bugün

aksini iddaa eden varsa tiiz kellesi vurula .*
keşke 3 kıtaya hükmetmeseydi de birinde tutunsaydı.malum yuzey alanı büyüdükce ısı daha çabuk kaybolur ehe.
yanlıştır.

gerek mimaride, gerek mühendislikte, gerek sanatta, gerek hukukta ve gerekse siyasette, hiçbir kuşkuya meydan vermeyecek biçimde roma medeniyeti dır.
bir sürü malak, bu osmanlının fetih kavramını olumlayıp şimdi, bu dönemde tekrar etmeye çalışanlara kızanları, eleştirenleri " ya kardeşim osmanlı yaptı da ingiltere yapmadı mı rusya yapmadı mı?" gibi cümlelerle eleştiriyor. normal tabi. adama sorarlar lan ben osmanlıyı eleştirirken rusyayı olumluyor muyum amk, ingiltereyi olumluyor muyum amk. sadece o çağda var olan kavramların bu dönemde tekrardan hortlatılmasına karşı çıkıyorum. haa malak olan bunu anlamaz tabi.
tarihçi toynbee'ye göre roma imparatorluğu ve abbasilerle birlikte dünya tarihinin en büyük 3 medeniyetinden biridir.
tam manasıyla en büyük medeniyet şudur denilemez. şöyle ki en büyük medeniyetler başlığı altında bir liste çıkartılabilir. bunlar: mısır medeniyeti, roma medeniyeti, osmanlı medeniyeti vs. vs. medeniyet denilen şey insanlığın ortak kültürüdür. birisi ortaya çıkarır, diğeri geliştirir ve medeniyetler ortaya çıkar. dolayısıyla osmanlı en büyük medeniyettir demek isabetli bir düşünce olmaz.
öyle olsaydı diye iç geçirilendir. osmanlı'yı severiz sayarız tarihimizdir doğrusuyla yanlışıyla ama bu iddia da abartı olur.
(bkz: oldu o zaman kolay gelsin)

medeniyetten bahsediyoruz bak,medeniyet ne demek? bilimsel,kültürel anlamda da en az devletçilikte olduğu kadar ileri olmak demek. ulan osmanlı'ya matbaa bile kaç yüzyıl sonra geldi be.* yani demek gerekir ki,osmanlı parlak dönemlerindeki askeri ve yönetimsel başarısını kültürel ve bilimsel anlamda da destekleyebilseydi tarihin en büyük medeniyeti olabilirdi.
başlık doğru olmuş.
tarih algısı eski türk devletleri, osmanlı ve türkiye olan dar kafalıların sanrısıdır.