bugün

Tam olarak açıklayıcı olmasada komünizm bir yaşam biçimi, sosyalizm ise bir devlet biçimidir.
komünizme giden yol, sosyolizmden geçer.
özetle, sosyalizm bir ülkedeki iktidar ve üretim ilişkileri türünün adı, komünizmse sınıfsız, sınırsız dünya düzeni, komünist de bu dünyaya inanan, bu dünya için mücadele eden kişi ve örgüt olabilir.
Liberalizm ile kapitalizm arasındaki fark kadardır.
komunizm ütopya yaratma arzusunda.ama dünya bu haldeyken gerçekleşebilmesi için uzun yıllar var.
sosyalizm erişilmesi daha kolay olan olgu.
Sosyalizm'de sınıflar varken komünizm'de yoktur. Sosyalizm'de devlet dahil bir çok kurum varken komünizm'de yoktur. Sosyalizm, komünizm için toplumu hazırlar. Sosyalizm'i bugün kuşağımız görebilecek ve yaşayabilecekken, komünizm için kuşakların geçmesi zorunluluğu vardır.
komünizm; milliyet, din, özel mülkiyet, devlet gibi içlerinde biliminde kabul ettiği gerçekleri bulunduran birçok kurumu ve olguyu reddeder.
sosyalizm ise bunu yapmaz, hatta bazılarına sahiplenir bile.
sosyalizm ve komünizm daha pek çok tanımlamayla birlikte, marks tarafından kah, siyasal devrimden sonraki sınıfsızlığı da içine alan bir sistem gibi sunulmuş, kah sadece sınıfsız ve devletsiz aşama olarak ele alınmıştır. yani marks'ta bu konuda çok net birkavramlaştırma yoktur. açıklamalar çözümlendiğinde, söylediklerinden hem sosyalizm ve hem komünizm kavramlarının sınıfsız ve devletsiz süreç için kullandığı anlaşılmaktadır.

lenin ise bu sorunu daha da basit bir hale getirmiş, marks'ın nasıl kullandığını da belirterek, kendisi siyasal devrimden sonraki sürece sosyalizm, sınıfsız toplum sürecine de komünizm demiştir. stalin'de bu durum çok daha belirgindir. bundan sonra da hemen hemen bu kavramlaştırma şeklinde yaygınlık kazanmıştır. sosyalizm siyasal devrimden sonraki geçiş toplumu, komünizm ise, sınıfsız, devletsiz enternasyonal dünya toplumu olarak nitelenir. bugün de yaygın olarak kullanılan budur.

buradaki tartışmalarda bir konu çok net olarak anlaşılamıyor. sosyalistler (komünistler) nihai hedef olarak komünizmi görürler. yani amaç sınıfsız ve devletsiz ve insanların aracısız kendi kendilerini yönettiği sahici insan toplumudur. gerçek özgürlük, demokrasi ve eşitlik sadece o toplumda olacak ve insanın gerçek tarihi de o toplumda başlayacaktır. ( aşağı yukarı anarşistler de bunu savunur.) ama ml dünya görüşü, bu sınıfsız sürece varabilmenin yol haritasını da bilimsel anlamda belirler. bu yol haritası savunulmadan sınıfsız ve devletsiz yapıya geçebilmenin olanağı yoktur. sosyalizm bu anlamda önemlidir. yoksa sosyalizm hiç bir şekilde kalıcı bir formasyon değildir. geçicidir ve amaç komünizme varmaktır.
sosyalizm kapitalist devletler tarafından komünizmin etki ve tehditlerine karşı geliştirilmiş bir tür emniyet subabıdır.
kaçımız komünist olacak kadar temiz ki ? her yiğit komünist olamaz. küba bile yıllardır sosyalizmi yaşatmaya ilerletmeye çalışıyor. onlar kendilerine sosyalist derken sen kimsin ki çıkmış komünizm nidaları atıyorsun.
Her ne kadar kendisini henüz çözememiş olsam da (bkz: ihsan eliaçık)
Sosyalizm ve komünizm arasındaki fark büyük oranla bizim onlara yüklediğimiz anlamlarla ilgilidir. Bunu bizler bir çok ideolojiyi yorumlarken yapıyoruz. Sosyalizm her zaman daha pozitif olguları bize çağrışıştırken , komünizm her zaman başkalaştırılmıştır.
Sosyalistim, solcuyum deyip merhum " mustafa koç " un sayfasında kıç yaşayanları göstermiş mevzudur.

Yazar arkadaş konuyu çok güzel ortaya dökmüş lakin sosyalist olan kim? Hepside sırf din karşılığından dolayı sosyalizm savunucusu. Sosyalist bir insan cem boyner in, Mustafa koç un peşinde koşmaz.