bugün

kadınlarda göğüs kanserinden sonra en çok görülen kanser türüdür. basit bir testle teşhis konulup tedaviye başlanabilir. mehtap ar erken teşhisle kurtulan kişilerdendir.
9-50 yaşına kadar her kadına yapılabilir aşıdır. ancak doktorlar ne kadar erken olursa o kadar iyi olduğunu söylemekteler.

aşı, belli aralıklarla 3 kez tekrarlanır. 1. ve 2. arasında 2 ay süre geçmelidir, 3. ve sonuncu aşı ilk aşıdan 6 ay sonra uygulanır. bu aşının rahim ağzı kanserine karşı %100 etkili olduğu söylenir.

maliyeti toplam 450 euro civarındadır, lakin türkiye'deki sağlık sigortaları aşıyı karşılamamaktadırlar.

(bkz: gardasil)
(bkz: rahim ağzı kanseri)
rahim ağzı kanseri aşısıyla önlemi alınabilecek hastalıktır.
yurt disinda ise bu asi 16 yasina kadar sigorta tarafindan karsilanmaktadir.
dünyada en yaygın ikinci kanserdir ve her iki dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine neden olur.
her sene düzenli pap smear yaptıran kadınların kansere yakalanma riski 0dır; çünkü kanser daha olusmadan erken evrede yakalanır.

yaşam boyu partner sayısı 10 olan bi kadında hpv-dna pozitifliği %69iken; 1 olan kadının hpv-dna pozitifliği %21dir
aynı zamanda partnerin riskli kadınlarla olan birlikteliğide kanser riskini arttrır.
10 yasından sonra yapılması gerekli olan; 700 mılyon gibi pahalı bir fiyatıyla lüks gibi duran; bir an önce sigortaya dahil edilmesi gerekendir. ancak bizim çok saygıdeğer saglık bakanlığımız hala bu konuda tık yok.
an itibariyle ülkemizde fiyatı 255 YTL iken Avrupa ülkelerinde 160 Euro olan, kısaca pahalı aşıdır.
kansere karsi korunma asisi.
Rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki hücrelerin anormal çoğalmasıdır. Adı üzerinde; kanser, ciddi bir hastalıktır.

Nadir durumlarda, çok kısa zamanda öldürebilir, tedavi edilse bile çocuk doğurma olanağını engelleyebilir.

Serviks ca ya yakalanma riskini ciddi anlamda düşüren rahim ağzı kanseri aşıları piyasaya çıkmıştır. Aktif cinsel hayata başlamadan önce yapılması tercih edilir, bu yüzden yaklaşık olarak lise çağındaki kız çocuklarına yaptırılmalıdır. Ancak aktif cinsel hayata başlanmış olunsa bile muhakkak bu aşı yaptırılmalıdır.

Erkekler bu kanseri oluşturan etken olan HPV virüsünü kadına taşır. Yani tek eşli bir kadının, kocası ucuz fahişelere gidiyorsa serviks ca olma olasılığı çok yüksektir.
HPV virüsünün kadınlara bulaşarak, ilerleyen safhalarda oluşturduğu kanserdir. sadece cinsel yolla bulaşır. önlemek amaçlı yurt dışında belli bir yaştan sonra, (10+) 3 dönemlik aşılar vurularak kansere yakalanma riski düşürülmektedir. ancak aynı engelleme talebi bizim ülkemiz için maalesef ki geçerli olmayıp aşıların ücretinden ötürü yapılamamaktadır. sağlık bakanlığı'nın bu aşıyı ücretsiz yapmamasının nedeni de; aşılar erken yaşta yapılırsa kız çocuklarının artık bir tehlike yok düşüncesiyle cinselliğe sarılacağı ve ülkede fuhuş patlamasının yaşanacağını düşünmelerindenmiş. şimdi sorarım;

1- fuhuş engellenmek isteniyorsa neden bu ülkede genelevler var?
2- zaten cinselliğe dair hiçbir bilgisi olmayan bir toplumun, kısıtlamalarla ne kadar yanlış ilişkiler yaşadığı apaçık ortada değil midir? (bkz: enses ilişki)
3- yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını önlemek için sofralardan tuzu kaldırmayı düşünen Sağlık Bakanlığı acaba rahim ağzı kanserini hangi hastalıklar statüsünde görmektedir?

bu soruların cevapları ne zaman alınır ve hangi vakit uygulamaya alınır bilinmez ama dileğimiz kanserden annelerin ölmemesi ve çocuklarının annesiz kalmamasıdır.

