bugün

tarihten sırrı çözülememiş olaylar ve buluşlar
insanoğlunun kendi pisliklerine dönüp baktığı kirli bir aynadır.
uluslararası ilişkiler disiplini ile iç içe geçmiş olan bir sosyal disiplindir. tarih bilgisine dayalı zaman idraki bireylerin ve toplumların zihinsel dünyalarının temelini oluşturmaktadır.
siyasetçilerin bilmediğidir.
siyasetçilerin genelde siyasi mülahazalarla evirip çevirip işine geldiği gibi ve bol demagoji sosu ekleyerek kullanmaya çalıştığı bilim.
şimdiye en önemli derstir.
ülkemizde ; hiçbir eğitim almamış, hiçbir kitap okumamış kişilerin dahi rahat bir şekilde üzerine konuşabildiği bir alandır. tarih profesörü dahi olsanız, tanıdık ortamında az biraz muhabbeti geçtiğinde aradan bir iki kişi mutlaka tarih öğretici modunda şimdi bak o öyle değil, sen bana sor, nasıl biliyo musun... diye ortaya çıkar
eger tarihe merak var ise bu insalik tarihinden başlamalı.
biri akıl versin kurban olayım,
nasıl halledilir bu ders?
gözümde büyüdükçe büyüyor.
ve tarihim sıfırın altında.
yenilen değil, yenen yönetir ve şekil verir.
Geçmişte yaşanmış toplulukların birbiriyle olan ilişkilerinin savaş, barış, kültür, medeniyet, sosyo ekonomik yaşantıları belgelere dayanarak yer zaman, sebep sonuç ilişkisi içerisinde olgu ve olaylara dayanan objektif olarak açıklayan bilim
görsel
Geçmişte yaşayan insanların hayatlarını detayları ile inceleyen bilim dalı. Evet.
atomların bir araya getirdiği organizmalardan oluşan insanın kültürel yapısının oluşma sürecini inceleyen bilim dalı.
bir toplumun kendisi hakkında edindiği bir bilinç biçimidir.
Pekte işe yaramayan bilim dalı. Evet.
Geleceği riske atmamaktır.
Resmi tarihtekinden çok daha farklıdır. O yüzden gerçekleri yazmaz. Evet.
tarihin, hegel'e ve marx'a, özellikle marx'a yerlerde yuvarlanarak güldüğü tahmin ediliyor.
Toplumlarin duygusal kesimlerinin ellerinde oyuncak ettikleri bilim daliidir.
Her milletin tarihi farklı anlatması, tarihin sorunu değildir. Tarihte kimi doğrular vardır ve bunlar yorumlanır. Yorumlayana tarihçi denir. Bu nedenle "sosyal bilim" statüsüne girer.

Tarih de diğer tüm bilimler gibi evrenseldir. "Bilimsel" yorumlar onu yalnızca zenginleştirir. Ancak nasıl ki fizik, biyoloji ve sair bilim dalları politikalara göre kötüye kullanılabiliyor tarih de pekâlâ kullanılabilir, kullanılıyor.
Bir şeyi sahiplenmek için değil de geçmişte olan olayları öğrenmek ve ve günümüz toplumlarının kökenini öğrenmek için araştırılsa daha faydalı olacak bilim dalı.
tarih dersini anlamanın önemli bir şartı hocanın tarihi sevdirmesi ve etkili bir şekilde anlatmasıdır. lise hayatım boyunca adam akıllı bir tarih hocam olmadı sadece 1 kere oldu o da 1 yıl ya da yarım yıl (tam hatırlamıyorum) gorev yapıp başka okula gitti. bu sırada tarih notlarım tavan yaptı gider gitmez 40-55 aralığına tekrar düştü.

tarihte üstte örneklediğim gibi öğretmen faktörü çok çok önemli.
gençlere tarihi iyice unutturmanın yolunu bulmuşlar Teşekkürler yök (!)
Tarih öğrenmek toplumu benimsemektir. Genelde geçmiş olayları inceleyen lise 3 e kadar okutulan ders. Okutulması zaman yerini inkılapa bırakır.