bugün

ikincisi daha mantıklı gibi gelmektedir.
inananlara göre tanrı, insanları yarattı.
inanmayanlara göre insan, tanrıyı yarattı.
tsunamileri falan engellemekten aciz tanrı insanı yaratamıyacağına göre tabiki insan tanrıyı yarattı.
bir jurrasic park filminde adam şöyle der: 'tanrı dinozoru yarattı, tanrı dinozoru öldürü, tanrı insanı yarattı, insan tanrıyı öldürdü, insan dinozorun intikamını aldı'.
insana verilen en büyük hediye unutmaktır. unutmasaydık şayet, hayat çekilmez olurdu.
allah insana bu yetiyi verdiği zaman onu unutmamanız için size sürekli elçi ve kitap gönderdi. küçüklüğünüzde dua ettiğiniz allah' ı hatırlamanız için çocukluğunuza mı inelim? napalım.
ALLAH insana güç vermeseydi insanlar kollarını hatta parmaklarını bile kıpırdatamazdı.insan evinin önünü kendi başına sulamaya çalışsa hiç ALLAH ın yağmur yağdırmasına eşit olabilir mi... peki hala nedirbu insaların ölümden sonra dirilişe inanmamaları . son olarak insanın değil tanrı yaratmaya taş yarataya bile güçleri yoktur.
--spoiler--
hadi diyelim ki insanlar tanrıyı yarattı, e peki ama insanı kim yarattı?
--spoiler--

bu soruyu sorman bile garip de. birkac cevap verıyım. oncelıkle soruna soruyla cevap verıyım ; hadi diyelım tanrı insanları yarattı, e peki ama tanrıyı kim yarattı? benım bu soruma vercegin cevabı da kullanabilirim. ınsanlar yaratılmamışlardır. insanlar tanrıyı yarattı demek zaten bu demek.
*
Realist olarak bu sorunun cevabını bilecek kadar argümana sahip değiliz. Olacağımızı da hiç sanmıyorum. Dinler yalansa, bilim ancak dinlerin yalan olduğunu ortaya çıkarabilir. Bir tanrı'nın var olup olmadığını asla kanıtlayamayız.

Ne demiş yazar; ''eğer bir tanrı yoksa bile insan o tanrı'yı icat ederdi.'' Ehh, mantıksız diyemeyiz. Bir tanrı yoksa bile insanlar evrenin vb. Nasıl oluştuğunu sorgulayacak, realist cevap bulamayacak ve başka bir güç olduğunu düşünecektir. Bu kaçınılmaz gerçektir.

Ama akıllara şu soru gelir; ''tanrı nasıl oluştu o zaman'' ilginç ve düşündürücüdür. insanlar bir maddenin kendiliğinden bir şekilde oluşabileceğini düşünmezler de, nasıl tanrı gibi sonsuz ve fevkalade bir gücün hep var olma ihtimalini düşünürler. Evet, bu sorular insan beynini meşgul eder ve somut delil bulunmaz.

Mesela Allah, neden ona secde etmemizi istiyor? Kurban ve oruç gibi eylemleri anlarım, mantık çerçevesinde. Fakat neden tanrı o'na eğilip kalkmamızı ister? ''tanrı kibirli midir'' sorusunu akla getirir. Tanrı ve din kavramlarını sorgulayan, teojiye merak saranlar bu gibi soruların etrafında döner durur.

Bu düzenin kendliğinden oluşma ihtimali garip geliyor, arkasında bir gücün olmasını düşünmemek elde değil. Lakin o gücün nasıl kendiliğinden hep var olduğunu anlayabilmek ve mantıklı bulabilmek de oldukça zordur. Kişinin kendi kararıdır tamamen. Ama insanlar inanmak ister, asla yok olmayı istemez. O yüzden içinde hep bir parça inanç barındırır diye düşünüyorum.
insanlar varoluşunun bir sebebini arayıp bir tanrı yarattı (bence). niye yarattıysa.
Yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan çıkar sorusunu akla getiren sorudur.

Bence; tanrı insanları yaratmıştır.

insanlar ise akıllarında tanrı figürleri yaratmıştır.