[http:// http://www.rahimagzikanseri.org/]
her kadının yılda bir kez smear testi yaptırarak erken teşhis edilmesini kolaylaştıracağı illet. aşısı 200 ile 600 tl arasında değişiyor.
hpv virüsü olan erkeklerin cinsel birleşme yolu ile hastalığı bulaştırması sonucunda ortaya çıkan hastalık.

hpv virüsü olan erkekler

peniste siğil gibi bir et parçası belirir. bir süre sonra ise bu ufak et parçası kendiliğinden düşer. geçti sandığınız şey aslında hpv virüsünün bir evre daha ileri gitmesidir hastalık olarak. tedavi olunmadığı takdirde ilişkiye girilen kadınlar hastalık kapar. yine tedavi olmadıkça taşıyıcı erkek hastada da kısırlık görülür.
gereğinden fazla çalışan rahimin ağzının kanser olmasıdır.
http://www.uludagsozluk.com/k/rahmi-bilir/
bir diğer adıyla serviks kanseridir. bilinçlenmek için yararlı bir site de mevcuttur:

http://www.rahimagzikanseri.org/tr1/

edit: umarım eksilemenin mantıklı bir nedeni vardır.
türkiye dünya ortalamasının altında olsada kadınlarda en çok görülen dokuzuncu kanserdir. öncül lezyonu olan CIN-1 aşamasında tespit edildiğinde tamamına yakını tedavi edilebir. bunun içinde düzenli pap smear testi yaptırmak gerekir. nedeni olan HPV'den korunmak içinde aşılar vardır. en iyi cevap 10-12 yaşlar arasında alınsada 26 yaşına kadar etkilidir ve aşıyla cerviks kanserlerinin yüzde 90'nını engellemek mümkündür . ancak türkiyede ne test için insanlar yeteri kadar bilgilendirilmekte ne de aşı sağlık bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. aşının üç doz yapılması lazım ve bildiğime göre tek doz 250 tl den fazla ve bu ülkede bir çok insan bu parayı aşıya veremeyecek durumdayken herşeye konuşan, her seferinde doktorla hastaları karşı karşıya getiren, sağlık sistemini içinden çıkılmaz bir labirent haline getiren *recep bey neden bu konuda bir şey yapmıyor bilemiyorum .
tıp dilinde konuşmasını bilmeyen, argodan başka bişeyden anlamayan bi öküz için muhabbet esnasında ortamı bok edecek durumdur ayrıca.

-eşinizin neyi var
-amcık ağzı kanseri.
-..
tedavi edilebilen bir kanser türüdür.
Aşısının etkileri hâlen kesinleşmiş değildir.

Bazı uzmanlar aşıyı türlü rahatsızlıklara ve hatta kansere sebep olmakla suçladı, ki aşı olduktan sonra kanser olan vakalar hakkaten de var.

Tabi Aşı etkisiz olduğu için mi yoksa kansere sebep olduğu için midir bilinmez.

Not: Rahim ağzı kanserine sebep olan hpv isimli bir virüstür.
Prezervatif ile girilmiş ilişkide bile bulaşma riski vardır.

--> yakın tarihte çıkartılmış temiz raporu olmayan ve 3 aydır sevişmediğini belgelerle kanıtlamamış beyefendilerle sevişmeyiniz.

Not: Hpv aşısı birçok defada tamamlanan bir aşıdır. Tek iğneyle -nornalde- aşı olmuş olunmaz.

Özet: bilip bilmeden "bir aşıyla derdiniz biter ehehe" diye ötmeyiniz.
Bu aşıyı yaptırmak ciddi bir karar, kişi düşünüp yaptırıp yaptırmamayı aklı selim şekilde seçmeli.
Ulan hastalikta bari trolluk yapmayin.

Kadinlarda en riskli kanser turlerinden biri. Allah kimseye gostermesin.
En büyük nedeni tatminsiz cinsel ilişki olan kadın hastalığı.
Rahim ağzı kanseri hakkında doğru sanılan 7 yanlış
--spoiler--
Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Haftasında, hastalık ile ilgili doğru sanılan yanlışları sıraladı.

