bugün

Geçen gün mutfakta domates biber patlican (evet şarkı değil ta kendisi) sınıflandırırken tepsiye bakıp düşündüm. Tepsi içindekileri ve ederlerini, bir de olası bir (Allah korusun) kıtlık zamanı ederini. Pazarda yere düşmüş bir meyve ya da sebzenin insanların ayakları altında umarsızca çarpa çarpa yuvarlanmasını.
Acaba bir kıtlık zamanında olsa idik o yerde yuvarlanan domates için insanlar bir birini ezip ölümüne kavga etmez miydi? Ya da tıraş olurken akmaya devam eden musluktaki su bir kuraklık zamanı susuzluktan canını vermek üzere olan bir bebeğin anne babası için anlamını kim hesap edebilir?
Tüm bunları düşününce o tepsi içerisindeki sebzelerin ya da boşa giden suların, çöpe giden yiyeceklerin sizce ederi nedir, kaçadır kilosu? Kağıttan ibaret bir çuval paraya değişilir mi öyle bir yokluk zamanı şimdi israf ettiklerimiz?
Susuzluktan ölseniz bir yudum serinletmeyecek, soğuktan donsanız içinizi ısıtamayacak, açlıktan bayılsanız boğazınızdan geçmeyecek ama şimdi uğruna ömrünüzü çalışarak verdiğiniz hatta savaşlarda uğruna öldüğünüz altın gümüş pırlantalara değişir misiniz bir bardak suyu?

Şükür müdür daha kıymetli olan ibadet sabır mı? diye düşünmüş zamanın alimleri yüz yıllardır. Varılan ortak sonuç zannettiğimiz gibi zora yoka hastalığa kazaya sabır değil, şükrün daha kıymetli bir ibadet olduğudur. Çünkü etrafta şükür edecek o kadar çok şey var ki bizler bunları hayat standardı olarak algılayıp yokluğuna düşmedikçe şükrünü bilememişiz.
şükür edenin sabra çok ihtiyacı olmaz ama sabırlı olanın şükrü unutmaması gerekir. yani şükür bir tık öndedir.
iki kavram birbirini tamamlar biri olmada diğeri hep eksiktir.
Sabır.
çünkü birçok şükrediş, sabırdan sonra gelir.
başınıza gelen kötü olaylara ve olgulara ilk anda verdiğiniz tepki olgun ve metanetli yapıda ise bu sabırdır.

Bunu başaran az insan olduğu için sabır daha önemlidir.

Sabretmek de şükretmeyi doğurur.
sabır, gelen musibet üzerine gerçekleştirilen eylemdir. eğer ayetler ile örneklendirecek isek bir çok ayette allah zalim değildir, onlar kendilerine zulmettiler denir. dolayısı ile sabır kulun kendi hataları üzerine kendisine musallat olan ön ödemeli dünyevi cezalarıdır. tabi ki bu durum islam üzere olan kullar içindir. bir kul yaptığı bir hata dolayısı ile ne kadar kısa sürede bu hatadan sebep üzerine bir bela gelir ise demek ki imanı da o derece yüksek demektir. ön ödemeliden bir kasıtta kişinin bu müsibetin kendi hatası üzerine olduğunu fark edip o hatayı bu dünyada iken düzeltmesi anlamındadır.
şükür ise zaten elde olan imkanlar için yapılır. yemekten kalktıktan sonra yemeği yapana "eline sağlık" demek gibi düşünelim .)
sabrın şükürlü olanı kıymetlidir.
uc bilinenli deklemdir hayat.
sabir, sukur ve dua...
Şükürdür.ayrıca şükür vazifesini yerine getiren bir insan için sabır da beraberinde gelecektir zaten.
Sabır şükürü getirir. Sabır çok kıymetlidir.