bugün

evet beyler. stopaj usülü ile ücretlerden kesilen gelir vergisinden kaçış zaten olanaksız. e aylık maaşınızı da düşük gösterme ihtimaliniz yok. 5 aylık bir memur, henüz %20'lik dilime girmeden 3000-4000 arası vergi vermiş oluyor. bakanlar kurulu göreve.
yanlış tespittir. maaş ile çalışanlar arasında en çok vergiyi veren denilse oturulur ve tartışılır. ama o zamanda ne iş yapıyorsunda bıdırdıyorsun denilir. son sözüm devlet memurluğu diye bir olayın kaldırılması gerekir.
doğru olandır. ortalama maaş ile ocak ve aralık maaşının arasında yüksek miktarlarda fark oluşmaktadır.

devlet memuru çalışmaz, yatar diyenler tipik bir çalışmadan yatarak maaş alma adayıdır.
şirket sahibi olmayan maaşlıların (ben de o durumdayım) ancak ödediği dolaylı vergilerin (kdv, ötv filan) lafını etmesi makuldür. cebine hiç uğramayan parayı "ödedim" demenin ne anlamı var?

cebine giren parayı "vergi" diye ödemek zor iştir zor... özellikle ticari rakiplerin ödemezken...

müşterilerine şöyle bir cümle kurmak zorunda kalırsın "evet, benim ürünümün, hizmetimin fiyatı %20 pahalı. ama bir sor neden pahalı? vergi ödüyorum da ondan. şimdi benim sattığımı alırsan bil ki ödediğinin %20'si devlete vergi olarak gidecek, cebime atmayacağım. yemin olsun, valla billa!"

bir müşteri olsanız ve satıcı size böyle bir cümle kursa ne dersiniz?
doğrusu memurun ödediği verginin sadece devletin elde ettiği vergi gelirleri içerinde vergi kaçaklarının olmadığı stopaj vergi gelirleri içerisinde yer alması ve vergi kaçırma olanağının bulunmamasıdır. ülkemizde stopaj üzerinden elde edilen gelir yüksek olsa da bunu sadece memura indirgemek doğru olmaz. zira bu kapsamın içinde asgari ücretli ya da maaş üzerinde gelir eden herkes girebilir. bunun yanında eline geçmeden ödendiği için ödememiş olmak ya da eline geçse ödemesi zor olur gibi bir yaklaşım ödendiği gerçeğini değiştirmez.

tüm bunların yanında stopaj ile vergilendirilenlerin üzerindeki vergi yükünün adaletsizliği ya da ülkemizde bulunan vergi kaçakçılığının boyutu ve bununla mücadele sonucunda elde edilecek gelir ile bazı kesimler üzerindeki vergi yükünün azaltılabileceği ayrı bir tartışma konusudur.
bu adaletsizliği kısmen azaltmak için maliye bakanlığı yakın zamanda 5000 vergi müfettiş yardımcısı istihdam etmiştir. hayırlısıyla.

adaletsizlik: memurlardan %100 verimle vergi hasılatı elde edilirken, diğer kazançlardan %40-50 vergi hasılatı elde edilmesidir.
şayet bazı yazarların belirttiği gibi her alanda liberalizm olduğu takdirde vergi inceleme görevini üstlenen vergi müfettişlerinin kim olması gerektiği ayrı bir muamma. zira kendin incele kendin öde mantıktan ne gibi bir yarar elde edilir bilinmez.

ayrıca serbest meslek veya ticari kazanç gibi alanlardan elde edilen gelirden alınan vergiler bu sene itibariyle türkiye cumhuriyeti tarihinin en fazla olduğu senedir. buradan da anlaşıldığı üzere vergi denetim kurulu başkanlığının belirlediği vergi kaçakçılığıyla mücadele meyvesini vermeye başlamıştır.

edit: liberalizm konusunda yazdıklarımın, bu konu ile ilgili entry nin yazar arkadaş tarafından silinmesi sonrası pek önemi kalmamıştır.
güncel Önemli Başlıklar