamın olduğu ülkede herhangi bilim dalında başarı bekle.
seviyeyi yükselten mevzu.
yapmayın olm bu saatte.
haşekinin fotoları ifşa olmuş, oraya gidek mi bakmaya?
diyelimki sosyal bilimler çok önemli değil, sayısal bilimlere öncelik verilsin.

peki sayısal bilimlerde başarılı olduğumuz için mi türkiye pisa sıralamasında 41. sırada?

sosyal bilimler değersiz olduğu için mi tüm kurumlar sosyolojiye önem verip reklamcılık ve tanıtım işlerine dünyanın parasını harcıyor?

sosyal bilimler önemsiz olduğu için mi medya da hergün haber takip ediyorsunuz. bunların hepsi sosyal bilimler alanına giriyor.

bu ülkede sosyal bilimlere gereken önem verilmediği için bu toplumu bir türlü şekillendiremiyoruz sözlük. sosyolojiden, tarihten, coğrafyadan bihaber bir nesil yetişiyor.

tarihini, coğrafyasını, dilini bilmeyen bir nesil vatandaşlık bilinci de kazanamaz, yeni bir şey de üretemez.
sosyali geçtim de bilim ne lan ahahahahahaha.

bilim ve önem vermek ve türkiye hahahahahaha.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar