bugün

Startup; problemlere çözüm, ihtiyaçlara cevap üretebilmek için tüm teknolojik imkânları kullanan ve kapsamlı ar-ge çalışmaları ile fikir, ürün ya da hizmet geliştiren girişimlere verilen bir isimdir. Türkçe karşılık olarak “girişim” ve “yeni girişim” gibi öneriler mevcut fakat bu tabirler, startup ile girişimciliğin karıştırılmasına sebebiyet verebildiği için çoğunlukla ingilizce hâli kullanılır. Tüm dünyada benimsenmiş ve evrensel bir tanım hâline gelmiş olan “startup” kelimesinin 2010’lu yılların başında, girişimcilerin popüler mekânı olan Silikon Vadisi’nden çıktığı düşünülüyor.

Kelimenin bire bir çevirisini yaptığımızda, anlamı “başlamak” olarak karşımıza çıkıyor. Aslında “başlamak” tabiri de startup tanımı için doğru bir fikir veriyor. Çünkü evrensel anlamda genellikle “sıfırdan başlayıp gelişen ve büyüyen şirketler” için kullanılan bir kelime. Buradaki sıfırdan başlamak ise birincil anlamdaki sermayeyi kastetmiyor. Bir şirketin startup olup olmaması maddi gücüyle alakalı değildir. Bu şirketler, üretecekleri ürün ya da sunacakları hizmet anlamında sıfırdan başlarlar. Daha önce çözülememiş bir probleme çözüm üretmeye odaklı bir şekilde gelişim gösterirler.

startup şirketleri teknoloji ve yazılımın dışında e-ticaret, pazarlama, mimarlık, fintech (finans teknolojileri), tasarım, hizmet gibi pek çok sektör için kurulabilir.

Normal şirket nedir, startup şirket nedir? ikisi farklı mıdır? Evet, farklıdır. En önemli fark, startupların “geçici” olarak kurulmasıdır. Hiç kimse geçici bir şirket kurmak istemez, aksine şirketinin yıllarca başarılı bir şekilde hizmet vermesini ister. Startupların kurulmasında net bir ana fikir olur. Kısaca ele alınan problem bir ürün, hizmet ya da teknolojiyle çözüme kavuşturulduğunda, startup şirketinin sonu gelmiş demektir. Çünkü bu şirketler üretim yapmaktan ziyade üretilmesi gereken şeyin ne olduğunu bulmak için çalışırlar. Örneğin su geçirmez ayakkabı fikrini ilk geliştiren firmaya startup demek mümkündür. Fakat onu satmak için ayakkabı mağazası açmak, girişimcilik olarak tanımlanır. Startuplar iş modelini bulur ve girişimciler söz konusu modeli sektöre, bölgeye ve o günün şartlarına uyarlayarak ihtiyaç sahibi ile buluşturur.

Startupların büyük çoğunluğu, bir kişinin fikrine dayanarak ortaya çıkar. Yani fikir genellikle bir kişiden çıkar ama onu geliştirmek ve hayata geçirmek için şirket kurulur. Bu aşamada iş planı yapmak, şirketin geleceği açısından önemlidir. iş planınızı oluşturduğunuz takdirde avantajlarınızı ve dezavantajlarınızı çok net bir şekilde görebilir, adımlarınızı da bu doğrultuda atabilirsiniz. Plan sayesinde ihtiyaç duyduğunuz iş gücüne göre ekip kurabilir, finansal kaynaklarınızı da sizi yarı yolda bırakmayacak şekilde oluşturabilirsiniz. iş planında yer verilmesi gereken bazı detaylar ise şöyledir:

Şirketin yapısı
Kuruluş amacı
Yönetim şekli
Pazar araştırması
Rakip analizi
Ekip ve ekip yönetimi
Finansal planlama
Pazarlama ve satış stratejileri
Exit stratejisi
Genel operasyon
Riskler
Finansman

Startuplar, genel olarak küçük sermayelerle başlanan işlerdir. Fakat işin finansal boyutu, büyüklük ölçeğine göre değişir. Evrensel sorunları ele alıp işe yarar bir teknoloji üretmenin çok da küçük bir sermayeyle mümkün olmayacağını zaten biliyorsunuzdur. Burada önemli olan, projenin sonuna kadar gidebilecek finansmanı sağlayabilmektir. Finansal yetersizlik, bir startup girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında ya da hiç hayata geçirilememesinde büyük rol oynar. Bu nedenle finansman konusunda güçlü bir çalışma gerekir. Bu tip şirketleri destekleyen kuruluşlar ve kuluçka merkezlerinden destek alabilirsiniz. Eğer yeterince ses getirebilecek bir fikriniz varsa, sponsor bulma konusunda da hiç zorlanmazsınız.

