bugün

*Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkan verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlama anlamını taşımaktadır. Sürdürülebilir kalkınma sosyal, ekolojik, ekonomik, mekansal ve kültürel boyutları olan bir kavramdır.*
ingilizcesi sustainable development olan ekonomik mefhum.
kapitalist sistem içinde yapılabiletesi asla ve asla olmaya kalkınmadır. 'dünyanın anasını yavaş ağlatalım, toparlanması için zaman verelim' sözüdür. sürdürülebilir kalkınmak isteyenlerin genelde ekosistemin dibine koyan çok uluslu şirketler olması enteresandır. sen sürdür kalkınmanı aslan, karadeniz ziftdeniz oldu!
(bkz: surdurulebilir kalkinma sertifika programi)
süründüren kalkınma.
"siz dünyayı torunlarınızdan emanet aldınız" sözünün ışığında modernleşmektir...

istihsal, seri üretim, ihracat, büyüme, modernleşme derken dünya tabii kaynakların, çevrenin gözden çıkarılmadığı sistem.

mesela deterjan üretimi ve ihracatı arttı diye sevinirken simsiyah kalpli, göbeği köşeyi kendinden önce dönen, ensesi ve cüzdanı kalın tipler, çevre kirletiliyorsa gün geçtikçe, bu durum çamurla kirlenmiş pantolonu domuzun sidiğiyle yıkamak gibidir.

evvela insan...
bütün mes'ele burada düğümleniyor...
Birleşmiş Milletler Çevre Komisyonu tarafından yapılan tanımı : bugünkü nesillerin ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini tehlikeye atmadan karşılayabilen kalkınma şeklidedir.
gap ile hedeflenen kalkınma türüdür ama yalnızca hedeflenmiştir.
zaman zaman sürdürülebilir büyüme ile karıştırılan kavram.

halbuki ekonomik büyüme ile kalkınma farklı kavramlardır.

ülke üste 5 yıl %6-%7 büyüyebilir ancak bu ülkenin yüzde %6- %7 kalkındığı anlamına gelmez.
ekonomik gelişme ve kalkınmanın doğal ortama ya da ekosisteme en az zarar verecek şekilde gerçekleştirilmesini ve gelecek nesillerin de mevcut kaynaklardan faydalanabilmesini hedefleyen kalkınma biçimi.
iktisat kitaplarında, gelecek nesillerin durumlarını tehlikeye atmayacak şekilde ekonomik faaliyette bulunmaya verilen addır.