Çipura türüne ait bir balık. Akdeniz ve Güney Afrika açıklarında yaşayan ve sırtındaki altın rengi çizgileri sayesinde tanınan Sarpa Salpa türünden bir balık yenildiğinde lsd uyuşturucu türünden halüsinasyonlara sebep oluyor. Sarpa Salpa gibi plankton yiyen bu balıklardan bazılarının başları ve gövdelerinin başka bölümleri yendiğinde yiyen kişide halüsinasyon gördüren bir tür balık zehirlenmesine yol açıyor. Balık yedikten birkaç dakika sonra güçlü bir şekilde halüsinasyon gördürüyor ve bu durum günlerce sürebiliyor.

Fransa’da bu balıkların kafasını da yiyen iki turist, hastaneye kaldırılmış ve tam 4 gün boyunca halüsinasyon ve kabuslardan kurtulamamıştı. Sarpa salpa balığı aslında zehirsiz bir balıktır. Otçul olan bu balık, oldukça zararlı toksinler içeren Caulerpa Taxifolia yosunları ile de beslenmekte ve bu yosunlardan aldığı toksinler nedeni ile yenildiğinde halüsinasyon gibi yan etkiler gösterebilmektedir.
Kefal için atılan kıbrıs oltasına sıkça atlayan aklı kıt bir balıktır. Halüsinasyon konusunu kulaktan kulağa gelen rivayetlerde duyduğum ama lezzetsiz olduğu için ağzıma sürmediğim balıktır. Kemeraltı Şadırvandaki balıkçılar mevsim çipurası, ada çipurası gibi adlarla satarlar. Almanızı tavsiye etmem.