bugün

Rumeli'de yaşayan mahsun süpertitiz isimli evsizin gerçek, acıklı hikayesinin anlatıldığı ve Tuncel kurtiz'in "reis" rolünde harikalar yarattığı derviş Zaim filmi. Filmin ana teması "arkadaşlar iyidir." Bende yarattığı etki ise paha biçilemez. zaten kış mevsimini seven birisi değilim sebebi soğuk olması, kar yağması falan değil sebebi mahsun gibi insanların varlığı. Bizler belki kışı sıcak evlerimizde geçiriyoruz ancak onların ısınmak için hiçbir alternatifleri yok. Ayrıca 24 günde emanet kamera ile çekilen bütün çekimi dört saat olan ve 1,5 saate indirgenen düşük bütçeli bir film. buna rağmen bu film En iyi Film, En iyi Yönetmen, En iyi Kurgu ve En iyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden olmak üzere 12 ödül kazandı.
mahsun süpertitizi tavus kuşunu öldürdüğü için döven rumeli hisarı'nın bekçisi akplidir. 96 yılında akp kurulmamıştı ama iddia ediyorum ruhen akplidir. ama yine de arkadaşlar iyidir.

"bu dosya mahsun itiyle uğraşmayı kestiğimiz zamanki dosya. mahsun'un dosyası. sana bir şey söyleyeyim mi; ben dayak atmaktan sıkıldım, o yemekten sıkılmadı. ben hapse tıkmaktan sıkıldım, o hapiste yatmaktan sıkılmadı. gardiyanlar sıkıldı, savcılar sıkıldı, hakimler sıkıldı, memleket sıkıldı. bu hayta sıkılmadı. memurlar sıkıldı, amirler sıkıldı, bekçiler sıkıldı, psikologlar... psikologlar bile sıkıldı. işte deli raporu, işte normaldir raporu. evet, doktorlar sıkıldı, hastaneler sıkıldı, bir o sıkılmadı."

görsel
Merhaba çıkma ekmek varmı ?
mahsun hayatın yansımasıdır.
(bkz: 1996) yapımı filmdir.
üç tane beyaz şarap, bir de çıkma ekmek soruyorlar.
"Rakı çerez şarap filan, Hava soğuk ama gidersek iyi olur diye düşündüm."
Sevdiği tavus kuşunu yedirtebilecek bir çaresizliğin yansıtıldığı film. Yanlis hatırlamıyorsam tuncel reyizde filmdeydi. Kısaca güzeldi.
"Ama arkadaşlar iyidir." Çıkma ekmek... müthiş filmdir. izlenir.
Baba Zula'nın 1996 yılında Ada Müzik'ten çıkan albümünün adı.
görsel
Sarı kalk, uyan araba var.
Ama arkadaşlar iyidir.
Yağmur tadında bir güzel film. iliklerine kadar üşüyorsun, içini bir karamsarlık kaplıyor ama ufak tefek detaylardan Mutlu oluyorsun.
0:00 0:10
Derviş Zaim gibi bir sanat yönetmeninin filmidir. Soluksuz ve defalarca izlediğim tek filmidir. Filmde din ve bir çok konuyu alttan alta güzel bir şekilde eleştirmiştir. Yönetmenin seyirciyle en çok buluştuğu filmdir, başlı başına bir başyapıttır.
Çok iyidir. Az bilinmesi onu daha da güzel yapar.
derviş zaim'in sadece 14 günde çektiği türk sinemasının en karanlık ve farklı filmi. hatta zirvesi.
Bence tıpkı orhan pamuk'un kara kitap ta başına gelen farkında olmadan gerçekleştirmek gibi derviş zaim de bu filmde ki müthiş zirveye farkında olmadan çıktı. ne yaptığını bilmeden, sonucunu kestiremeden ve anlatımın teknik imkanlarını aşarak imgenin müthiş gücünü ortaya çıkaran bir film yapacağını fark etmeden çekti bu filmi.
sonrasında çektiği filmlerin basit seviyesi bu teoriyi güçlendiriyor aslında.

velhasıl. Türk sineması şunun gibi 10 film yapsın, mikeriz bela tarr ları da iskandinav yavşakları da.
türk sinemasının mihenk taşlarındandır.

- Şu Mahzunu hapishaneye attıralım, bir sene yesin içsin.
+ Olmaz, hiçbir hapishane almıyor. Geçen sefer yattığı hapishaneyi soymuş.
- Hassiktir.
insanı depresyona sokabilecek bi şekilde çekilmiş bir film.
1996 yapımı derviş zaim imzalı dramatik sanatsal film.
geçmişi travmatik olaylarla dolu mahsunun trajik öyküsü..
Her hırsızlıkla kaygıdan acıdan kurtulmayı amaçlamış ve buna bir haz yüklemiş zamanla en büyük zaafı olmuştur bu davranış ve aslında özünde bir tutku vardır ve bu sürekli kamçılanır..
Film sanatsal açıdan niteliği yüksek ve dönemin atmosferini çok iyi seyirciye geçiriyor ayrıca ruh çözümlemeleri fırsatını da yine izleyiciye sunmuş..

Ayrıca güzel detaylar:
Tuncel kurtizin haydi beyler koalisyon diyerek maddi anlamda arkadaşlar arasındaki birlikteliğin sağlanması gerektiği bir an olduğunu babacan bir tavırla ima etmesi.

Ayşen demirin uyuşturucuyu alırken fonda çalan tuna dalgaları valsi

Rumeli hisarının bulunduğu sahnelerde estargon kalesinin çalması.

Arkadaşları Mezarlıkta sarının başında içkileri içerek ha bire onun toprağına dökmesi ve bunu bir ayin bir vefa borcu olarak görmeleri. Filme ait subjektif güzel detaylar.
tuncel kurtiz' ile birlikte birçok ustanın yer aldığı sıradığı sahneleri, sıradığı çekimleriyle sinema tarihimizin en garip filmlerinden biridir.
– Araba mı çaldın lan yine?
+ Hı hı..
– iyi bok yedin.
+ Soğuktu..

bu sıcaklar da bile sizi üşütebilecek film.

derin bir film...
en derin sosyal örüntümüz arka sokaklarda yaşanan hayatlar.

sofistike ruhum kanıyor. anlamıyorsunuz.
Derviş Zaim in her filmin de işlediği toplum ayrımını eleştirildiği güzel bi eserdir. Başrol ahmet uğurlu da ayrı bi kalitedir.
Beni taksime götür mahsun.
Ne olur sen götür..