bugün

iki görüşün versusu. bence sanat sanat için yapılmalıdır. toplum için yapılırsa ticaret olur. açık ve net.
sanat sadece sanatçının egolarını tatmin içindir. sanat camiası ya da toplum kendine pay çıkarıyorsa onların bileceği iş.
ben ortaya bişey koyduğum zaman, beğeni ve övgü beklerim. sonraki aşamada maddi getiri. asıl amaç asla mesaj kaygılı bir takım yapıtlar ortaya koymak değildir.
toplumsal kaygıları işlemek siyasetçilerin işidir. sanatçıya ne bundan.
Anlamadigim fakat destekledigim tek sey sanat.
aslında ikisi de, sanatçıyım diyenlerin pek zikinden değil. Çünkü insan ister istemez hatırlanmak ister.
Sanat mutlak yok oluş içindir.
Her ikisi de yanlıştır. yanlış değilse de eksiktir. zira insanlar; sanatın sanat olmadığı zamanlarda da sanat yapmıştır (bkz: mağara resimleri). keza insan sanatı sadece topluma göstermek için de yapmaz. çünkü biliyoruz ki bir çok sanatçı, tanınmadan önce sanatlarını sadece kendilerine teşhir ediyorlardı ama sanat eseri her zaman sanattı..topluma gerek duymuyordu.
Şahsen sanat, insanın kendi içine sığmayan şeyleri dışına aksettirmesidir. bu sayede rahatladığını hisseder. bir çok sanatçının da uğraşlarından bir türlü kopamamalarının sebebi de budur.

elhasıl sanat, bizatihi kişinin kendisi içindir
Toplum yoksa sanat hayat bulamaz.
Sanat yoksa toplum devam edebilir.

Sanat toplum içindir.
Sanat sanat içindir.
sanat kimsenin beğenisine muhtaç değildir. işte bu yüzdendir ki sanat sanat içindir. sanat toplumun içine girip mesaj verme kaygısı güttüğü zaman kirlenir. eğitimsiz cahil halkları konu alan bir sanat düşünülemez. bu arabeske girer. oysa sanat elit bir olgudur.
Sanat toplum içindir. Bu esas alınmalı. Sanat toplum, yani insan için vardır. insana hitap etmeyen bir sanat dalı düşünülemez. Herşeyin insan için yapıldığı varsayımı ile olaya bakıldığında, sanat toplum içindir diyoruz.
Her ikisinin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Nasıl? Bugün sanatçılarını bilemediğimiz binlerce keşfedilmiş, keşfedilmekte olan veya keşfedilmeyi bekleyen sanat eserleri bulunmakta. Sanatçılarının yada toplumun bunu bilmemesi onların sanat olduğu gerçeğini değiştiremez. Bu nedenle sanat toplum için olamaz.

Öte yandan sanatın her daim eğitici, öğretici, sanatçının ise 'ben buradaydım' diyen bir yönü olmuştur. Bir nevi insana karşı ayna gibidir. Sanatçıyı ve insanı; din, dil, ırk, cinsiyet, mezhep ayrımı gözetmeksizin farklı duygular uyandırsa da eğitir, öğretir, yol gösterir. Bu yüzden sanat, sanat içinde olamaz.

Velhasılı kelam sanat, ne sanat içindir ne de toplum için. Sanat, insanı insandan ayırmaksızın kişi içindir. Anlaşılıp anlaşılamaması sanatı değil, kişiyi bağlar. Bu konuda birikim yapmak sanatın değil kişinin işidir.
toplum içindir.
Sanat tabi ki toplum içindir eğer öyle değilse sanatın kimseye katacağı bir şey yoktur. Sanat toplum için değilse gereksizdir.
sanat benim içindir gerisi sikimde değildir. aksini iddia eden haşmetlimin tadına bakabilir.
Büyük bir Orhan Veli ve Ömer Seyfettin hayranı olarak aksi görüşleri hakaret algıladığım konu...
sanat sanat içindir.
ressam arkadaşım "sanat karı kız tavlamak içindir" diyordu. en haklısı o galiba.
Sanat sanatçı içindir. Kimse havalara girmesin.
sanat diyince insanların aklına çok az şey geliyor bu yüzden böyle bir tartışma çıkıyor. oysa sanat dallarına bakarsak ilk fikiri destekleyen şeyler de bulabiliriz ikinci fikiri destekleyen şeyler de.

bu tartışmanın kesin net bir cevabı olmadığı için her yorum kişiseldir. ve en doğru cevap kişi sanatı hangisi olarak görüyorsa sanat o kişi için o anlamdadir demek.
Sanat, ne sanat ne de toplum için.
Sanat yaşam için insan için. insanın tanrı ile yarıştığı tek şey sanat.. Tanrı bir insanı yaratır ama başka bir insanın o insana verdiği hüzün ile tanrının verdiği güzelliği ressam tuval de en güzel yansıtır.

Yanardağ eteklerinde donmuş lav akıntısı ve orada açmış bir çiçek hepsi tanrının bir hikmeti ama bu güzellik bir fotoğraf ya da bir film karesinde bize sanatçılar gösterir.

Akıl ve ruh özlem beceri hepsi tanrının bir nimeti ama sanatçı bununla bir melodi şarkı ile ya sizi sevindirir ya da efkarlandırır.

Sanatçıların yaptıkları da tanrının nimeti diyebilirsiniz, bu size kalmış ama eline saz almak ile silah almak tanrının bir hikmeti olsa neden cennet ve cehennem var?
Eline silah alıp öldüren "Tanrım, senin hikmetin böyle kaderim böyle olsun dedin, beni neden cehennem de yakacaksın? Bana kalsa ben silah değil saz tutan biri olurdum. Adaletsizlik senin ruhun mu?" derse yaratıcı ne der?

Sanat, insanın tanrı ile yarıştığı tek şey.
sanat elbette toplum içindir. sanat sanat içindir diyenler altına açıklama yazmak zorunda kalırlar. sanatçı burda şunu anlatmış şurda bunu kastetmiştir vb. sonra çıkıp veryansın ederler, sanata ve sanatçıya değer verilmiyor. sen toplumsal faydayı sanatınla, sanatçı kişiliğinle gözetmek zorundasın. toplumsal bilinci artıracaksın ki toplumda sana verdiği değeri artırsın, sanatın kıymetini bilsin. sadece sanat yetmez sanattan anlayan toplumda gerekli.
sanat toplum içindir.
Yaşadığınız topluma göre sekillenebilen bir cümledir. Paris'te sanat toplum içinse, Çorum'da sanat hiç bir şey içindir gibi.
Zanaat ekmek parası içindir. Tuzu kuru sanatçılar için ise nefsani ego tatmini ve eğlence meselesi.
Sanatçı, sanatı toplum veya sanat için değil, kendisini tatmin etmek için yapar. Ama sanatçılar tarafından üretilen eserler, gelecekteki sanatçılara da ilham kaynağı olduğu için ortaya çıkartılan her sanat eseri sanatı besler. Aynı durum sanat eserlerinin topluma etkisiyle de bağdaştırılabilir. Sonuç olarak sanatçının amacı yaptığı işten zevk almaktır ama ürettiği ürün hem sanat için hem de toplum için önemlidir.