bugün

reading için benden size abi tavsiyesi...

hayattaki şanslarımdan birisi hazırlıklardan birinde reading hocamın kelime öğretmek yerine olayın mantığını bize öğretmesiydi.

kelime ezberleme ile readingle baş edilmez... edilemez!
çünkü ne olursa olsun bilmediğin kelime çıkacaktır. o yüzdendir ki salak salak konular seçilir, yok küresel ısınma, yok yağmur ormanları şu bu.

yani senin okuduğunu anlayabilip bilemediğine bakılır. bunun da tek yolu o bilmediğin kelimenin terimin, cümledeki duruma göre bir fiil mi, nesne mi bir sıfat mı ona yakalamandır. bir önceki cümlede refere var mıdır yok mudur vs vs.

açın alt yazılı youtubedan değişik konularda ilgi alanınıza giren videolar izleyin. tarih mi seviyorsun, tarihi bir şeyler seyret.

merak etme bilmediğin bir ton kelime olacaktır haliyle. ama cümleden konseptten anlamayı öğrenirsiniz.

osmanlı tarihi diyelim... yeniçeri ne bilmeyeceksin, vezir ne bilmeyeceksin, kasır ne bilmeyeceksin... ama vezir dediğin adamlar padişahtan sonra gelir, her vezir kendi konusuyla ilgilenir vs diye öğrendiğinde heee diyeceksin bele bişi... kimi zaman adlandıramasanda sözlük karşılığı ile.

yani boş yere bir daha hayatta denk gelmeyeceğiniz bir ton kelimeyi ezberlemeye kalkmayın boş yere.

bir oyun gibi bilmediğiniz kelime ne onu kestirmeye çalışın... buna da alışın.
--spoiler--
götümden mideme doğru ateş basıyor.
--spoiler--

reflüdür o.
başta amerika birleşik devletleri'ndeki üniversiteler olmak üzere ingilizce eğitim veren üniversitelerin kabul ettiği uluslararası bir sınav. amerikan ingilizcesine dayalıdır.
sıkıntı bi sınav gibi görünse de profesyonel bi destekle üstesinden gelebileceğiniz bir sınav. evet gerçekten çalışmayı ve profesyonel anlamda takibi gerektiriyor. akademik bir hayat arzuluyorsanız önünüzdeki engellerden sadece biri ama kabus yapılabilecek bir hali de yok. planlı çalışın, az da olsa devamlı çalışın. evde tek başına çalışılacak bir sınav değil o nedenle işini iyi yapan, hocaları tecrübeli dikkate almanız faydanıza olacaktır. sakin relax beyler. siz bunu başarırsınız.
bak ulan sol framede görünce anılarım depreşti yeminle. ömür törpüsü diyebileceğimiz bu sınava akademik anlamda bir gelecek düşünüyosanız girmeniz gerekiyodu. bilmiyorum belki hala daha öyledir çünkü bayağıdır bununla ilgili kuralları takip etmiyorum. ama insanı harbiden strese sokuyodu. netten tek başıma öğreneyim, ben kasarım bi şekilde kendi başıma üstesinden gelirim olayları işe yaramıyo. o sıralarda ( o sıralar dediğim de 2-3sene önce) en yakın kankam türk amerikan derneği mecidiyeköy şubesini gidiyodu. nasıl lan memmun musun olayından sonra birkaç ders girdim. baktım sardı, devam ettim. 78 alarak teofl gibi bi belayı hayatımdan çıkardım. stres yapmayın be hacılar. ama hafife de almayın.
uzunca bir süre başaramadığım speaking ve writing bölümünden dolayı geçemediğim sınavdır. ablam araştırıp kariyer yolu yabancı dil kursunu bulmuştu iyiki de bulmuş, ben bu sınavı geçtiysem kariyer yolu sayesindedir.

