bugün

açılan işyeri sayısının kapanan işyeri sayısından fazla oluşunun, türkiye'de ekonomik kriz olmadığına delalet sayıldığı veriler. tamam olumsuz tarafından bakmamak gerekir ancak aynı şekilde bir veriye götünden de bakmamak gerekir.*
bu kapanan işyerleri ile açılan işyerlerinin ekonomik getirisi, hacmi aynı mıdır ki birbiriyle karşılaştırılsın. bir fabrikanın kapanması, ya da bir süre üretimini durdurması, binlerce küçük esnafın kepenk kapatması demektir. yani bu yeni açılan işyerleri, kapanan fabrikaların yerini doldurup, türkiye ekonomisini daha da yukarıya taşıyabilecek midir ona bakmak lazım. kağıt üzerinde yazanları dile getirip, binlerce lira kar ettiğin dolarları sayarken "kriz mriz yok bu ülkede" deyip geçmekle olmuyor bu işler. gidip, bir kaç tane küçük esnaf ile ekonomi konuşmak lazımdır. paranın nasıl akmadığını, piyasadaki krizi yerinde görmek lazımdır.
sadece açılan işyeri sayısının kapanan işyeri sayısından fazla oluşunun, türkiye'de ekonomik kriz olmadığına delalet sayılmadığı veriler.

üstad 6-7 tane entry girmişim ayrı ayrı açıklamak için.
hamdolsun...
(bkz: karl marx in hakli olmasi) ve (bkz: üçüncü dünya savaşı güncesi)

türkiye'nin kredi notunun durağandan negatife çevrilmesi, türkiye'de ekonomik kriz olmadığını gün yüzüne çıkartan verilerdendir. kapımızın önünde dolaşan gulyabani kılıklı krizin ayakseslerinin gürültüsü de bir çok gerizekalıya göre turkiye'de ekonomik kriz olmadigina dair veriler arasında sayılabilir.

en büyük yalanlar herkesin bildiği doğrular üzerinden söylenir.
(bkz: kedidir o kedi)
(bkz: hamdolsun ekonomisi)
veriler herkesin ulaşabileceği resmi verilerdir.
verilemeyen verilerdir.

açın gözünüzü açın...
gözlerini kapatmak, kulaklarını tıkamak, ağzını batlamak, afyon içerek beyni uyuşturmak neticesiyde oluşan verilerdir.
belki 2001 krizi gibi güçlü bir kriz vurmayacak ama gidip de bak o kadar işyeri açılmış hani kriz nerde anlayışı da doğru değil. bütün şirketler(buna bankalar da dahil) işçi çıkartıyor siz hala kriz yok diyorsunuz. afferin lan size.
Bazılarının halkı kandırmak için uydurduğu fasafisolar.
bursa gibi bir sanayi şehrinde yaşayan, az çok gözlem yapabilen insanların bulamayacağı verilerdir.

ekonomik terimlerden çok fazla anlayan birisi değilim. ama çevremdeki olup biteni görebilecek kadar zekaya sahip olduğumu düşünüyorum.

daha 1-2 ay önce tekstil-otomotiv gibi sektörlerde harıl harıl çalışan, kıçını kaşıyacak vakit bulamayan adamlar bugün iddaa-sayısal loto bayilerinin önünde kuyruk olmuşlar. madem kriz yok bu adamlar neden boş boş gezmeye başladılar? çok para kazandılar da paraları yemek için mi bıraktılar bu işleri? hayır, bildiğin işten çıkarıldılar.

