bugün

ortadoks mezhebinde bir çeşit akım. staretzlikte staretz ünvanını kazanan dini lider, müritleri üzerinde sonsuz bir tasarrufa sahiptir.
fakat staretze karşı, bu koşulsuz teslimiyette, bir zorlama yoktur. bu inanışa göre çünkü bu bir görevdir ve istenilerek yapılır.
işin ilginç tarafı tüm hristiyanlık olmasa bile bu dogmaya en yatkın olan ortadoksluğunda bunu kabul görmüş olmasıdır.
tüm bunlar ve staretzliğin ortadoğu kökenli bir hristiyanlık inancı olduğunu düşündükçe nedense aklıma hasan sabbah ve haşhaşi tarikatı geldi. hangisi daha eskidir bilemem. hasan sabbah ve haşhaşiler konusunda otorite değilim. sözlükte bu konuda bir çok yazar var merak eden arar okur.
fakat haşhaşilikte bir tür dini tarikattı. assassin creed oynadım ondan biliyorum.
her iki tarikatta da lidere olan öl de öleyim, kal de kalayım mantığı hakim. bunları düşündüğümde haşhaşi tarikatının ot çekip millete dalan terörist bir oluşum olduğundan şüphe etmeye başlamdım. aynı toprakaların benzer kültürleri olduğu için biri diğerinden etkilenmiş ve haşhaşilik daha bir dejanere edilmiş olabilir. zaten dinler arası böyle bir kültür etkileşimi her zaman söz konusudur. mesela dejanere edilmiş şeriat anlayşında hamurabi kanunlarının izlerine rastlamak gibi.
Karamazov kardeşlerde 100 sayfayı işgal eden karakter.
din büyüğü unvanı.

slav ortodoksluğunda aziz mertebesidir.