bugün

ilk uçak yapım çalışmalarını başlatan kişidir.
1220 yılında Oxford'da yaptığı çalışmalardan dolayı "muhteşem doktor" olarak anılmış din ve bilim adamıdır.bacon geceleri neden ışığın olmadığını araştırmış daha sonra bu araştırmaları olber paradoksu olarak anılmış ve 20.yy'da keşfedilen evrenin genişlemesi konusunun açıklaması olmuştur.ayrıca güneş ışınlarının dünyaya geliş sürelerinin aynı olmadığını keşfetmiş ve (bkz: kristof kolomb)'dan tam 200 yıl önce dünyanın yuvarlak olduğunu saptamıştır.matematiği tüm bilimlerin temeli olarak görmüş ve bu alanda çalışmalar yapmıştır.
bütün çabalarını "deneysel bilim" için göstermiş olan ingiliz filozof ve bilim adamıdır.
--spoiler--
insanın bilgisizliğinin nedenleri üzerinde duran Bacon, otoriteye dayanmanın, geleneğin etkisinin, önyargıların ve kişinin cehaletini saklayan sözde bilgeliğin, insanı hakikate ulaşmaktan alıkoyduğunu söylemiştir.
--spoiler--
1220-1292 yılları arasında Britanya imparatorluğu'nda yaşayan Kelt bilim adamıdır. skolastik düşünceye karşı (yobazlığa karşı bilimi ) deney yöntemini ilk savunan Ortaçağ aydınlarındandı. Büyütecin kaşifi aynı zamanda avrupada barutu ilk bulan olarak tarihe geçmiştir. bir yandan kendi döneminin din uygulamalarindan doğan bozukluklari, dogmatik ve skolastik düsün tarzini yererken, diger yandan da deneyci usullerle gerçekleri arama yolunu seçmistir. 1266 yilinda yayinladigi Opus Majus ve 1271 yilinda yayinladigi Compendium Studii Philosopiae adli yapıtları adını duyurmasını sağlamıştır. Eski Yunan ve mutezile dönemi Islam bilginlerinin (özellikle iBN-i HEYSEM) kaynaklarından yararlanmıştır. kendisi de başta bir Fransiskan keşişi olmasına rağmen öğretisini eleştirdiği için 15 yıl hapis yatmıştır. ( toplamda ise ömrünün 24 yılı hapislerde geçmiştir. )
Onun zamaninda ki inanislara göre Gökkuşağı, Tanri'nin gök yüzünde kendi parmağıyla çizdigi bir çizgi olarak bilinirdi; Bacon ise böyle olmayıp gök kusaginin , yagmur taneciklerinden süzülen günes isinlarinin olusturdugu bir doga olayi oldugunu açiklamistir.
opus majur diye ilginc bir kitap yazmis olan hristiyan filozof.kitabinda cehaletin dort nedeni var der.
-uygun olmayan bir otoriteye bas vurmak
-gelenek ve goreneklere takili kalmak
-bilgisiz kalabaligin kanilarini kabullenmek
-cehaletin kilifi olarak bilgelik taslamak

ne kadar tanidik degil mi ?
yasadigi donemde koyu bir hristiyan olmasina ragmen bilimi ve deneyi onemli adletmis , bu yuzden otoriteyle hep basi belaya girmis..donemin hristiyan dunyasinda en onemli adam kabul edilen aziz thomas aquinas(ki onunda dusuncelerini aristoteles etkilemis)uygun otorite olarak alinmasini, kendisinin yunanca bilmemesi dolayisiyla ciddiye almamistir.

bunu soyle izah edeyim: osmanlica bilmeyen bir osmanli tarihcisi ne kadar guvenilirse; yunanca bilmeyen bir aristoteles uzmani da o kadar onun uzmanidir.
ona gore aristotelesten sonraki en buyuk filozof sanildigi gibi avrupali degil,tahranda yasamis olan ibni sina dir.
lakabı doctor mirabilis olan ingiliz filozofudur. 1200'lerde islam bilginleri'nin çalışmalarından etkilenmiş ibn-i heyzem, el razi, ibn_i sina ve ibn_i rüşd'ün yapıtlarını inceleyip yorumlamıştır. bu bilimadamlarının görüşlerini yaymaya çalıştığı gerekçesiyle hapise atılmış ve yaşamının son 17 yılını geçirdiği hapishanede ölmüştür.

görsel
(onun optik konulu elyazmalarından bir sayfa; british museum )
"arapça bilmeyen bilim yapamaz" diyen bilgin...

o zamanlar öylemiş.
Çağdaşları tarafından "muhteşem doktor" olarak anılan Roger Bacon, deneysel metota önem vererek, bilimde eski geleneklere son veren ünlü bir ingiliz din ve bilim adamıdır. Işığın, Allah tarafından insanların görebilmelerini sağlamak için yaratıldığına inanan Bacon, bu alanda kendi gözlemlerini yapmış, yaşadığı çağda kolay kolay düşünülemeyecek birçok teknik gelişmeyi yüzlerce yıl öncesinden haber vermiştir. Buharlı gemiler, trenler, otomobiller, uçaklar, vinçler ve asma köprüler Bacon'ın daha 13. yüzyılda tasarladığı gelişmelerden yalnızca birkaçıdır.

Bir arkadaşına yazdığı mektupta Bacon şöyle demiştir:

Gelecekte bir tek kişi tarafından yönetilen ve birçok kürekçinin çektiği bir tekneden çok daha hızlı yol alabilen gemiler, deniz taşıtları ve bir canlının gücünden yararlanmaksızın inanılmaz bir hızla gidebilen arabalar yapılacaktır.

Ayrıca Bacon, merceklerin büyütme özelliklerini ve kullanım yerlerini açıklamış, yıldızlardan gelen ışığın Dünya'ya aynı anda ulaşmadığını ilk kez o fark etmiştir. Kristof Kolomb'un doğumundan 200 yıl önce Dünya'nın düz değil yuvarlak olduğunu ve Avrupa'dan hep batıya doğru gidildiğinde Hindistan'a ulaşılabileceğini savunmuştur.

Yaptığı deneyler sonucu ulaştığı bilgilerin inançlı insanlara faydasının dokunacağına inanan Bacon şöyle demiştir:

Gelecekte, şimdi ve geçmişte göreceğimiz gibi bilim, inananlar için yararlıdır.

Bacon, bir araştırmacı olarak, bilimin dinle çelişmediğini, aksine bilimin inanmayan kişilere karşı kullanılabilecek önemli bir ikna aracı olduğunu savunmuştur. "Bilim insanların inancı kabul etmelerini sağlamada büyük bir avantaja sahip" sözü, kendisine aittir.
bilgi felsefesi üzerinde harika çözümlemeler yapmıştır bana göre, kendisi büyük bir ingiliz filozofudur.şu önermesine ise tam anlamıyla katılmaktayım:

--alıntı--
roger bacon'a göre bilgisizliğin dört önemli sebebi vardır:
1-Bilgisi yeterli olmayan birini otorite kabul etmek ve ona danışmak
2-Geleneklere tam olarak sadık kalmak
3-Kalabalığın ve çoğunluğun fikirlerini doğru kabul etmek
4-Bilgisizliği gizlemek için bilge gibi görünmek.
--alıntı--

(bkz: üstad)