üst tabaka olarak tabir ettiğimiz ve her daim işin kaymağını yiyen insanlara göre kriz hiçbir zaman yok zaten bu ülkede. onlar alırlar verileri önlerine "bu ay da kar ettik, hamdolsun" der işlerine bakarlar.

gel bak bakayım orta tabakanın, işçi sınıfının haline kriz var mı yok mu? son bi ayda etrafım işsiz doldu birileri hala hamdolsun kriz yok diyor, birileri hala verilerden ıvırdan zıvırdan söz ediyor.

ulaşım araçları içamalatı %21.7 düşmüş, tekstil ürünleri üretimi %21.4 düşmüş. peki bu üretimler nasıl düşürülüyor, işten çıkarmalar ya da izinlerle değil mi? kalkıp da müdürleri, şefleri ustaları çıkaracak değiller işten, işçiyi çıkaracaklar elbette.

eğer gerçekten kriz olup olmadığını anlama niyetindeyseniz s.ktiredin verileri de işçi sınıfının haline bakın. o yüzden o verilerin gözümde tuvalet kağıdı kadar değeri yok.
(bkz: sözlükte keriz olduguna dair veriler)
(bkz: rte) sürekli panik yapmayın diyor, bütün ekonomistlerin aksine.
bir arkadaşın söylemi ile;

acun'un tarkan'a bir program için 1 milyon dolar önermesi.

ekonomik kriz ortamında kim kime bir program için 1 milyon dolar önerir.
bornova forum. herkes manyak gibi alisveris yapiyor, nerdeyse her magzanin kasasinda uzun kuyruklar var.
Merkez Bankası'nın yarım puan faiz indirimi zaten hareketli olan doları 1.7475 YTL'ye taşıdı. Euro ise 2.17 YTL'ye yükseldi. imkb bir günde %10 düştü. sanırım bu başlığı açan hamdolsuncular bu verileri dikkate almıştır.
mayıs ayında 1.730 euro ise 2,200 seviyelerini görmüştü. yani dolar ve euro seviyelerinde kriz olduğunu söyleyebilecek ciddi bir artış olmamış. 1,250 ile 1,740 civarında gidip gelmiş dolar. euro da 1,800 ile 2,200 arasında gidip gelmiş.

kişi ekonomik kriz var demek için bahane üretmek istedikten sonra istediği kadar üretebilir.
sabancı ve akbank ta toplam olarak yaklaşık 3000 kişi çıkarıldı ama, her sene ekim ile kasım ayları arasında oluyordu.

(bkz: hamdolsun kriz yok)
(bkz: hamdolsun bsg)
doğruluk payı pek yüksek olan verilerdir; nitekim türkiye'de ekonomik kriz olup olmadığını anlamak için, ilk akla gelenlerden abd'ye, almanya'ya, ingiltere'ye, ispanya'ya göz atmakta fayda var. en azından karşılaştırdığınızda, yüz yılda gelebilecek türden bir krizin, türkiye'yi batılı ülkelerde olduğu gibi ağır vurmadığını görmek mümkün. aksi olsa, şu ana dek bir kaç tane "şubat 2001" yaşamış olurduk.
veriler kumun altındadır. kafa kuma sokulmak suretiyle tüm veriler bulunabilir fakat kıçın açıkta kalması ve aynı zamanda dış etkilerden etkilenmesi riskini göz ardı etmemek gerek. kafayı kuma sokmak yerine etrafa bakılarak kıç kollanabilir.
imkb endeks'inin düşmesi dışında diğer bütün verilerin ekonomi de işler iyiye giderken de olan durumlardı.

ancak son dönem de biraz da medyanın etkisi ile yapılan haberlerin ardı ardına getirlimesi ile kriz varmış gibi bir hava oluşturulmaya çalışılıyor.
iyi niyetli rosava abimizin ekonomiyi devlet verilerine göre okumasıdır. açıklanan işsizlik oranlarının doğruyu yansıtmadığını iddia ederek bir başka kriteri de ben süreyim öne. yapılan haciz sayısı da krizin olup olmadığını ortaya koyabilir. avukat tanıdıklarınıza bir sorun bakalım son 2 ayda haciz olaylarında artma var mı yok mu?
(bkz: vestel in satışlarını ve ihracatını artırması)
(bkz: medyanin kriz tellalligi)
milletin hala alışveriş gücünden birşey kaybetmemesi bunun en büyük örneğidir. piyasalardaki yavaşlık sadece milletin ne olduğunu görmek için parayı elinde tutmasındna kaynaklanmaktadır.