Başarılı startupların bazı ortak özellikleri vardır:
inovasyon: Girişiminizde hem yenilik hem de yaratıcılık olmalıdır. inovasyon, yeni ve yaratıcı fikirlerin pazarlanabilir ölçekte hayata geçirilmesini kapsayan bir ifadedir.
Tutarlı Fikir: Startupınızın temelini oluşturan fikri, şirketinizin kimliği hâline getirmelisiniz. Fikrinizin tutarlı olması ise hayata geçirilmesini kolaylaştırır.
Öğrenme ve Gelişme: Bazen çok sağlam fikirler bile başarısız olur. Bunun sebebi öğrenmeye ve gelişmeye kapalı olmaktır. Başarılı girişimcilerin zaman içerisinde yeni bilgiler öğrenip bu öğrenme doğrultusunda gelişme gösterdiği ortadadır.
Risk Almak: Startup, normal şirketlere ve klasik girişimciliğe göre daha fazla risk barındırır. Çünkü daha önce üretilip satılmayan bir fikri yaratmaya odaklıdır. Dolayısıyla risk büyüktür ama riskin büyüklüğünden korkmak, sadece başarısızlık getirir.
Endüstriyel Bakış: Geliştirilen fikir, ürün ya da teknolojinin, doğrudan ve dolaylı olarak bağlı olduğu tüm sektörler iyi analiz edilmelidir. Küçük sınırların çizilmesi, girişimin potansiyelini minimize ederek başarısız olmasına sebebiyet verebilir.

Türkiye’den Çıkan Başarılı 5 Startup
Startup Türkiye topraklarına, dünyaya kıyasla çok daha geç gelen bir anlayıştır. Fakat geç gelmesi, ilerleme kaydedilemeyeceği anlamına gelmez. Öyle ki Türk girişimcilerin başlattığı çok sayıda proje, dünya çapında da ilgi görüyor.

Getir: Gerçek anlamda bir startup olan Getir, sahip olduğu iş modelini ilk uygulayan girişim olma özelliğini taşıyor. insanların ihtiyaçlarını, kısaca market ürünlerini ortalama 10 dakika içerisinde adrese teslim eden bir mobil uygulama olarak hayatına başladı. Ciddi yatırımlar aldı ve çok hızlı bir büyüme oranıyla dünyaya açıldı.
Obilet: Otobüs ve uçak bileti alma işlerini dijitale taşıyan Obilet, kullanıcılara fiyat ve firma karşılaştırması yapma fırsatı da verdi. Acente acente gezme devrini kapatan Obilet sayesinde kullanıcılar tüm firmaları tek ekranda görme imkânına erişti.
Insider: Kısaca “kullanılabilir veriler” oluşturmayı görev edinen Insider, dünyada ses getirmiş bir startuptır. Yapay zekâ algoritmaları ile müşterilerin günlük davranışlarını inceleyen bu hizmet, gelecekteki satışların artmasını sağlıyor.
Udemy: Dünyanın en büyük online eğitim platformlarından biri olan Udemy, bir Türk girişimci tarafından kurulmuştur. Kısa sürede büyüme gösterip dünyadaki pek çok girişime ilham kaynağı olan bu projede eğitim verip para kazanmak da eğitim almak da mümkündür.
Peak: Özellikle yaptığı exit ile bilinen Peak, mobil oyun sektörünün en büyük şirketlerinden birine dönüştür. Dünya devi Zynga tarafından satın alındı.
görsel
Paran var ve çevren genişse kurarsın. Yoksa batarsın.
bir de bunun hukukunu çıkardılar başımıza.

koskoca türk ticaret kanunu nun "şirketler hukuku" bölümü boşa var sanki.

keriz silkeleme işi.
Kurmayın allah aşkına 2 tane startup şirkette çalıştım (isimleri bilindik) ikisi de biz start up'ız kurumsal değiliz her şey serbest ayağına emdiğimiz sütü burnumdan getirdi. Amaçları sosyal hayatı öne çıkartıp az insan gücüyle tüm işleri yaptırtmak. iki bira bir pizzaya kanmayın arkadaşlar hepsi kan emici.
bir kişinin altında el pençe çalışmaktansa her zaman bir iş kurma taraftarı oldum. son zamanlarda girişimcilik hakkında çok fazla araştırma yaptım. keşke benim de bir işim olsa kendi işimin patronu olsam aynı zamanda da bu iş özgün olsa falan filan. üzerinde çok kafa yordum ve girişimcilere destek olan kurum ve kuruluşları araştırma geçtim. önüme ilk çıkanlardan biri ve benim de çok içime sinen halkbank oldu. genç girişimcilerden tutun da girişimci kadınlara kadar finansman sağlayan halkbank'ın şimdilerde hubrica hızlandırılmış eğitim programı var. hem de YTü Startup House iş birliğiyle gerçekleşiyor. hubrica, girişimcilere mentorluk, eğitim ve sermaye desteği gibi kritik unsurları bir araya getiriyor. bu fırsatı kaçırmamak için hemen başvurdum ve sonucun kendi adıma hayırlı olmasını diliyorum. linki de buraya bırakıyorum biz girişimciler olarak böyle desteklere ihtiyacımız var.

https://twitter.com/Halkb...tatus/1771157933646102959
nette bir sürü video ve içerik var bunun için. turknet'i olan kolayca izleyebilir.
güncel Önemli Başlıklar