bugün

Ziraat fakültelerinde lisans düzeyinde eğitim veren bölüm. Mezunlarına Ziraat Mühendisi ünvanı verilmektedir. Geleceği parlak bölümlerden biridir. Arazi toplulaştırmasında şantiye şefi olarak tarımsal yapılar ve sulama bölümü mezunlarıyla görev alırlar. ( (Şantiye Şefi Sadece toprak veya sulama mezunu olmak zorundadır.) Ayrıca Toprak-Bitki-Su analiz Labaratuvarı açma yetkisine sahiptirler.

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Başlıca Araştırma Alanları ve Konuları

Toprak bölümünün temel araştırma alanlarını toprak genesisi, toprak sınıflandırılması, toprak etüd ve haritalama, arazi kullanım planlaması, toprak ve su korunumu, toprak erozyonu değerlendirilmesi, toprak mineralojisi, kil mineralojisi, toprak verimliliği, toprak-bitki-su-gübre analizleri, bitki besleme, kuru-sıvı ve organik gübreler ve gübreleme, bitki beslenmesi sorunları ve çözümleri, topraksız yetiştiricilik (hidroponik), yetiştirme ortamları (substratlar) ve analizleri, toprak-su ve çevre kirliliği, organik tarım uygulamaları, toprak fiziği, toprak mekaniği, toprak biyolojisi, toprak mikrobiyolojisi ve biyokimyası, toprak kimyası dallarını kapsar.

Başlıca araştırma konuları; sayısal uydu verileri ve coğrafik bilgi sistem teknikleri kullanılarak toprakların etüdü, haritalanması ve sınıflandırılması, arazi örtü/kullanım türlerinin belirlenmesi, toprak oluş süreçleri, seramikte ve diğer mühendislik dallarında hammadde olarak kullanılan toprakların, volkanik kökenli materyallerin ve kil yataklarının mineralojik ve mikromorfolojik özellikleri, tuzlu ve alkali toprakların karakteristikleri, fosfor adsorpsiyonu, toprak azot dinamiği, bitki münavebesi, biyolojik aktivite, makro ve mikro element gübrelemesi, organik tarımda bitki beslemesi ve üretimi, fertigasyon, farklı bitki yetiştirme ortamlarının tarımsal açıdan uygulanabilirliği, kültür bitkilerinde azot, fosfor ve potasyumun etkisi, endüstriyel atıkların tarım ve endüstride kullanılma olanakları, çevre kirliliği, tarım alanlarının erozyona uğrama derecesinin belirlenmesi ve korunması şeklindedir.

Anabilim Dalları

Toprak Bilimi Anabilim Dalı'nın çalışma konularını; Toprakların oluşumu, sınıflandırılması ve haritalanması, Toprakların fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mekaniksel özellikleri, Toprak bitki su ilişkileri, Biyolojik ve mikrobiyolojik gübreler, Substratlar ve kompostlar, Toprak amenajmanı, Toprak kalitesi ve toprağın sürdürülebilir kullanımı, Su ve rüzgar erozyon, Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri, Toprak kirliliği ve benzeri alanlar oluşturmaktadır

Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme Anabilim Dalı'nın çalışma konularını ise organik ve kimyasal gübreler, bitkilerin beslenme ilkeleri, toprak ve bitkide besin elementleri noksanlıklarının teşhisi ve giderilmesi, toprakların verimlilik özelliklerinin belirlenerek değerlendirilmesi, toprak, bitki, su, gübre ve bitki yetiştirme ortamları analizleri ve topraksız yetiştiricilik ve hidroponik oluşturmaktadır.



Mezunların Çalışma Alanları

Tarım il ve ilçe Müdüsrlükleri
Tarım Reformu
Özel idareler
DSi
Karayolları
Çevre ve Orman il Müdürlükleri
MTA
Tarım Kredi Kooperatifleri
Belediye Park-Bahçe Daire Başkanlıkları
Dış Ticaret Müsteşarlığı
Bankalar
Tarımsal Laboratuvarlar
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu (19 Temmuz 2005 Tarih ve 25880 sayılı T.C. Resmi Gazete)na göre Toprak Koruma Projelerinin hazırlanması
Arazi toplulaştırma, Arazi kullanım planları ve Toprak ıslahı yapan şirketler
Bitki Besleme ürünlerinin pazarlanması
Organik, kimyasal ve biyolojik gübre üretim ve pazarlamacılığı
Yetiştirme ortamları üretim ve ticareti
Kültür mantarı yetiştiriciliği
Tarımsal danışmanlık ve hizmet şirketleri
Sulama ve drenaj alanında faaliyet gösteren şirketler
Seracılık
Fide, tohum ve fidancılık
Peyzaj ve süs bitkileri yetiştiriciliği
Organik tarım
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) şirketleri