turk milleti olarak japonlara duyulan asiri sempatidir.nedeni bilinmemektedir.japonlar tarafindan yapilan butun icatlar takdir edilir,bravo denilir.bu sevgi saygi cercevesinde bi suru efsaneler uretililmistir,uretilmeye de devam edecektir.en meshuru sole biseydir:
japonlar turklere halici temizlemeyi,karsiliginda da denizin dibindeki altinlari almayi teklif etmisler ancak bizimkiler kabul etmemislerdir.bunun gibi nice efsaneler halk arasinda dilden dile dolasmaktadir.
(bkz: türk insanının brazilya milli takımı sevgisi)
karşılıklı sevgidir.ilginçtir japonlar da türklere karşı acayip bir sempati beslemektedir.allahın kırşehir kaman'ında japon prensi tarafından yaptırılan japon bahçesi çok somut bir örnektir.aynı şekilde barış mançonun japonya konserlerinde minik japonların şarkılara birebir eşlik etmeside bu konuda hatırlanabilecek hoş enstantanelerdendir.
Rahmetli Barış Manço ile zirve yapan,ulusların birbirini menfaat olmaksızın da sevebileceğinin kanıtı olan olgu...
(bkz: savasma sevis)
ikinci abdulhamid döneminden bu yana süregelmiş durumdur.

(bkz: ertugrul gemisinin japonya ya gidisi)
japon insanının türk sevgisiyle alakası olsa gerek, kaldı ki g8 ülkelerinden bir tek japonya bizden vize almıyor *
(bkz: japon yapıştırıcısı)
tarihte arada ciddi husumet doğuracak hatıralar olmaması (2. dünya savaşı'nda japonya'ya en sonlarda savaş ilan edilmiş, ama fiilen çatışma olmamıştır. 1. dünya savaşı'nda da karşıt ittifaklar içinde olunmuş ama orada da fiilen çatışma olmamıştır.) ve osmanlı döneminden itibaren olumlu ilişkileri besleyecek karşılıklı teşebbüs ve jestlerin olmasından kaynaklanabilecek vaziyet.