Dünyada her yıl yaklaşık 570 bin kadın Human Pappiloma Virüsü'nun sorumlu tutulduğu rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bu kadınların yarısı hayatını kaybediyor. Bunun nedeni ise bu kanserin erken dönemlerinde pek fazla şikayet oluşturmaması. Aslında rahim ağzı kanserinin yüzde 90'ı erken dönemlerinde, hatta henüz hücre değişimlerinin olduğu süreçte yakalanabiliyor ve bu sayede de tedavi imkanı doğuyor. Ancak rahim ağzı kanseri, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler nedeniyle erken teşhis edilemeyebiliyor, bu yüzden de tedavi gecikilebiliyor. Peki toplumda kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler neler? Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen rahim ağzı kanseri hakkında doğru sanılan yanlış bilgileri anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
YANLIŞ: Tüm HPV enfeksiyonları kanser açısından risk oluşturuyor.
DOĞRUSU: Genital bölgeye bulaşan Human Paplilloma Virüsü (HPV), kansere yol açmadaki rollerine göre, ‘yüksek riskli' ve ‘düşük riskli' olarak iki gruba ayrılıyor. Düşük riskli olanlar genital bölgede siğil yapabiliyor, ancak çok nadir kansere yol açıyorlar. Tip 16 ve 18 en sık saptanan yüksek riskli HPV'leri oluşturuyor. Yüksek riskli HPV ile oluşan hücresel değişikliklerin bazıları 8-10 yıl içerisinde kansere dönüşebiliyor. Prof. Dr. Hüsnü Görgen hücresel değişimlerin tespit edilmesi için her kadının 21 yaşından itibaren 65 yaşına kadar, 3 yılda bir pap smear testi ve/veya HPV testi yaptırmasının yaşamsal öneme sahip olduğuna işaret ediyor.


YANLIŞ: HPV varsa mutlaka kanser gelişir
DOĞRUSU: Her HPV enfeksiyonu görülen kadında kanser gelişecek diye endişelenmeye gerek yok. HPV'nin çoğunu bağışıklık sistemi 2 yıl içerisinde temizliyor. Ancak dikkat! Sigara bağışıklık sistemini kötü etkiliyor, dolayısıyla bu zararlı alışkanlıktan mutlaka vazgeçmek gerekiyor.
YANLIŞ: Pap smear testinde ‘anormal hücre' görülmesi kanser demektir
DOĞRUSU: Pap smear testinde anormal hücre görülmesi kanser anlamına gelmiyor. Anormal hücrelerin bazıları ilerde kansere dönüşebiliyor. Bu nedenle hastanın incelenmesi ve takibi gerekiyor.
YANLIŞ: Aşı yaptırırsam rahim ağzı kanser olmam
DOĞRUSU: Rahim ağzı kanserinden korunmada HPV aşısı önemli bir role sahip. HPV aşısının başlıca amacı rahim ağzı kanserinden, ikinci amacı ise genital siğillerden korumak. Aşı 11-12 yaşında kız ve erkek çocuklara öneriliyor. 9 yaşından 26 yaşına kadar yapılabiliyor. Ancak aşı belli sayıdaki HPV tipine karşı yapılıyor, tüm HPV tiplerini kapsamıyor. Dolayısıyla aşı yapılsa da smear tarama testlerine devam etmek gerekiyor.
YANLIŞ: Rahim ameliyatı olanlar da Pap smear testi yaptırmaya devam etmeliler
DOĞRUSU: Miyom ve kanama gibi nedenlerle rahim ameliyatı (histerektomi) olanlarda Pap smear testi yapılmasına gerek yok. Ancak kanser nedeniyle ameliyat sonrasında smear takibi gerekiyor.
YANLIŞ: Rahim ağzı kanseri sinsi ilerler, erken teşhisi zordur
DOĞRUSU: Rahim ağzı kanserinin gelişme süresi uzun oluyor. Öyle ki hücrelerdeki değişiklik 8-10 yıl sonra kansere dönüşebiliyor. Dolayısıyla kanser öncesi değişiklikler tarama testleri ile tespit edilip kanser gelişmeden önlem alınabiliyor.
YANLIŞ: Rahim ağzı kanseri sonrası hamile kalınmaz
DOĞRUSU: Kadın Hastalıkları ve Doğum/ Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen erken dönemde yakalanan rahim ağzı kanserlerinde, doğurganlığı koruyucu tedavilerle hamile kalınabildiğini vurgulayarak, “Ancak bu tedavi yöntemi erken dönemde yakalanan rahim ağzı kanseri için geçerli oluyor” diyor.
https://www.sozcu.com.tr/...lan-7-yanlis-3051900/amp/
--spoiler--
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar