bugün

kadıköy'de bulunan ermeni katolik kilisesidir. ermeni katolik cemaatinin sayıca azlığı nedeniyle pazar günleri en fazla 8-10 kişinin görülebileceği kilisedir, hatta ve hatta bazı pazarlar hiç açılmaz. ki dünyadaki ermenilerin arasında da katolik ve protestan ermenilerin sayısı çok azdır zaten. çok şeker bir rahibi vardır, ara sıra hal hatır sormaya gidilesidir.

aşağısı alıntıdır:

541 tarihinde Kalkedonya Toplantısında "Monophysisme" düşüncesini takbih eden Papa Az. Büyük Levon adına vakfedilen bu kilise önce 1890 yilinda ahşap bina olarak yapılmış ve Ermeni Katolik Cemaatine hizmet etmiştir. Ancak sayısı gittikçe artan halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çok küçük geldiğinden 1908 yılı başlarında yıktırılmıştır.

Genis bir bahçenin ortasında 1911'de yapılan kilisenin uzunluğu 28.25 m., eni 10.88 m. ve yüksekliği 15.75 metredir. Sakristi ve rahip meskeni ile birlikte 1230 m2 bir alana sahiptir.

iki kanadi belirgin bir şekilde çıkıntı yapan koroya ait mahal, kutsal mabedin bütün genişliğini kaplar. Merkezdeki sahinin (nef) kısmı, kenarlardan çift sütunlarla ayrılmış olup, kısmen dahi olsa, romen bazilikalarının mimari tarzını hatırlatır.

Basilica sunak Papa Aziz Levon'un adına ithaf edilmiştir. Üstünde bulunan büyük tablo, papalık elbiseleri ve başında bulunan taç ile kendilerinin Katolik aleminin ruhani lideri olduğuna işaret eder. iki küçük sunaktan biri isa'nin kutsal kalbine, diğeri ise kutsal bakire Meryem'e adanmıştır.

Pek yüksek olmayan çan kulesinde, ayrı boyutlarda dört çan bulunmaktadır. ilk üçü italya'nın Venedik kentinden getirilmiş, dördüncüsü ise eski kiliseden kalmadır. Kilise ile ek meskenin plan çalışmaları o zamanlar Kadıköy'ünde yaşayan Devlet mimari Bogos Bey Makastar'a aittir.

http://www.bolsohays.com
sanatkarlar sokağındadır. hemen altında nazım hikmet kültür merkezi bulunur.