bugün

ozellikle turkiyede asikar bir seklide sol partilerin sag parti tadinda aciklamalar ve siyaset yapmasi ile gorulen olaydir. aslinda tum dunyada solun saga kaymasi gibi bir gercek vardir ve bunun nedenini capitalismin etkisinin giderek artmasi nedeni ile halkin hukumetlerden beklentisinin klasik bir sol hukumetin yaptigi gibi tum insanlari esit baz alma sinirsiz ozgurlukler sosyal devlet olma ve belkide en onemlisi kapitalizmin temel mantigi olan halka degil metaya gore hareket etme konularinda degismesi ve giderek kuculen dunya icerisinde devletinin kendisine sahip cikmasini beklemektedir.bknz fransada reddedilen ab anayasasi oylamasi (halkin reddetme nedeni olarak fransa ab yi bizden daha cok dusunuyor diye soyleniyor.) insanlar kendi milliyetlerinin benliklerinin guvenliklerinin geleneklerinin kaybolmasina karsi cikarak disaridaki guc oyunlarina karsi durmak icin milliyetciligi yukseltmeye baslamislardir. bu durumda sol partileri bir ayrima itmistir bunlardan biri merkeze kayarak sol isimli sag acilimlar getirmek, digeri ise sol da kalip baraji gecememe ya da hukumette yer alamama gibi bir riski pesinen kabul etmektir. ulkemizden bir ornekle chp nin
301. madde nin kaldirilmasi,
pkk ile mucadele,
teror uyelerine af,
ab sureci,
milliyetci protestolara katilma,
abd ile iliskiler,
lubnana asker gonderme,
irak a asker gonderme,

gibi konulardaki tavri ve en onemlisi kararlarini aciklarken belirttikleri nedenler, chp giderek sag yada merkez bir parti olarak algilanmasina neden olmaktadir.
yine baska bir sol parti olan dsp nin kurucusu rahsan ecevit de ulke topraklarinin satilmasi olayinda gosterdigi tepki, bugun aslinda sol hukumetlerden duymaya pek de aliskin olmadigimiz bir yakaristi.
burada detayli olarak konusulmasi gereken ise,
1) sol un yeni acilimlar uretememesi, politika uretememesi mi?
2) sol un artan milliyetcilik dalgasindan nasiplenmek adina sag a kaymasi hos gorulebilir mi?
3) sosyalist partilerin: cin, kuzey-guney amerika ulkelerinde agirligi artarken neden avrupa ve orta dogu ulkelerinde sag acik ara onde.bknz iran, turkiye, lubnan, israil, fransa, ingiltere..
son not: sabah gazetesinin yaptirdigi ankete gore sag in oyu %70 kusur iken sol un oyu %27 civarinda
ulus devlete dönüştür, ekonomi modelinden zaten sapmış konumda olan ve avrupa birliğine zaten karşı çıkmayan solun, milliyetçiliği vurgulamasıdır. herşeye rağmen yine de, milliyetçilik; yalnızca sağ' ın tekelinde olmadı, olamaz da.
chp yi sol sanan saf insan soylemi chp sol degil liberaldir. ayiriyeten de ataturkcudur.
aslına bakılırsa küreselleşmeye gösterililen bir reflekstir.
küreselleşmenin ve kapital ekonomik sistemin siyasal alana yansımısının milliyetçiliğin yükselmesine neden olduğu aşikardır. elbette ki solun merkeze kayması salt milliyetçi söylemleri sahiplenmesiyle ilgili değildir ancak büyük ölçüde hem solda mem sağda milliyetçilik tavan yapmıştır.
küreselleşmenin, sınırları kaldırma ve böylece her noktaya nüfuz etme amacıyla üniter devletleri bölerek küçük parçalara ayırmaya çalışması tüm dünyada milliyetçi reflekse neden olmuştur. bunun yanında etnik siyaset yapılması da buna başka bir nedendir.
solun merkeze kaymasının milliyetçilik eksenli siyasal boyutunun yanında bir de ekonomik boyutu vardır. bugün sol, halkın gözetildiği, devletin yağmalanmadığı sosyal ekonomik sistemler yerine zengin sınıfa göre belirlenen, neo-kapitalizme kucak açan, özelleştirmeyi her koşulda kabullenen bir sistemi tercih etmiştir.
konuya daha kçük ölçekte bakarsak:
ülkemizde solun merkeze kayması daha da belirgindir; çünkü hepsi milliyetçiliğe gönderme yapmaktadır. oysa ki sol jargonda milliyetçilik kabul görmez. sadece ilk akla gelen chp değil hemen her sol parti merkeze kaymaktadır. bugün dtp ye bakıldığında mhp kadar milliyetçi bir anlayışa sahip olduğu görülür. yine tip, dsp gibi sol(!) partiler milliyetçik üzerinden siyaset yapmaktadır.
solun merkeze kayması populist bir hamledir. sol merkeze kayarsa temelinden sarsılır, ruhu alınmış bir ideolojiden başka birşey kalmaz ortada.
böyle başlık olmaz bu ülkede olan şeyin adı sol değil, sosyal demokrasidir.

(bkz: sosyal demokrasinin merkeze kayması) şeklinde düzeltilmelidir ya da
(bkz: sosyal demokrasinin artık milliyetçilik olması)
sol merkeze kaya kaya sol kimliğini kaybetmiştir sonunda. sadece ismi sol kalmıştır. hrant dink'in cenazesine katılamayan sosyal demokrat parti başkanı olmaz. olamaz. olursa da onun sosyal demokratlığından bahsedilemez.
ayıp bir hadise.