(bkz: https://www.kariyeryolu.com.tr/)
gireceğim bir dil sınavı, hazırlık okumama sebebim olacak.
zor bir dil sınavıdır kendisi ücreti yanılmıyorsam en son 185 dolar idi.
Toefl: test of english as a foreign language
Giren eden biri yardim edebilir mi? Tesekkurler...
Özellikle speaking bölümünde çoğu kişiyi zorladigina inandığım bir sınavdır. Writing bölümü öncesinde bol pratik yapmayı gerektirir.
Çok zor olduğu söylenen sınav. Gmat e de toefl a da girmek istiyorum ama ingilizceyi unutmuş gibiyim. otobüs dün güç bela trafikte ilerlerken kendi kendime pratik yapayım dedim ama ciddi manada ingilizceyi unutmaya başladığımı fark ettim.

Gmat in sayısal kısmı da var hiç değilse ama toefl da öyle bir alternatif yok. Allah hazırlananlara kolaylık versin.
an itibariyle çalıştığım kurumun dil tazminatını alabilmek için 85 almam gereken sınavdır. nasıl bi çalışma disiplini izlemem gerektiği konusunda kararsızım. ve bu kararsızlık motivemi alt üst etmiş durumda. tavsiyesi olacak arkadaslar özelden yazsın. cok caresizim sözlük.
26 Mart Cumartesi Günü Eminönü istanbul Ticaret Üniversitesi'nde girdiğim sınav olup, 4.5 saat boyunca nasıl hayattan soğutulur, neticesine varmış olduğum hededir ayrıca.

Öncelikle TOEFL sınavına girecekseniz, bu yer kesinlikle istanbul Ticaret Üniversitesi olmalı. Sınav yeri seçerken bende bir çok forum ve sözlüklere baktım. Yorumlarda bu yöndeydi zaten nitekim.

Sınıflar istediğiniz kadar kalabalık olsa da , asla kol kola omuz omuza değilsiniz. içerisi havasız mı oldu, direkt Split klimayı açıyorlardı.

Sınav öncesi, Çay, kahve su ikramı yaptılar alt kattaki yemekhane, önüde açık ve açık alanıda mevcut. WC konusunda yeteri sayıda var ve asla tek kişilik değil.

Sınava gelecek olursak,

Reading:

Kısa ve net ; Double Penetration'dı. O kadar test çözdüm, fersah fersah kaynakları inceledim. Ancak gel gelelim, kimi konular Türkçe gelse yapamazdım. Şöyle ki ; Nat. Geo vs ne kadar seyretsem, ne kadar daha fazla test çözsem, milyonlarca alıştırma yapsam, konuyu nasıl çözerdim dedim sınavda bir anda kendime.

Hatırladığım kadarıyla ;

Güneş ışınları ve doğal renklerin oluşumu Kırmızı + Sarı + Yeşil. Ancak bu doğada bulunan renkler karıştırıldığında, diğer minör renkler meydana geliyor. Ancak bazı insanların korneasındaki algı farklılıkları nedeniyle bu temel renklerde mavi de olabiliyor. Bu o anki ışığın yansımasıyla alakalı ve her insanın farklı tonlarda görmesi mümkündür. Gibisinden uzuyor gidiyor.. Texti hadi anladım diyorum, soruya geliyorum. Soruda ; bu oluşuma göre aşağıdakilerden hangi diyerek şıklara geçiyor.

Bende ki tepki ; E yani ?

Trick mi dersiniz? artık benzer cevaplar mı dersiniz ? Gördüğüm göreceğim en kasan reading'dı

Listening ;
Amerikan aksanından ziyade bolca başka lehçelerden konuşmalar dinledim. Aksanlar çok farklı ve kesinlikle kulak aşinalığı şart olmalı. Reading sonrası bu biraz daha ılımlı geçti. Zorluk derecesi, alıştırma çalışma döneminizde ki konulardan farksızdı. Sadece dediğim gibi, farklı lehçeler çoktu. Gerek Profesörün, gerekse konuşma alan öğrencilerin.

