bugün

isnam taljic tarafından yazılmış , ön kapağında ""çok öldürülmüş,çok yaralı,çok zayıflardı..." ve arka kapağında "Srebrenitsa: Batı medeniyeti ve BM'nin tarihin çöplüğüne gömüldüğü şehir. Birleşmiş Milletler tarafından Güvenli Bölge ilan edilen Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te binlerce insan, BM'nin ve tüm dünyanın gözü önünde Sırplar tarafından katledildi ve yaşadığı yerleri terk etmeye zorlandı. Üstelik Sırp askerlerin konvoyunun benzini Hollandalı askerler tarafından karşılanmıştı. Geriye insanlık tarihinin en büyük utanç tablolarından biri kaldı... Hala tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamayan Srebrenitsa katliamı, insanoğlunun gördüğü en büyük kıyımlardan biri ve bugün katliamın 12. yılında hala mezarlardan insan iskeletleri ve tüyler ürpertici yeni belgeler ortaya çıkmaya devam etmekte... 2007 Şubatında Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olduğu yönünde karar aldı, ama, "Suç var, suçlu yok" dedi ve tutuklanacak kimseyi bulamadı. Balkan edebiyatının en büyük isimlerinden Isnam Taljic, Srebrenitsa'nın öyküsü ve dramını anlatıyor. Derdini anlatacak kimseyi bulamayan, yıkılmış, bitik insanların öyküsü bu. Çaresizliğin resmi... " yazan , bosna soykırımını tüm çıplaklığıyla anlatan kitap.

sadece bosna soykırımı değil, bosnanın tarihini de ele almış yazar. daha önce kurulan medeniyetler, avrupanın duruşu, bosnalıların gelenek ve görenekleri de kısa kısa anlatılmış.

hollanda askerlerinin ihanetini ise tarih unutmayacak. üstelik insalığa karşı yaptıkları bu ihanetin ödülü olarak madalya almışlardır.

Vlasenica'da doğmuş ve hayatını orada sürdürmüş olan Isnam Taljic o bölgede yaşamış ve hayatta kalabilmiş olan tek yazar. Srebrenitsa'nın Öyküsü'nü 1996 yılında Bosna Hersek'in diğer yakasında bulunan serbest bölgelerden biri olan Bosna Krayina'da kaleme aldığında, ülkede kaos devam ediyordu. Kitap yayınlatmak oldukça güç bir işti. Bu nedenle roman iki yıl sonra, 1998 yılında yayınlandı ve satışa sunulduğu ilk ay tükendi. Srebrenitsa'nın Öyküsü yayınlandığında Boşnak eleştirmenler tarafından son otuz yılın en iyi kitabı olarak nitelendirildi. Kitap Türkiye'de Profil etiketiyle yayınlandı.