bugün

1683 yılında hanilioğlu mahmut çelebi ve kız kardeşi atike hatun tarafından yaptırılmıştır. hanın içeri kısımında bir kuyu var. o dönemlerde sülükler tıp biliminde kullanılır. ismini ise bu kuyunun içinde yer alan sülüklerden almıştır.

şu an olarak bir cafe olarak işletilmektedir. giden olursa tarihi dokunun hiç özelliğini yitirmediğine şahit olacaklar. hele handa bir süryani şarabı vardır ki tadı damak tadınıza eminimki farklı bir tat getirecektir. fakat keşke kadehte vermeselerde ufak çay bardağında yanında peynirle beraber getirseler. bir diğer ünlü içeceği ise çedene kahvesidir. çok yağlıymış gibi bir tat bırakır damakta ama içtikse içesi gelir insanın o derece iğfal eder ağıza tadı.

ayrıca arkadaşımın anlattığına göre bir gizli geçit varmış alt tarafta. vakti zamanında 3 mahkum kaçınca dönemin yetkilileri tarafından kapatıldı.
türkiye'nin en güzel menengiç kahvelerinden birini yapan bir kolektif tarafından işletilen güzeller güzeli bir handır. akşamüstü tanından yenmez bir hal alır. diyarbakır'ın göbeğinde fransa'yı yaşarsınız. insanlar kahvelerini, şaraplarını içer mutludurlar...
Aylar sonra gelebildiğim ve huzur bulduğum han. Serin, sakin, güzel müzikler çalan, 1800 lerden kalma, siyasi tüm görüşleri reddederek çok çok sevdiğim yer.

Girşinde kocaman ahmed arif şiiri asılıdır.
görsel
Diyarbakır'daki en sevdiğim mekanlardan biridir. Her daim kalabalık olmasına, yer bulunmamasına rağmen o ortamı çok seviyorum. Sakindir, huzurludur. Sırf reyhan şerbeti için ta o kadar kalkıp yol gidilebilir bakın.

Ama tabii marjinal görünmek için şarap içip, +256256 fotoğraf çekilen kroları saymazsak.
Geçen gün arkadaşım "usulca soluna bak" dedi. Görmemle kahkahayı atmam bir oldu. Tabii önüme döndükten sonra. 3 tane çakma Nike eşofmanlı, fosforlu Adidas ayakkabılı, arizona kertenkelesi saçlı 3 zalım oturmuş uslu uslu şarap içiyor. * koyu demli kaçak çay içmeniz gerekirdi sizi ya. * ama yine de elinize Molotof değil de şarap kadehi aşşırı yakışmıştı gençler.
Seviyorum bu şehri ya.
güncel Önemli Başlıklar