bugün

çok zordur. karabiber diye ince öğütülmüş bulgura kiremit tozu karıştıran, baton sucuğu 1 tl'ye satan, sattığı bu baton sucuğun ambalajına "sucuk benzeri ürün" yazan, insanlarımıza eşek eti yediren, kısa yoldan köşeyi dönmek için sağlıklı ürün yerine ucuz ürün üreten, insan sağlığına önem vermeyen, genetiği ile oynanmış ürünler üreten kişilerle çok zor.

eskiden karın doyurmak için çiftçilik yapanların şimdi daha fazla para kazanmak için mevsimini beklemeden ekim yaptığı*, ürünler daha çabuk ve daha büyük olsun diye türlü ilaçların kullanıldığı, eskiden mevsiminde yediğimiz ürünlerin artık her mevsim çıkması fakat artık eski lezzetlerini vermiyor olmaları, aldığımız paket tavuğun bile lezzetsiz oluşu, tüketim toplumu olmamız için herkesin elinden geleni yapması, organik tavuk fiyatının 22 tl olması (demek ki normal yolla tavuk yetiştirsen bu fiyata satacaksın) bu zorluğun sebeplerindendir.

"e halkımız fakir. sucuk, sosis, tavuk yemesinler mi?" diyenlere de selam ederim. yemesinler efendim. böyle kanserojen maddelerin bulunduğu şeyleri yemesinler. ondan sonra kanser neden arttı?

kullandığınız gıdalara dikkat edin. çocuğunuza ne yedirdiğinizi bilin. sağlıklı nesiller için bilinç şart. ben para kazanayım da gerisine karışmam mantığıyla hareket edilirse ileride sağlığımız hepten bozulacak. sağlıklı beslenebilmemiz için herhalde her mahalleye bir uğur dündar şart.
sağlıklı ölmeye çalışmaktır.
deveye hendek atlatmaktan zordur.
imakansızdır. devletin denetim özürlü olduğu, ülkede gıda konusunda her türlü terörün yaşandığı düşünülürse. pazarda satılan özellikle sebzelerin hormonlu olduğu gayet açıkken vergi isimleri uydurma konusunda son derece yaratıcı olan devlete sormak istiyorum gıda üretimi denetlemesi bu kadar zor mu ? yoksa halkın sağlığı bazı kesimlerin daha çok para kazanması için görmezlikten mi geliniyor ? konu sadece üretilen tarım ürünlerinin hormonlu olması değil. lokantalar dahil hazır yemek üretilen hangi iş yerleri denetleniyor ? 10 yıl onceki sebze ile günümüzdeki sebze arasıdaki fark devletin vatandaşının sağlığına verdiği önemin göstergesidir. rusların almadığı hormonlu gıdaları iç piyasaya sürende sensin.
özetle türkün türkten başka düşmanı yoktur. bu millet bir süre sonra kendi kedini imha edecektir.
arz talep yetersizliği bu zorluğun ana etmenlerinden birini oluşturuyor olsa gerek. zira toplumda gerçekten sağlıklı beslenmeye çalışan kişi oranı çok düşük. zaten herkes yedikleri gıdanın yararından ziyade iyi tat alma dürtüleriyle hareket ediyor; türk toplumunun genel alışkanlıkların da sebebiyle... tabi damağa hoş gelen yiyecekler de en zararlı yiyecekler.

sağlıklı beslenme denilen şey sanki çok komplike bir kavram gibi algılanıyor. ancak esas olarak birkaç temel prensipten ibarettir. en öncelikle işlenmiş, rafa girmiş şeylerden uzak durmak ve yiyecekleri doğalına en yakın haliyle tüketmeye çalışmak... her türlü abur-cuburdan, koladan, cipsten ve rafa girmiş, işlenmiş gıdalardan uzak durmak. ancak çocukluktan itibaren kültürel olarak ta abur cubura çok meraklı bir toplumuz. mesela dedeler, aileler sanki çok matah bir şeymiş gibi çocuklarını sevindirmek için onlara abur cubur alıp mutlu etmeye çalışıyor. halbuki çocukluktan itibaren bu bilinç oluşturulsa ileride daha sağlıklı bireylerin oluşması için iyi bir yatırım yapılmış olacak.
sebzeleri ilaçlamadan, gdo kullanmadan, doğal haliyle üretmek ve pazarlamak bu kadar zor olmamalı. en azından yakın zamana kadar bu problemler şimdiki kadar yoktu. buradan hayatımızın her alanına nüfuz etmiş kapitalizm denen şeyi anlamadan, eleştirmeden bu durumu anlayamayız sanırım. çünkü 'minimum maliyet, maksimum kar' prensibi ve daha çok kazanma hırsı her şeyin önüne geçebiliyor. halbuki işlenmiş gıdalar için yapılan bunca yatırım ve giderler sağlıklı gıdaların üretim ve dağıtımı üzerine yoğunlaşsa dünya daha güzel bir yer olacak.
sağlıklı olmanın en önemli yönü sağlıklı beslenmektir. sağlıklı beslenen ve spor yapan bireylerden oluşan bir toplum daha sağlam kişilikli ve huzurlu olur.
Özellikle son yıllarda sağlığı düşünmekten çok gündemde herkesin uyguladığı için yani sağlıklı beslenmek moda olduğu için yapılan çalışmalardır.
güncel Önemli Başlıklar