ilk olarak mücevher şirketlerinin satılabilir ürün haline getirip vitrine koydukları ürünlerin fiyatları :

Zen Diamond: 0,3 karat Hera tektaş yüzüğün üyelere özel indirimli fiyatı 22.899 lira. Sadece pırlanta ölçü alınırsa karat başına fiyat 68.700 lira ya da 2.100 $

Blue Diamond: 0,58 karatlık baget pırlanta yüzüğün % 50 indirimli fiyatı 32.990 lira. Karat başına fiyat 56.880 lira ya da 1.750 $

D Diamond: 0,85 karatlık iri taşlı bir yüzüğün indirimli fiyatı 116.011 lira. Karat başına fiyat 136.500 lira ya da 4.200 $

Koçak Pırlanta: 1,29 karatlık bir yüzüğün internete özel fiyatı 85.820 lira. Karat başına 66.530 lira ya da 2.040 $

Türkiye'de kuyumcu dükkanından veya büyük mücevher şirketlerinin online kanallarından satın alınan pırlanta yüzüklerin ortalama karat fiyatları 2.000 $ civarında. Elbette bunda taşın büyüklüğü, berraklığı, rengi ve kesim kalitesi fiyatı etkiliyor. 1 karat pırlantanın ağırlığı ise yaklaşık 200 mg geldiğini, yani 1 gr'ın beşte biri olduğunu da belirtelim.

Şimdi de bu taşların gerçek maliyetine bakalım.

De Beers: Botsvana, Namibya , Güney Afrika ve Kanada'da madenleri bulunan şirket 2023 yılında toplamda 31.865.000 karat üretim yapıp bunun 24.682.000 karatını ham taş olarak satmış. Her madenin farklı maliyetleri olsa da karat başına maliyeti 71 $, karat başına satış fiyatı ise 147 $
erkeğim.

parmağımda pırlanta yüzük yok tşk.
bir tane sözlük kızı da gelip parmağımıza bi pırlanta takmadı ki. yazıklar olsun.
pırlantam yok, ufacık bir taşa o kadar para dökmek bana da anlamsız geliyor. Mücevher olarak bir altın küpelerim, bir de incili yüzüğüm var sadece.
Takı takmak hiperaktif birine göre değil arkadaşlar o yüzden böyle dertlerim yok.
o iş öyle değil..

konunun profesyoneli olarak ben bilgi vereyim..

taş işinde rapaport vardır.. bu bir nevi ücret skalası..

görsel

burada, renk, boyut ve temizlik üzerinde kaba bir fiyat verilir ve bu fiyat, pırlanta büyüklüğü ile çarpılır, dolar fiyatı elde edilir..

tabii bu da kesin rakam değildir..
taşın üç kriteri vardır,

cilasının güzelliği, taşın boyu oranları (taş fazla derin ya da fazla sığ kesilirse ışığı güzel yansıtmaz), kesim şekli (mesela siz genelde round kesimi görüyorsunuz, ama aslında princess, heart, emerald falan filan diye 100 tane kesim şekli var).. bunu geçtim, taşın flouresance'nın olup olmadığı önemlidir. yani floresan ışık altında renk değiştirip değiştirmediği..

tabii bir de görünmeyen faktörler var.. bunlar zurnanın zırt dediği noktalar:
1. sertifikası nedir? dünyadaki en prestijli sertifika gia, ikincisi hrd'dir.. bunlar tam güvenilir. ama egl dediğimizde, işler biraz sarpa sarıyor.. onun aşağısında, bilmem hangi marka oturup sertifika yazdırabilir, benim nazarımda bu sertifikanın bir kıymet-i harbiyesi yoktur.
2. taş işinde sahte çok.. sizin anlamanız mümkün değil ama sıkıştırılmış pırlanta tozu satılıyor, pırlanta niyetine.. herif bana yumruk kadar taş getiriyor, 1000 dolara almış... yahu, yürü git bir zahmet.. 1 ct'lık adam gibi bir taşın 6000 dolardan aşağı alındığı nerede görülmüş? burada loose taştan bahsediyorum, yani çıplak taş.. montür dışı taş.. zaten profesyonel adam niye yüzüğe para versin ki? taş alır.. yüzüğün üstüne taşı kakmak büyük bir masraf, yüzüğün kendisi zaten işçilikli altın.. sinek pisliği kadar taşın zaten bir kıymeti yok.. sıkıştırılmış toz olsa ne olur, gerçek pırlanta kırığı olsa ne olur..
3. kırpıntı taşlara gelince.. anneme ekseriyetle elimize düşen kaliteli ya da eski, sanat değeri olan altın-pırlanta mücevherleri hediye ediyoruz, "satılmasın, bari o taksın" düşüncesiyle..

geçen elime düzgün bir montür geçti, yandaki kırpıntı taşlarda eksik vardı.. arkadaşım tanesini 150 liraya taktı.. o kadar gözünüzde büyütmeyin, "tektaşsız evlenmem" falan diye.. gidin güzel, işçiliksiz, ağır bir tek parça mal alın.. her iki tarafın da parasız, genç zamanında aldığı beş para etmeyecek bir yüzüktense, evladiyelik bir takınız olur. ileride durumunuzu toparlarsınız, 0.60-0.70 ct taşlardan oluşan bir beş taş yaptırırsınız, tam 45 yaşında kadın işi, verirsiniz 3000 doları, yüzüğünüz bütün şehri aydınlatır.