Speaking ;

Ah Speaking demek istiyorum. Akademik başlık çok gereksizdi. Kuşların ölümü, somon balığı nedeniyle zehirlenmeleri virüs vs. Academic konuda bu denli sınava girenleri empoze etmelerini anlamıyorum. Anlıyorum, kimi sınava girenler Yurt Dışı öğrenimi için bu sınav belgesini alması gerekiyor. Ancak bir kimsenin speaking yeterliliğini, " bir balığın yada gökyüzünden kayan yıldızların arkasında bıraktığı samanyolu deryasını hadi özetle demekle, çeliştir diyerek " ölçmek bana çok doğru gelmiyor.

Personal experiance tamam. Günümüze ait yada geçmişe ait bir konu olur oda tamam anlarım. Hani mesela 11 Eylül saldırısının, geride bıraktığı ve günümüzde yaşattığı etkiler dersin. Bugün en mağarada yaşayanın bile, üç aşağı beş yukarı bir fikri olur. Ancak sen kalkıp, Kedilerin patisinde ki tırnak arasında bulunan bir şeyin, yok şöyle avantajı yok söyle bir şeyi varken bu doğada şunu yaratıyor hadi bize bir anlat dersen. Hadi oradan derim.

Bu tamamıyla benim görüşüm.

Writing:
Eğer sınava hazırlanırken, hergün belli bir konuya paragraf yazarsanız, bu kısımdan yüksek not almak kaçınılmaz.
Çoğu herkesin, benimde dahil olmak üzere kelime problemi var. Kelime noksanlığı demiyorum dikkat edin. Uygun kelimeyi gün içerisinde kullanıyorsunuz. Aslında çok bilindik bir kelime Örneğin: Moreover / In addition

Ancak gelin görün ki işte o sınavta hepsi ya birbirine giriyor yada " lan neydi " diyerek sihirli kelime bir türlü aklınıza gelmiyor. Nitekim bu nedenle alıştırma şart.
Bu aralar tum zamanimi somuren sinavdir.

Aslinda tebrik etmek lazim bazi arkadaslari cunku sinav tecrubelerine bakinca bekledigi nottan ustte alanlar cok fazla var sozlukte. Nasi beceriyonuz mk dedirtiyorlar.

2hafta sonra deneyimlerimi yazdigimda umarim bu gruba bende dahil olup birilerini gudurturum..

-- sinav sonrasi editi --

gordugum en zor listening reading sorularinin soruldugu sinav oldu ki sinavdan once 10larca essay, listening calismasi yapmama ragmen.. speaking, writing siknti yok cunku supriz yok yapman gereken sey belli.. ama gel gelelim reading listening bildigin nasi got ederiz tricky soru sorariz hep onlara kacilmis.. kardesim bu is elemesi mulakati deil ki birak bilen 25 26 caksin, ortalama da 20 alsin herkes sana faydasi ne yani zor sormanin onlarda
evet kizginim..

Not: gircek arkadaslar yesillendirsin her turlu bilgi belge dokuman paylasimi paslarim.. yeter ki uludag kazansin, toefl camiasi got olsun sinav sonuclariyla..
7 ağustosta olanına giren var mı acaba diye merak ettiğim ingilizce sınavı.

girenlerin yeşillendirmesi umuduyla.
gayet mantıklı bir sistemi olan ingilizce yeterlilik ölçme sınavı.
"Notetaking" konusunda vasat olanlarin s.cip batirdigi sinav. Zira sinavin 4 bolumunun ucunde kol gibi notlar almak zorunda kaliyorsunuz.

Onceki entrylerde teorik bilgi verilmis cok detaya girmeyecegim, direk kendi tecrubemi yazayim.

