bugün

pet:evcil hayvan
shop:dükkan, mağaza
pet shop:evcil hayvan, evcil hayvanlar için bakım, beslenme, sağlık ürünleri satan mağaza.
bütün hayvanları ellerinden kurtarasım geldiği ama onları aldıkça, satılıyor diye daha fazlasını getireceklerini bildiğim ve o hayvanlar için sadece üzülebildiğim hayvan satış yerleri.
bir hayvanın gözünden bakıldığında köle pazarıdır.
içinde mutlaka ortalarda dolaşan, her gelene yılışan sulu bir köpek vardır.. birde her boku bilen bir papağan olur, dikkatleri üzerine çekmeye çalışır..
çeşitli evde beslenebilecek hayvanların ve hayvanların ihtiyaçlarının satıldığı mağazalardır. bu mağazalarda üzerinden para kazanılan hayvanlar olumsuz şartlarda bekletilmekte çoğunlukla virüs kaparak ölmektedirler. bir sürü tavşanı, kediyi bir akvaryuma sıkıştırarak sıcaktan baygınlık geçirecek hale getirirler buralarda. buralardan alışveriş yapılmamalı ve sırf para kazanmak adına hayvanlara işkence çektirilen bu gibi yerlere para kazandırılmamalıdır.
evcil hayvanların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri , satılık hayvanları olan dükkan. ancak nasıl bir düşüncedir ki parasını verdiğin takdirde küçük fareyi pitona atıp nasıl yediğini izleyebiliyorsun. bunu yapıyorlar ve kınıyorum kendilerini. olmamalı diyorum.
bir hayvanın gözünden bakıldığında yetimhanedir.
hayvancıkların küçüçük kutulara tıkılıp ,pestil halinde uyudukları, tüm enerjilerini o spot ışıklarının aldığı sağlıksız koşullarda bir mal olarak satılmayı beklemeleri sonucu ,içimi burkan hayvan magazalarıdır.
bildiğin sokak kedisini satan dükkandır efendim. şöyle ki "ee bu kedi ne iş, cinsi ne bunun" diyen bendenize "tekir" cevabı verilmiş, bendeniz de dumur denizinde balık olmaya gönüllü olmuştur.

not:olay karşıyaka-izmirde cereyan etmektedir.
petshop satıcıları/sahipleri genelde aşırı hayvan sever(!) olur.
küçücük yavru hayvanları küçücük kutu ve kafeslere tıkanların ticarethane olarak kullandıkları yerlerdir. hayvanlar aşısından iğrenç yerlerdir bana göre. ama insanın elinden bir şey gelmiyor işte.
evcil hayvanlara dair olanı satın alabileceğiniz irili ufaklı işyerlerine verilen ad. hatta bazısından evcil hayvanların kendilerini de edinebilirsiniz.

peki, pet shop'lardaki evcil hayvan alışverişini tasvip edebilir miyim?

asla, kat'a! çünkü gerçekte ne satın aldığınızı asla bilemezsiniz. örneğin; aldığınız bir köpek yavrusunun ırk standartlarını ne derece karşıladığını ya da bu yavrunun ne kendine ne de atalarına bh, hd, dna, mpp, rd, phtvl/phpv, katarakt, pra/ped, hour holter, ekg, cardio, wobbler, pancreas, liver, kidneys, herpes, thyroid, dilluit gibi testlerin uygulanıp uygulanmadığını bilemezsiniz. zaten bırakın bu testlerin uygulanmasını, muhtemelen birçoğunun bu testlerin varlığından bile haberi yoktur. oysa bahsi geçen testler ve ırk standartları, sağlıklı nesiller için olmazsa olmazdır.

uzun lâfın kısası, daha sonra mutsuz olmamak adına pet shop gibi yerlerden evcil hayvan edinmek etmek, bir canlı hayatı üzerine oynayabileceğiniz en büyük kumarlardandır. bu tip yerleri, evcil hayvanlara dair olanı edinmek için kullanmak en akıllıca davranıştır.

not: aşağıdaki bakınızlar "nereden evcil edinilir?" diyeceklere gelsin.

(bkz: kennel)
(bkz: barınak)
mide bulandırıcı hayvan pazarı. küçücük yavruları afedersiniz götüm kadar kafeslerin içine tıkıyorlar. sonra da onlara ne yapacağı belli olmayan insanlara veriyorlar.
belirli kriterlere sahip kişilerin açtığı hayvan satılan yerler. bu kriterler ise şöyledir:
-satıcı ya da dükkan sahibi her neyse bu işi kesinlikle severek yapıyordur, aslı amaç ticaret değil gönüller şen olsundur,
-sattıkları hiçbir hayvan hasta değildir, olamaz,
-her zaman çevreden daha ucuza satarlar,
-muhabbet kuşu cinsiyeti anlama teknikleriyle her kuşun cinsiyetini saptama yeterliliğine sahiptirler,
-sattıkları her hayvan cinstir,
-asla yanlış bilgi verdiklerini kabul etmezler.
bir daha hiç bir şekilde yolumun düşmemesini istediğim yer. pet shop gerceğini acı bir şekilde tecrübe ettik. denetimden uzak, vicdansız insanların elinde hayvanların nasıl telef olduğunu gördük.aynı şekilde bu pet shoplara bağlı veteriner hekimlere de güvenmeyin. başka bir veterinere mutlaka götürün. çünkü gerçekten merhametli, hayvan seven çok iyi veterinerler de var.
kötü bir deneyim yaşadığım ortam.

