bugün

sanata ve sanatçıya saygı nedir abi? sen evine gelen tesisatçıya saygı duyuyor musun? adını okullara veriyor musun? o da işini halk için yapıyor, senden farkı ne? evine tamirci geldiği zaman siklemeyip keyfine bakmasını biliyorsun. insan olarak seni ondan ayıran ne? neden kendi götünüzü bu kadar kaldırıyorsunuz? neden insanların sizi diğerlerinden üstün görmesini bekliyorsunuz? yapılan işin kalitesi mi size saygıyı hakettiren? sen devamlı gittiğin lokantanın garsonunu dışarıda gördüğün zaman, aradaki yaş farkını önemsemeden ona sallamaz bakışlarla bir selam verip, sana "bey" demesini beklerken, neden kendine olan saygının azlığından şikayet ediyorsun? seni özel yapan ne la? tamam, sosyal yönümüze hitap ediyorsun, eyvallah. da kardeşim ben birileri o eve o düzeneği yerleştirmese, seni ne izleyebilirim ne varlığından haberdar olabilirim. sen hiç çanağa ve çanak antenciye saygı diye bir şey duydun mu? birileri senin kitabını basmak için makinesiyle, boyasıyla cartıyla curtuyla uğraşmasa, kendin yazar kendin okursun. sen hiç matbaaya ve matbaacıya saygı diye bir şey duydun mu? tiyatro salonundaki koltuklar olmasa, o sahne olmasa, en fazla kolbastı oynarsın, onu da biz duymayız. sen hiç döşemeye ve döşemeciye saygı diye bir şey duydun mu? hayır, sözde eşit takılıp, özde kendinize sınıf atlatıyorsunuz, sonra bir de kendi kendinize verdiğiniz terfiye saygı bekliyorsunuz. ha diyeceksin ki, herkes sanatçı olamaz, yetenek gerekli. lan sen hiç tesisat döşedin mi ? hiç kaynak yaptın mı? aynı anda 20 farklı masanın yiyeceğiyle, içeceğiyle, temizliğiyle ilgilendin mi? bunlar yetenek değil mi? yetenek sadece sosyal alanlarda mı oluyor anasını satayım.
saygı duyuyoruzda ne oluyor dedirtendir. ali poyraz oğluna, zeki mürene saygı duyalım, duyuyoruz. ne oluyor? inandığımız birşeyler aleyhine sürekli konuşuyorlar.

hem müslüman hem tiyatro izleyicisi olamayacakmıyız? niye kutuplaştırılıyoruz?

fazıl say dinlemeyi çok severim, ama neden camiye gitmemden ötürü fazsıl say tarafından lümpen addediliyorum?

atatürkü çok sevip saygı duyan bir adamın camiye gitmesi basit zihinlerce nasıl ortada kalmışlık olarak nitelendiriliyorsa, sanattada aynısı olmaktadır.

tiyatroyu sevebilirdik, müjdat gezen çıkıp ötekileştirmese idi.

müziği sevebilirdik, fazıl say çıkıp ötekileştirmese idir.

ha, başbakanın kızı gibi sosyal statüsünü kullanarak sanatçıları zor duruma sokan tiplere ayar olurum o ayrı.

ama halktan bahsediyoruz. müzdat gezenin "gırgıriye(!)" filmini izzlememiş olan yoktur. herkez sever. ama çıkıp bizi atatürke ihanet etmekle suçluyor.

ben cuma namazına 1 şişe votka içip gitmiş biri olarak müjdat gezenden daha atatürkçü, akpli tiplerden daha dinci olduğumu düşünüyorum. sanat ne yapacak bu halde?
sanat dediğimiz kavram çok eski yıllardan beri sıra dışı, ilginç olana bahşedilmiş kavramdır. mantıklı düşünürsek ilgi çeken biri sanat yapmış olur demeye çıkıyo. saygı göstermelimiyiz? tabi ki de hoşumuza gidenlere; ne kadar yanlış veya ne kadar doğru olsa da. bir ressam düşünün eskilerden adını hala duyuran bir isim diyelim, ne kadar saçma resimleri var; karmaşık gözüktüğünü sanan bir şeyler çizmiş biride görüp ne kadar zeki adam demiş ve biz hala o resimleri beğenmek saygı göstermek zorunda hissediyoruz kendimizi. yaratanın ona sen resim çiz ve motor tamir et diye bir konumlama yaptığını sanmıyorum. evet zeki olabilirler o kadar insanı bir tablo hakkında ortak bir şeyi söyletmişlerdir ama ne bileyim bu adam hem gülüyo hem düşünüyo arkasında karısı onu bekliyo gibi şeyler çıkarmak bence çok mantıklı değil. evet olabilir uzun uzun baktırabilir. yani herkes sanatçıdır ama bunu birine anlatmaya çalışıp üstüne saygı beklemekte olmaz tabi.

bu konuda saygı duyulması geren biri varsa oda sanatçıdır. düşünmüştür yaratmıştır ve ayrıntılarını keşfetmiştir. sanat bir oda değildir seçilmiş kişiler orda diye bişey değildir, bir şeyler yaptı aa bu sanatçı değildir. insanları bir şeyiyle etkileyen sanatçıdır. bu durum ''sanat için soyunurum''dan daha karmaşıktır; kime sanatçı ve neye sanat demeliyiz? oda şöyle bir şeye çıkmakta bu güzel adı sanat olsun yada ben bunu yapamam adı sanat olsun gibi.

sanat ve sanatçıyı bilmem de emek saygı hak eder, kim olursa olsun eğer bir şeyin ardında emek varsa mutlaka saygıyı hak etmelidir.
sanata ve sanatçıya saygı önemli bir başlık ama? yazdıklarınız okunmaz. kısa, etkileyici ve net olsun.
- sanat eserinin neyi anlattığını anlamaktır.