Reading en mala baglayacaginiz bolum, hele benim gibi sanssizsaniz ve 60 dakikalik bolum experimental yuzunden bir 20 dakika daha uzayip 80 dakika olursa tam oturdunuz demektir. Experimental dedigim su: Reading bolumunde normalde 3 metin olur fakat ananizin karnindan sanssiz dogduysaniz yapacak bir seyiniz yoktur cunku girdiginiz sinavdan sonraki sinavlarda cikacagi icin oncesinden deneme amacli sinava dahil edilen experimental metni de yapmak zorunda kalirsiniz. Bu experimental metin herkese denk gelmez, ayni merkezdeki kisilerden bile en cok birkacini bulur. Evet, bana denk geldi ve tum sinav anam agladi fazladan 20 dakika reading yapinca. Bu arada hangisi experimental anlamiyorsunuz, sorun da burada zaten. Illa yapmak zorundasiniz, ve test skorunuza yansimiyor bu kisim, 20 dakika beyniniz m.kiliyor o kadar anlayacaginiz.

Buyuk motivasyonla girdigim sinav, Reading bolumunun sevmedigim konulardan (Civil Engineering vs.) gelmesi ve experimentalin isin icine karismasi ile birlikte Listening'e asiri b.ktan bi giris yapmamla devam etti.

Listening'de experimental gelmedi Allah'tan, buna da sukur. Ama sorular ETS, Barron's gibi kaynaklardaki listening sorulariyla pek alakasizdi, zira ben cok zorlandim. Bazi sorulari salla basini mantigiyla cozdum, tuttu mu tutmadi mi gorecegiz. Ama Reading'in kotu etkileri yuzunden odaklanamadim bile, cok hizli gecti ve son soruyu 2 saniye kala cevapladim, cok hantaldim.

Speaking en korktugum bolumdu, sinavdan once de sadece 1 hafta speaking calistim o kadar zaten, yine de en cok burada zorlandim cunku kaliplari bilseniz bile yetmiyor, ornegin son soruda 2-3 dakikalik bir ders dinletiyorlar ve bu dersi ozetlemenizi istiyorlar soruda, ders ozellikle sevmediginiz bir branstan gelirse isteksiz dinliyorsunuz zaten, not aliyorsunuz tonla, fakat bu notlari toparlamak ve summarize etmek icin sadece ve sadece 30 saniyeniz var, sinav aninda bu sure nasil geciyor anlamiyorsunuz zaten o yuzden Time Management cok onemli, ben ettim siz etmeyin, halledin su mereti. Belirteyim, cevaplamak icin de 60 saniyeniz var, yani 180 saniyelik dersi 60 saniyeye indirmek amaciniz, en etkili bicimde.

Ve bizim maalesef Turk egitim sisteminde Ingilizce bilmek "derdini anlatabilmek" diye nitelendirildigi icin adamlar size "filanca bir olay oluyor fikrin ne" diye sorunca zik gibi kaliyorsunuz. Ders ozetleme konusuna falan girmiyorum bile... Bu bolum vasat ustu sayilirdi ama pek iyimser olamiyorum maalesef, heyecanima fazla yenik dustum.

En kolay kisim ise Writing, herkes hemen hemen ayni seyi soyler zaten, cunku gercekten de oyle. Writing kismi iki parca, birincisinde bir makale okuyorsunuz bir de ders dinliyorsunuz, derste makale isleniyor ve makaledeki olgular aciklaniyor, dogru veya yanlis kisimlar tartisiliyor vesaire... Yazacaginiz yazida metin ve ders arasindaki paralellikleri ve zitliklari ozetliyorsunuz. Ancak yazarken metin hemen sol tarafta durdugu icin bu bolumde cok sikinti yasamiyorsunuz dersi de anladiniz mi tamam.

Diger kisim biraz zorlayabilir cunku tamamen 'independent', bir konu hakkinda fikirlerinizi ve dusuncelerinizi soruyorlar, siz ne yapardiniz vesaire klasik... Mesela bana cocuklarin kisisel gelisimiyle ilgili bir soru geldi ve rahatca yazabildim dusuncelerimi, tam bizim egitim sisteminin ongordugu egitim tarzi zaten, ogrenciye ver odevi yazsin evde, o tarz. Writing kisminda grammar ve vocab onemli, bunu olcuyorlar zaten fikirlerinizin pek bir onemi yok diger turlu. Ben buradan 28+ bekliyorum ama gorecegiz tabi.

