girilmesinde zorunluluk olmayan, öğrencilerin kendi isteklerine göre tercih yaptıkları ders yelpazesidir.
lisede secmeli diye adi olup aslinda okulun kendisinin sectigi ders

universite sosyal secmeli diye gecen sosyallik adina nasiplenmemis ders
seçmemeli
(bkz: zorunlu secmeli)
çeko hariç tüm iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerinin, çeko bölümünden seçmek için can attığı* derslerden birisidir.
arkadaşın gazıyla ve beraber gireriz derse lafıyla sosyal politika secip tek başıma derse gitmek zorunda kaldığım ve notları olmadıgından calışmadan girip alt sınırdan notlar alarak ucu ucuna koşullu geçtiğim ders şeklidir.
lisede okul yönetimi tarafından belirlenen derstir.genellikle analitik geometri,almanca gibi derslerdir.(yabancı dilin ingilizce ağırlıklı olduğu liselerde)
üniversitede ise, teknik seçmeli ve sosyal seçmeli diye ikiye ayrılır.tamamen öğrencinin insiyatifindedir hangi dersi seçeceği...ancak,yine normal dersler gibi okulun devam zorunluluğu vs. bu dersler için de geçerlidir.seçtim,ister gelirim ister gelmem deme gibi bir lüks yoktur.not sistemi de yine aynen diğer dersler gibidir.

not:bazı üniversitelerin birinci sınıflarına yine de seçme hakkı verilmemektedir.lineer cebir i hiç çaktırmadan seçtirtmişlerdir,hala da seçtirmektedirler.
adı seçmeli ama ne ilginçtirki almama zorunlulugu yok.
üniversitede bile çoğu bölümde zorunlu olarak seçtiğiniz derslerdir. bu sistemle hiç bir şey olmayacağının başka bir kanıtıdır.
kimi şahsiyetler tarafından hocasına ilginç bir şekilde 'seçmelici' denen ders...
(bkz: seçmelici)
üniversite öncesindeki okullarda seçme kısmı size bırakılmayan ders.
bilgi üniversitesi nde ders seçimleri okul açılmadan bir hafta önce internet üzerinden yapılır. bu seçimden bir hafta önce de seçim için randevu alınır. randevuyu ilk güne alamazsanız, kesinlikle istediğiniz dersi seçemezsiniz demektir bu. ha oldu da istediğiniz dersi seçtiniz, bu sefer de adviser bunu beğenmez. ne alaka filan der ve zorla başka bir şey seçtirir. sonuç itibariyle siz de adviserın odasından çıkarken bu eğitim sisteminin ve sahiplerinin ağzına tükürdüğünüzü hayal edersiniz...
liselerde genellikle resim ve muzik dersleri icin gecerlidir. kabiliyetsiz bir insana zorla kabiliyet yuklemek icin kastiran derslerdir.
öğrencilerin bilgi ve becerilerine sosyal ruh katmak için düşünülmüş ne yazıkki amacı benim gibiler tarafından şaşırtılmış yüksek kredili derslerin arasına sıkışıp kalınan zamanlarda nefes aldığımız 'oh be 'rahatlama dersleri.
Genel olarak öğrencinin haberi dışında okul idaresi tarafından seçilir.
kendi isteğimizle seçtiğimiz ama girmek zorunda olduğumuz ders.
ilkokul yıllarında yaşanmış hadise;
yeni bir yıl yeni dersler. bunlardan birinin adı da seçmeli ders. ne olduğunu nasıl seçildiğini tam olarak bilememekteyiz ama söylenenlere göre bize, çeşitli geliştirici ve etkinlik içeren dersler sunulacak biz de bunları ilgi alanlarımıza göre seçeceğiz güya... ve o ders saati gelir. sınıf öğretmeni tahtaya 10 tane ders yazar. resim, müzik beden, el sanatları, bilgisayar, labaratuvar vs. sonra dönüp bize bakar işte çocuklar alternatif çok. ardından tahtaya döner. altı tanesinin üzerini çizer. sebep: hocası şu anda yok. sonra iki tanesinin daha üstünü çizer. sebep: gerekli malzeme veya yer yok. geriye kala kala iki ders kalır. hoca büyük gururla "işte seçmeli ders! merak etmeyin size seçmenizde yardım edeceğim. zorluk yaşamayacaksınız!
alttan ders bırakmaya sebep olandır.

sen bu "seçmeli" kisvesindeki derse ne diye kredi koyarsın? hadi koydun anladık, bu kredi miktarı neden 3 kredi olur? hadi hepsini sineye çektim, neden istediğim derslerin hepsinde yer olmasına rağmen dolu olduğunu söyleyip, saçma saçma yönetimsel dersleri seçtirmeye çalışırsınız?

niye bu kadar soru sordum ki gerçi, bişey değişti sanki.
ilkokul ve liselerde sadece adının seçmeli olduğu derstir. öğrenciye bir kağıt verilir orada dersler yazar ve imzalanması istenir. adı da seçmeli ders olur. ve bu dersler genellikle müzik resim beden eğitimi vs olur.
genelde en kolayları seçilen ders türüdür.
bir ders seç hadi.
yok hocam ben seçmeyim kalsın.
bana hiç seçtirilmeyen derstir. hep zorunlu verdi şerefsizler. *
arapça. artık 4. sınıflar bile seçebilecekmiş. ileri demokrasi budur işte.
tam bir sorunsaldır bu seçmeli dersler, kaldığınızda yerine farklı ders alsanızda krediniz değişmeyecek derler, sonra bakmışsın kredi artmış ortalaman yerinde seyrediyor. g*t gibi kalırsınız.
okul idaresinin hocanın ders sayısı dolsun diye zorunlu tuttuğu ve genelde sçtığın ders olurdu bizim lisede. analitik geometriyi zorunlu seçmeliye koyan bir okuldan bahsediyorum.