13-14 yaşlarındayken arkadaşımla öylesine bakınmaya gitmiştik. arkadaş ''ben iguana alıcam'' filan dedi. bende hamster bakayım bari dedim. olay şöyle başladı
-hamsterler ne kadar
-kafesleri ne kadar
-iguanalar ne kadar
-yemleri ne kadar
-balıklar ne kadar
-hayır hayır şu küçük olan, hani şu arkalarda yüzen

sordukça sorduk, coştukça coştuk en sonunda adam
-bişey alıcaksanız alın, almayacaksanız çıkın gidin bu dükkandan!! niye tek tek fiyatlarını soruyosunuz??

diye bağırdı. bizde suratına bön bön baktık.

-hadi çıkın!!!

diye bağırarak yineledi. bizde defolduk gittik.
bi bakıma haklı adamda, sormadık şey bırakmamıştık ama o zamanlar ailemizle gelseydik hiç bişey diyemezlerdi.

bu da böyle bi anımdır.
Pet Shop Boys'un sanılanın aksine karşılaşmayıp isimlerini almadıkları, evcil hayvanların satıldığı tükkan. Karşılaştıkları dükkan, elektronik müzik aletleri mağazasıdır.
dükkanın önüne kartonla yavru kedileri doldurup, miyaklatarak müşteri çekmeye çalışan esnaflar.
bir nevi hayvanat bahçesi. tabi ticari işlere geçerli.
evcil olmayan hayvanların bile satılmaya çalışıldığı yerlerdir. doğada kendi halinde yaşayamayacak türde olanlar dışında hayvan satanları alacaksın kapatacaksın kafese, satacaksın sonra isteyene.
(balık haricinde) alış veriş edenler hayvan severim diye gezmesin. kürek elimde. vururum.
balık bile alınmaması gerekir. en iyisi balıkları hobicilerden almaktır.

- ithal, hastalıklı balıkları getirirler.
- ayrıca karşılaştığım bir olay, balıklara canlı diye değil, para diye bakarlar. örneğin bir adam gelip gözümün önünde 20 tane japon balığı istedi. konuşmalarına kulak misafiri olunca evdeki canlısına yem etmek için aldığını söylemişti. güle, eğlene konuştular. koyayım sizin ahlakınıza deyip çıkmıştım dükkandan.
- fahiş fiyatlara satarlar.

hobiciler de en az sizin kadar iyi bakmaya uğraştıkları için daha sağlıklı ve güzel görünen canlıları daha ucuza alabilirsiniz.

yeni başlayanları çok kandırırlar pet shop sahipleri. örneğin küücük fanusa çiklit satarlar, aklındaki şudur. "zaten bu balık burada ölecek ve bunlar benim yanıma gelecekler, o zaman da hacim yetersiz geldi der küçük bir akvaryum kakalarım bunlara."

neyse ki internet var artık. yaklaşık 9 senedir akvaryum hobisiyle ilgilenirim, çok pis pet shoplar gördüm. temizlerini de gördüm elbet, onlarla daima iletişim halindeyimdir zaten.
dönemi her geldiğinde damızlık dişiyi yavrulatan ve bu anne köpeğe yalnızca yaşamasına yetecek kadar su veren, yavrularıysa yine küçücük cam kafeslerde sanki canlı değil de bir bibloymuşcasına sergileyen / satan insan ziyanlarının para kazandıkları dükkanlardır.
anne köpeğin dayanıklılığına bağlı olarak, bir kaç dönem üremeden sonra ölür gider. ama sorun değil bu, dişi yavrulardan birini alır hemen ilk kızanında çiftleştirir, kaldıkları yerden devam ederler. yavrularsa küçücük camdan kafeslerinde, dükkanın içinde çok bağırmasınlar diye bilerek enerjisiz bırakılmak için aç ve susuz bir şekilde günlerce kendilerini kurtaracak insanı beklerler.

alınan yavru köpeğin yüksek ihtimalle hasta olması, alınan kişilerin günlerce mücadele etmesi, çoğu zamansa yine ölümle sonuçlanacağı, küçücük bir canın gitmesiyle beraber, o yavruyu alan insanların da psikolojik olarak etkilenmelerine sebeptir.

daha yazılabilecek o kadar çok şey var ki! kısaca en iyisi, bu insan ziyanlarına hiçbir koşulda para kazandırmamaktır.
köpek çiftlikleri varken gidip de para vererek köpek alınacak en son yerdir. diğer hayvanlar için belki durum daha farklı olabilir ama özellikle de belli ırk grubuna mensup olan köpekler için pet shop, ileride telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğurabilmektedir.
sadece hayvan değil, evcil hayvan bakım ürünlerinin satıldığı yerlerdir.
güncel Önemli Başlıklar