bugün

bütün kenarları arasındaki açı 90 derece olan, bütün ayrıtları ve yüzey alanları eşit olan, bir köşesinden birbirine dik dört aytıtın çıktığı 4 boyutlu kübe verilen ad.
concealing fate part 1 adında çok güzel bir şarkısı olan henüz albüm çıkartmamış adına uygun bir şekilde mathcore-progressive metal yapan ingiliz gruptur. grubun kurucusu ve gitaristi olan acle kahney isimli eleman aynı zamanda fellsilent grubunun gitaristidir. meshuggah tarzı grupları sevenlerin bir kulak vermeleri gereken gruptur.
http://www.myspace.com/tesseract sayfasından ayrıntılarına ulaşılabilecek grup olmak üzere bulundukları yeri 'London and South East, UK' olarak belirten genç rock grubu.
yeni keşfettiğim ve dinlemekten bıkmayacağımı düşündüğüm gruptur.
Synthetic Epiphany ve Veela nın birlikte hazırladıkları harika parça.

http://www.youtube.com/watch?v=YKjkePCAURc
4 boyuttaki bir küpün ismi (bkz: hypercube) olarak nitelendirilir . Ve bu Hiperküpün gölgesi tam olarak 3 boyutludur . Kısaca şöyle izah edilebilir ;

Bir 3 boyutlu cisim ışık altında gölgesi 2 boyutludur . Ama bu cismin kendi uzunlukları gölgesiyle tam olarak uyuşmaz . Bunun nedeni 3. boyuttan 2. boyuta geçerken olan kayıptır . Ve bu şekilde 4. boyutta olan bir cisim (Örneğin hiper küp) 3. boyuta geçerken tam olarak yansıtamaz şekli ama 3 boyutlu olarak şu şekil çıkar karşımıza ;

görsel
Küpün 4. Boyuttaki halidir.

2. Boyut: kare
3. Boyut: küp
4. Boyut: tesseract
of matter şarkısı ağlatır. Dinleye dinleye bitiremezsiniz.
uc boyutlu uzaydaki iz dusumunun acilimi 8 tane kuptur. yani teserakt 8 adet kupun ic ice gecmis halidir. karsilastirma yaparsak, bir kupun iki boyutlu uzaydaki iz dusumunun acilimi 6 tane karedir. buradan teseraktin nasil bir sey oldugu anlasilabilir ancak gercek goruntusu bilinemez ve tecrube edilemez. cunku teserakt zamanda ozgurce hareket edebilen bir nesne. interstellar filmindeki teserakt buna guzel bir ornektir. kuplerin her birinde farkli olaylar gecer ve bu olaylarla gidip etkilesebilirsiniz cunku zaman, uzay gibi tecrube edilebilen ve vektorel niteligi olan bir boyut halini almistir. teseraktin icindeyseniz gecmise veya gelecege gidebilir, evrenin baslangicini veya sonunu gorebilir, zamanda ozgurce hareket edebilirsiniz. teserakt geometrik bir nesnedir ve dogada var olup olmadigini bilemeyiz cunku bizim asla tecrube edemeyecegimiz bir seydir. eger bir teserakt bizim uzayimizla bizim gorebilecegimiz sekilde etkilesime girseydi onun hareket halindeki belli bir parcasini gorurduk ve ne olduguna anlam veremezdik. cok sacma ve fizik kurallarina aykiri bir olay olurdu bu. flatland kitabinin kahramanlari olan karelerin ve cemberlerin yasadigi seyleri yasardik. belki temel parcaciklar, eger varsa teserakti tecrube edebilir. cunku onlar zamanda yolculuk yapabiliyor. biz ise bu sekilde evrildik ve makro dunyaya ait varliklariz. bilincimizin beden denilen yapiya hapsolmus olmasi bize dogayi tecrube etme konusunda bazi kisitlamalar getiriyor. evreni gozlerimizle gorup tanimliyoruz. gorduklerimiz ise doganin kendisi degil. bizim "gerceklik" dedigimiz sey aslinda bilincimizin, isik vasitasiyla retinaya ulasan bilgilerin cevrilmis ve saf olmayan halini bilginin kendisi olarak kabul etmesi ve buna gore dogayi yorumlamasindan ibaret.