bugün

Eski savaşlarda işe yarayan taktik. Şimdilerde imkansız.
Düşmana bir kaçış yolu bırakılır. Etraları tamamen kapatılmaz. Nedeni de ölümüne savaşmasın bir kaçış yolu olduğunu bilsin böylelikle daha kolay yenelimdir. Güzel bir taktiktir.
Kaybetmiş gibi yapıp, etraftan geri dönme taktiği.
Düşman atlılarına büyük zaiyatlar verdirmek için kullanılmıştır. Geri çekilen birlikler kanatlara açılınca kovalayan atlı ve/veya yaya birlikler okçularla(varsa topçularla) karşı karşıya kalır. Sonuç olarak ordunun en önemli birliklerinin kaybedildiği yetmezmiş gibi birde merkez zayıflar üstüne kıskaca alınırsınız.
savaş dışında kullanıldığı yer var mı ki?
görsel
düşmanı hilal şeklinde sararak içine kapatmak.
Ateşli silahlarda işe yaramaz.
1. günümüzde uygulanır mı: evet.. sahte ricat diye bilinen uygulama, hilal taktiğinin bir kısmını
oluşturmaktadır. ricat, geri çekilmek demek..
2. sahte ricatın amacı nedir: düşmanı karargah ve ikmal noktasından, aynı şekilde ihtiyat kuvvetlerinden koparmak.
3. batılılar beyin özürlü mü? neden tarih boyunca bunu öğrenememişler: bunun bir kaç nedeni var. birincisi, savaşlar 20-30 yılda bir oluyordu, bu uygulamayı gören nesil çoktan ölmüş, taktik için hazırlık da unutulmuş oluyordu. neticede savaşan ordu profesyonel değil, derebeylerinden toplanan biraz daha eğitimli köylüler. tatbikat veya kurmay heyeti gibi kavramlar yok. ikinci neden ise, orduların yapısı.. türkler 16. yy ilk yarısına dek, türkmen tipi savaş teşekkülü oluşturmuşlardır. burada belkemiği, hafif okçu süvaridir. batılılar bunu taklit edemiyor mu? edemeiyor. bir kere türkmen atları küçük, bacakları yere yakın. ikinci olarak süvarilerimiz 3-4 yaşında at binmeye başlıyor, bu bir eğitim değil, kültür konusu. üçüncü olarak, kısa ve ortabeli ters geçirilmiş türkmen yayına sahipler, bu yay çok seri ok tekrarına izin veriyor, fakat kısa menzilli.. türkmen atlıları süratli bir biçimde rakibi çevreliyor, tak tak vurabildiğini vuruyor, sonra geri kaçıyor. batılıların ise okçuları da bedensel olarak iri, yay mesafeleri de son derece uzun.. adam 700 metreden oku yapıştırıyor. buna engel olmak için, muharebeyi ordunun ana karargahından uzağa çekmek zorundasın. yani hilal taktiği bizim için bir ihtiyaç, ağır zırhlı avrupa orduları için, savaş yapılarına tamamen aykırı.
4. tezimizin kanıtı var mı? bizans dahi, bedensel olarak bize yakın ölçülerde olmalarına ve roma sistemi düzenli ordu kavramına aşikar olduğu halde bu süvari grubunu üretmekle hiç uğraşmamış, göçebe türkmenler'i 4. yy'dan itibaren karaman civarına yerleştirmiş, ordusunda kullanmış ve zamanla hristiyanlaştırmıştır.
osmanlının askeri kültürü hakkında bilgi edinmek isteyenler, arşivden elde ettiği özgün bilgilere dayanarak yazan tarihçi Gabor Agoston'un türkçeye de çevrilmiş olan eserlerini okumalıdır.
görsel
(bkz: türk savaş taktikleri)