kadinlarda hamilelik esnasinda ve sonrasinda gorulen depresyon. psikotik bir boyut kazanmasi durumunda postpartum psikoz adini alir.
(bkz: dogum sonrası depresyonu)
psikotik boyutu alien film serilerine konu olmuş gerçeklik reddi.
doğum sonrası ilk yıl içinde psikiyatrik hastalıklar açısından risk altında olan kadınlarda en sık görülen doğum sonrası psikiyatrik hastalık depresyondur. Doğum yapan her 10 kadından birinde doğum sonrası depresyonunun ortaya çıkma ihtimali vardır. ayrıntılı bilgilenmek isteyenler için;

http://www.istanbulsaglik...mligi/dr_tijen_i_eren.pdf
Hormonal ve farklı değişimlerin yol açtığı bir tür tehlike. tehlikeli bir durumdur bu.

ağlama krizleri, aşırı üzüntü, bebeğe ilgisizlik, intihar, halüsinasyon, korku, karamsarlık gibi bir çok şey görülebilir. bu dönemde anne bebeğini bile öldürebilir.

ülkemizde 40 gün boyunca lohusa kadın yalnız bırakılmaz, bunun açıklamasını da onlar genellikle farklı şeylere bağlar. cin, bir dudağı yerde bir dudağı gökte olan şey, al yazmalı bilmem ne diye diye anneyi daha korkuturlar. ayrıca bu dönemde anne ve bebek asla yalnız bırakılmaz, anneliği öğreten bir çok kadın, akraba, eş dost eve yığılır. bizim ülkemizde böyledir çünkü. öğretilmiş kadınlık diye bir şey var. kadıncağızın bebeğinin orasını burasını sıkarlar, çok zayıf buna bakamıyorsun derler, sütün var mı diye bunaltırlar vs vs. ayrıca eski kadınlar bu tür şeyler yaşamadığını sandıkları, yaşadılarsa da bunu salak salak şeylere yordukları için bu dönemi şımarıklık olarak adlandırırlar. kıç yesinler onlar.

ayrıca cinsellik yaşayamayan, çocuk ağlamasına alışamayan ve eşindeki değişiklikler yüzünden sıkıntıya giren erkekte aynı şekilde kadını bunaltır.

zaten zor bir dönem geçiren kadını postpartum psikoza sürüklerler.

yeni doğum yapmış anne ilerleyen durumlarda kendini bir yerden attığını görebilir, bebeğine baktığında bebeğin yüzünde kan görebilir, bebeğinin yüzünü farklı bir yüz olarak görebilir, bebeğini öldüreceğiz ya da bebeğini öldür sesleri duyabilir. bu noktadan sonra bebeğini öldüren annelere de rastlanmaktadır.

Doğum yapmış kadının evine bir süre gidilmemesi daha uygun sanki, gidilecekse de ziyaret süresinin 10 dakika tutulması lazım. er kişinin eşine ilgili ve anlayışlı olması da ayrıca pek bir gerekli. eşinin davranışlarını da çaktırmadan kontrol etmeli. ayrıca yeni doğum yapmış kadın ile son zamanlarda yaşadığı korkuları, sıkıntıları da konuşmak lazım. o anlatacaktır. olayı cine mine bağlamadan bir doktor yönlendirmesi yapmak daha mantıklı.
büyükannemin nedense girmediği depresyon çeşidi.