Kisacasi zik gibi gecti ama TOEFL garip bir sinav, kotu gectigini dusunseniz de sonuclar yaniltabiliyor sizi... Yazin bir kenara iki hafta sonra editi cakacagim. Hedefleri dusuk tutalim sonra yamuk olmasin:

R:20 L:20 SP:20 W:25

TOTAL 85.

Girmeden once hedefim 100+ydi bu arada, ekstradan 20 dakika adaletsizligi icin ETS'ye ALLAH belani versin diyorum bu yuzden.

Sinavi alacak herkese simdiden basarilar...

Dedigim gibi, en onemlisi Notetaking ve akici konusabilme, gerisi kolay.

Edit: sonuclar geldi ve bomba, en iyi bekledigim Writing'den 22 aldm ve kotu gectigini dusundugum Reading en cok puani aldigim bolum oldu. Gerisi surpriz degildi ama Writing niye boyle oldu anlayamadim...

R: 25 L: 24 S: 20 W:22

Neyseki 20 altina dusmedik bolumlerden birinde, cok fena oluyor oyle. Bilerek beklentiyi dusuk tutmustum ama Writing gercekten cok kotu... Zengin olsaydim 80 dolari basip rescore isterdim ama olsun boyle de iyi, hayirlisi artik.
Sadece sınav değerlendirmemi okumak isteyenler altta ki 3 paragrafı atlayıp ***Sınav değerlendirmesi*** yazdığım kısımdan itibaren okuyabilir.

Bugün bakırköy ilm de girdiğim sınavdır. Başkalarınında tecrübelerimden faydalanması için hem sınav merkezini, hemde sınavı biraz anlatıyım. Öncelikle belirtmem gereken, hiç bir ingilizce kursuna gitmedim. Üniversitede hazırlıktan geçmiştim sadece. Hazırlıktayken yeni hiç bir şey öğrenmedim diyebilirim, sadece biraz pratik yapmış oldum. Zaten ingilizceyi izlediğim dizi/filmlerden ve online oyunlardan öğrenmiştim hazırlığa başlamadan önce. Fakat hiç faydası olmadı diyemem, biraz elim alıştı essay yazmaya. Tabi 4 sene önceydi bu okuduğum hazırlık. Herneyse, toefl'a geri döneyim.

Sabah 8 de kalktım, sınav merkezine doğru yola koyuldum. Sınav merkezi bakırköy'de, ben avcılarda oturuyorum. Arası 30-40 dakika diye hiç acele etmedim. Etmem gerekiyormuş, şansa bugün açık öğretim sınavlarının olduğu günmüş, metrobüsler tıklım tıklım doluydu, 20 dakikada anca binebildim, 2 molekül + 1 oksijenlik yer bulduğum metrobüse. Sınav 10:00 da başlayacaktı, ben ise saat 9:35 de sınav merkezinin önünde oldum. Bir sigara içeyim dedim girmeden, üzerimden stresi atayım biraz diye. Sabahları yemek yiyemediğim için, sigara biraz midemi bulandırdı.

Velhasıl kelam sınav merkezine girdim, sınav 4. katta yapılıyormuş, 4 kat tırmandıktan sonra sınava girecek başka adayları gördüm, kafeterya tarzı bir yerde oturmuş form dolduruyorlardı. Görevli kadın banada bir form alıp doldurmamı söyledi, doldurdum. Form diyince öyle uzunca bir şey zannedilmesin, kurallar vs yazıyordu sadece. En altta da "okuduğum şartları kabul ediyorum vs vs" tarzı 5-6 satırlı bir yazı vardı, aynısını aşağıya el yazısı ile geçirip imzalamamızı istiyorlardı. Formu doldurduktan sonra beklemeye başladım, 2 şer 2 şer isimler okunmaya başladı ve adayları içeri aldılar. Sınavı olacağımız yer internet kafeye benziyordu, yan yana bilgisayarlar, kulaklıklar vs... Bir kez daha kayıt benzeri bir şey yapıldı burada, girişteki yetkili bir abiye benzer kişi tarafından. Elimize bir kod/numara yazılı bir kağıt tutuşturulup hapisane fotoğrafı tarzı bir fotoğraf çekindik, web cam karşısında. Sonra bize söylenen masaya gittik. Eşyalarımızı koymamız için her adaya özel dolap vardı neyse ki, bir an ösym sınavları gibi olacak diye korktum, cep telefonum vs her şeyim yanımdaydı çünkü. Her neyse, masaları birbirine yakın buldum biraz, azıcık kıpraşsam sağımdakine solumdakine çarpacak gibiydim. Sınav 10'u 10 geçe başladı.

***Sınav değerlendirmesi: On***

Reading ve listening kısmı tamamen test olarak yapıldı bilgisayar üzerinden.

Reading: 3 parça geldi şansıma(Bazen 4 parça gelebiliyormuş, 1 tanesi deneyselmiş. Yani 1 tanesi puanlandırılmıyormuş.) 3 parça için toplam 48 soru vardı ve 60 dakika süre. ilk parça ekonomi ile ilgiliydi, iyice anlaya anlaya okuyup soruları cevapladım, bir de ne göreyim, 30 dakikam kalmış ve 2 tane daha destan gibi parça var önümde. Diğer parçalarda kültür, zooloji, çifçilik vs ile ilgiliydi. Parçaları okumadan doğrudan sorularına geçtim yetiştirmek için mecburen. Soruları cevaplarken, yanda parçayıda görebiliyorsunuz. O yüzden oradan hızlı hızlı göz ata ata cevapladım ve reading'i bitirdim.

Listening: Bu kısımda anlatılanları anlamak pek zor değildi, yabancı dizi/film leri altyazısız izleyip, 90-95% civarı anlayabildiğimden söyledikleri her şeyi anladım. Lakin şöyle bir şey var, sırayla bazı ses kayıtları dinletiyorlar, ardından o kayıtlarla ilgili sorular geliyor. Konuşulan her şeyi aklımda tutamıyorum, önümüze kağıtlar koymuşsunuz not tutmamız için eyvallah ama not mu tutayım, dikkatimi dinlemeye mi vereyim? ikisini aynı anda yapamıyorum, yapanı tebrik ederim. Bende biraz not tutup, biraz dinleyerek hallettim bu bölümdeki dinleme parçalarını. Astronomi, bilim vs ile ilgili olanlarını zaten kişisel olarakta okuduğum bölümden dolayı sevdiğim için dinlediklerimin aklımda kalması sorun olmadı. O parçalardan tam puan alırım kesinlikle. Lakin çevre mühendisliği tarzı bir konu vardı, yemin ederim türkçe anlatsan anlamam. Cevapları biraz dinlediklerimden edindiğim kulak dolgunluğuyla işaretledim. (Tüm bunlar olurken, speaking e başlamış hayvanlar vardı, reading ve listening'i bitirip üzerine 10 dakikalık molalarınıda bitirip konuşmaya başladıklarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum.)

***Sınav değerlendirmesi: Off***

Listening i bitirdikten sonra ekranda 10 dakika ihtiyaç molası tarzı bir yazı belirdi. Hemen dışarı çıktım sınıftan ve boş tuvalet aradım. Bakırköy ilm de tuvaletler tek kişilikmiş bunu öğrendim. Bir alt kattaki tuvalet doluydu, bir alta daha indim o da doluydu. Biraz bekledim, çıkan olmadı. Tekrar bir üst kata çıktım, hala doluydu. Sürem azalıyordu, bekle bekle çıkmadı içeriki şahıs. 10 dakika azalıyor, bende bir panik başladı. Elimde su şişesi var, susadımda ama içmeye korkuyorum. Birazdan speaking'e başlayacağım için mecbur içtim, tuvalete giremeden tekrar sınav yerime geldim.

***Sınav değerlendirmesi: On***

Speaking: Önce bir kaç parça yazı okutup, ardından konuşmalar dinletildi. Sonra o konuşmalarla ilgili bir soru geldi. Soruya vereceğimiz cevabı düşünmek için 20 saniye vermişler sağ olsunlar. Ardından 45 saniyede cevap veriyoruz. Bazı konular gündelik şeyler olduğu için, rahat cevap verilebilecke şeylerdi. Lakin sonrasında öyle şeyler geldi ki, sanırım biyoloji ile ilgiliydi, hani bana onu türkçe anlatsan, sonra al sana 20 saniye düşün sonra konu hakkında bir yorum yap desen, türkçe yorum yapamam. Sınavda mecburen hebele hübele bir şeyler konuştum en azından dinlediğim şeyi anladığım belli olsun diye.

Writting: Bu bölümde oldukça şanslıydım, yine bilimle ilgili bir şey geldi ilk soruda, önce bir şey okuttular, sonrada dinlettiler. Ardından şu şu düşünceleri tespit edip hakkında yaz dediler, konuyu zaten sevdiğim için ağlattım klavyeyi.
2. soruda ise içinde 2 zıt durum içeren bir düşünce vardı ve bu düşünceye katılıyor musun, katılmıyormusun tarzında bir soru geldi. En zorlandığım essay türüde budur, içinde 2 düşünceyi birden barındıran bir şey hakkında yazmak gerçekten zorlayıcı bana göre. Her neyse, 320 kelime bir şey yazdım(300 kelime civarı yazın diyordu yukarıda.)

***Sınav değerlendirmesi: off***

Soruları daha ayrıntılı yazmak isterdim, lakin yasak. O yüzden ancak ne ile ilgili olduklarını yazabildim. Kaç puan alacağımı tahmin edemiyorum şu an, hedefim 90+ almaktı. Eğer readingte hızlı hızlı okuyarak anlamadan cevapladığım sorular doğru ise ve speakingte çok yabancısı olduğum konular hakkında hebele hübele yaparak konuşmamdan çok puan kırmazlarsa istediğim olabilecek gibi. Sonuçlar açıklandıktan sonra bir edit gelecek buraya.

Edit: Reading 14, Listening 25, Speaking 17, Writting 20, Total 76.
Şu an keşke, o ilk okuma parçasına o kadar önem vermeyip hepsini eşit sürede yapsaydım diyorum... Bir daha 407 lira veremem, o halde bekle beni yds!
agustosta girecegim sinavdir. zor gorunuyor tabiki basta, toefl mi oo cok zor be, diyorsun ama simdi biraz bakinca nedir ne degildir ogrenince turkiye sinavi olan yds den daha mantikli bir sinav oldugunu anliyorsun. tek sikintisi bilgisayar basinda saatlerce oturmak. dikkat toplamak cok onemli tabiki, girecek varsa basarilar dilerim. sinav sonucumu bildirecegim buradan
toefl diye yazılıp toful diye okunan sınav. tofıl diye de okunur.
http://tolearnenglish.info/ listening ve reading çalışmak için ideal bir site...
kafayı yedirten sınav.

anadolu lisesi mezunuyum, ingiltere'de staj yaptım, polonya'da tek kelime lehçe bilmeden sadece ingilizce konuşarak 6 ay yaşadım, ne bileyim çok kez avrupa'da bulundum, eğitimlere katıldım en kötü ihtimalle gezmeye gittim yani ingilizce bildiğimi düşünüyorum ama bu sıçtığımın sınavını yapamıyorum ben arkadaş. lisans eğitimim türkçe idi bu yüzden belki bilimsel makale alışkanlığım yok evet ama böyle bir sınavda başarılı olamamak da kafayı yedirtiyo insana.

kafaya koydum amerika'ya gidicem orda bir kurs bulur hazırlanırım. sonra hem çalışır hem de masterımı orda yaparım. fikir vermek, tecrübe paylaşmak isteyen olursa bir mesaj uzağınızdayım.
bir hafta sonra gireceğim ve kendimi hiçte hazır hissetmediğim sınav. gireceğim yeri de gittim gördüm yok arkadaş beni buna çalışmaya iten şey yok. barron lecture ları insanı hayattan soğutur. her ne kadar lisede iyi bir ingilizce eğitimi almış olsam da % 100 türkçe eğitim veren bir üniversiteden mezun olduğum için zorlamaktadır beni. speaking ve özellikle writing kasacak gibi gözüküyor. o 185 dolarıma acıyorum. çok dinlemek, çok konuşmak ve hakkıyla çalışmak lazım.

edit: birkaç saat oldu çıkalı. reading ten göçtük gittik arkadaş. biri kaçtı. daha sınavın başında böyle olunca insanın morali bozuluyor. sonra toparladık ama bakalım be sözlük.

edit: şeytan dürttü maillerime bakayım dedim, kahretsin sonuç açıklanmış. ets 6 günde toefl skorumu açıklayarak rekor kırdı. sonradan toparladığımın resmi olarak speaking: 17 writing: 15. reading ve listening e girmicem sözlük. başka bahara kaldı.
writing ve speaking bölümleri için kalıp ifadeler kullanılmadığı sürece iyi bir not almanın çok zor hale geldiği sınav. 20 dakikada 250 kelimeden fazla essay yazmak (iyi bir not için önerilen 350) alışkın olmayan kişiler için oldukça zor. speaking bölümü ise hazırlanma sürelerinin kısalığı nedeniyle sizi bir anda konuşmaya itiyor. reading ve listening bölümleri eğitim sistemimiz ve yabancı film dizi vs. alışkanlıklarımız nedeniyle bizim için daha kolaydır.

kendi tecrübelerimden edindiğim kadarıyla, toefl sınavını alacaklar için dinlerken not almayı öğrenmek ilk adım olmalıdır. çünkü listening zaten başlı başına bu şekilde çözülüyor ve writing ile speaking bölümleri de dinlediğin şeyin özetini istiyor.
iddia edildiği kadar zor olmayan sınav. hatta reading parçaları aşırı kolaydı ve anlaşılırdı. listeningde konuşan kişiler nasıl tane tane konuşuyorlar. sevgili yabancı hocalarım sağolsunlar peşlerinde koşturan varmış gibi konuştukları için oradaki konuşmalar çok anlaşılır ve kolay geldi. gerçi biyolojiyle ilgili bi lectureda baya bir yer kaçırdım o da fazla bilimsel olduğundan. writing zaten readingden sonra en güvendiğim kısımdı. okulda 50 dakikada el yazısıyla 4-5 sayfalık essay yazdığımdan olacak ki ikisinde de süreyi artırdım, o yüzden defalarca üstünden geçtim. konular da kolaydı zaten. speaking olayı sinir bozucu. en az 15 kişi aynı anda konuşunca gel de odaklan bakalım. speakingde sıçıcam gibi. yanımdaki hayvan herif böğürmeyeydi iyiydi ya neyse.
zor sınav görmek isteyenler gre'ye girsin. toefl onun yanında açıköğretim ingilizce sınavları gibi kaldı. en azından zamanın yetişmesinde sıkıntı olmuyor. aksine speaking hariç tüm kategorilerde zamanım da arttı.
daha fazla bilgi almak isteyen ve endişeleri olan kişiler için bir pm uzaktayım. hem gre hem toefl hakkında seve seve yardımcı olurum. şimdiden yolunuz açık olsun gençler.