bugün

pokemon un bir bölümünde pikachu nun kendisinden bir gömlek daha üstün olan elentrinkli rakibine karşı kuyruğunu toprağa sokarak gerçekleştirdiği savunma sistemi. daha sonra pikaçu da elektrik atmış ama diğer dangalak pokemon topraklama yapmamıştır. *
(bkz: topraklamak)
elektronik aletlerin her yanımızı sardığı bu zamanda müteahhitlerin zerre sallamadığı şeydir. uzmanından alınan bilgiye göre pek de zor bir iştir. öyle demir bir kazıkla halledilecek gibi değildir.

topraklama yapılmamış bir evde, hele ki bir apartmanın zemin katında oturuyorsanız derdiniz var demektir. kalorifer peteklerinden ufak çaplı elektrik alıp çarpılabilirsiniz. hele ki müzik kaydı için kullanılabilecek amfi, pedal, elektronik gitar, laptop gibi aletlerle işiniz varsa evden taşının daha iyi.
inşaatlarda temele uygulanaran hem bina güvenliği sağlanır hem de temelde ki statik yük alınır.
Bir cismi iletken bir telle topraga baglamaya denir.
düğünlerde çalgıcılarında yaptığı, bi bildiği var zaar amına koyum tepkilerine yol açan harekettir.
topraklamada amaç cismi nötr hale getirmektir. sadece eksiler hareket ettiği için eksiler toprağa doğru gider ve cisim nötürleşir.
potensiyel eşitlik olarak da tanimlanabilir.
fabrikada gelen evrağın bildirdiği terimdir, geniş bir anlam ve maliyet içermektedir. ulen bunların birde ölçümleri varmış yaa yıllık olarak yapılıyor diyolar birde ahanda gidecek yine paracıkla haydee.

edit: bu arada aldığım bilgiye göre topraklama işi yapan firmalarda varmış öyle kafamıza göre rapor doldurupda veremiyomuşuz hadi bakalım hayırlısı diyoruz. aha size de lazımsa benim görüştüğüm firma: http://www.topraklamaolcumu.net/
bir elektrik devresine toprak hattı bağlamak.

elektrik yükleri, iletken cisimlerde, bir cisimden diğerine rahatlıkla geçebilir. insan vücudu da yük geçişinden etkilenen bir yapıdır. bu nedenle, elektrik kaçaklarına karşı bir önlem olarak topraklama yapılır.

bunun mantığı şöyle işler: pozitif yükle yüklenmiş iletken bir cismimiz olsun. bunu toprağa bağladığımızda, cisme topraktan negatif yük (elektron) geçişi olur. böylece cisim nötr, yani elektriksel olarak yüksüz hale gelir. negatif yüklü bir iletkeni toprağa bağladığımızda da, cisimden toprağa elektron geçişi olur ve yine bu durum da cisim nötr olana kadar sürer.

bir elektrik kaçağı durumunda elektrik akımı, direncin daha düşük olduğu toprağa doğru geçmeyi seçecektir ve bu durumda akım, insan vücudunu etkilemeden akıp gidecektir.

normal şartlarda bu nötrleme işi, daha küçük sistemlerle yapılabilir. fakat toprak, yani aslında dünya, tüm sistemleri nötr yapacak kapasiteye sahip büyük bir cisim olduğundan, bu iş için herhangi bir devre yerine toprak bağlantısı tercih edilir.