bugün

Tereyağlı kedi paradoksu bir paradoks şakasıdır. Genel gözlenen bir doğa olayı ve bir Murphy yasasından oluşur;

Kediler her zaman 4 ayak üstüne düşer.
Tereyağlı ekmeğinse hep yağlı kısmı halıya denk gelir.
Paradoksal bir düşünce deneyidir. Bir kedinin sırtına, yağlı kısmı üste bakacak şekilde bağlanacak bir ekmek dilimi bu paradoksun ana parçasıdır. Kedi dört ayak üstüne düşmeye çalışacak, ancak Murphy yasasına göre tereyağlı ekmeğin yağlı yüzü de aynı şeyi deneyecektir. Bu durum bir paradoksa sebep olur. Bazı düşünürler şakayla karışık biçimde kedi-tereyağlı ekmek sisteminin yere yakın bir mesafede havada asılı kalacağı ve sistemin yerin hemen üsünde asılı biçimde kalacağı, enerjinin korunumu dolayısıyla da düşmeden kazanılan enerjinin korunarak sistemin kendi ekseninde dönmesine sebep olacağını iddia eder. Bu şekilde bir anti yerçekimi alanı oluşturulabileceği de iddialar arasındadır.

Ancak bazı iddialar, bu sistemin çalışmayacağını söylemektedir. Murphy kanunları arasında bulunan "Yanlış gidebilecek her şey yanlış gider" ve "yanlış gidebilecek şeylerin tamamı asla kestirilemez" yasaları sebebiyle bu sistemin bir noktada sorun yaşayacağı ve çökeceği iddia edilmektedir.
(bkz: iştah açan başlıklar)
(bkz: kedi tereyağlı ekmek fiziği)
başka versiyonu da şöyledir;
hiç bir penaltı golünü kaçırmayan futbolcu ile, bütün penaltıları kurtaran kaleci karşı karşıya geldiğinde top tam kale giriş çizgisinde gol olup olmadığı anlaşılamayan ihtilaflı mevkide, yerçekimine rağmen dönüp duracaktır.
tübitak'ın yaptığı açıklamaya göre tereyağı bilimi ve kedi biliminin ortaklaşa çözmesi gereken bir konudur.
(bkz: tereyağlı kedi bilimi)
bu murphy alem adam gerçekten. bizi uğraştırdığı şeylere bak.
(bkz: kedi ile tereyağlı ekmekten enerji üretmek)
tüm paramı kediye yatıracağım karşılaşmadır.
Tereyağlı ekmeğin Doğrusal düşüşünde rotasyonel bir ivme kazanıp tereyağlı kısmın aşağı gelmesinin sebebi tereyağının kütlesinin ekmekten fazla olmasından mütevellit ağırlık merkezinin moment gereği yer değiştirmesinden kaynaklanır.

Nitekim eski Yunan'dan bugüne Aristoteles, Newton ve Harezminin tespitleri bu ispatı doğrular niteliktedir.

Eğer tereyağlı Ekmeğe kedi bağlanır ise (yahut tam tersi hiç farketmez) bu sefer bu garîb nesnenin ağırlık Noktası gene değişecek pisüğün okkalıca olması üzre bu garabet altta pisû kalacak şekil kürre-i arza bûse eyleyecektir.