bugün

güneydoğu asya yağmur ormanları'nın amına koyulmasına ve doğal dengenin bozulmasına sebep olan yağ.

bugün ucuzluğundan dolayı hepimize bir şekilde yedirilmektedir ve kalp ve damar tıkanıklığına yol açmaktadır.

bir ürünün palm yağı içerip içermediğini, ürünün içeriğinde yazan şu yazılardan anlayabilirsiniz;

--spoiler--
vegetable oil, vegetable fat, palm kernel, palm kernel oil, palm fruit oil, palmate, palmitate, palmolein, glyceryl, stearate, stearic acid, elaeis guineensis, palmitic acid, palm stearine, palmitoyl oxostearamide, palmitoyl tetrapeptide-3, sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium kernelate, sodium palm kernelate, sodium lauryl lactylate/sulphate, hyrated palm glycerides, etyl palmitate, octyl palmitate, palmityl alcohol
--spoiler--

şayet ürünün içeriğinde bu maddelerden biri ya da birkaçı yazıyorsa, o ürün palm yağı içermektedir.
o ürünü derhal rafa koyun ve hızla o reyondan uzaklaşın...
görsel
canan reyizi karşısına alarak büyük bir hata yapmış olan yağ;

görsel

http://www.hurriyet.com.t...0337549&utm_term=post

https://tr.sputniknews.co...nan-karatay-palmiye-yagi/

http://www.haberturk.com/...aginin-zararlari-nelerdir
https://www.nutella.com/tr/tr/nutella-palm-yagi

ferrero konuyu ciddiye almış. bir çiftçi olarak soğuk pres işlemi ile elde edilmiş herhangi bir bitkisel yağın zararlı olmayacağını düşünüyorum . lakin tee güneydoğu asyada neler oluyor gidip görmek lazım.

ben gezi parkı sürecinden sonra internette veya televizyonda gördüğüm hiçbirşeye inanamamaya karar verdim çünkü.
valla bu ülkede bolca bulunan pek çok şeyin sağlığa zararlı olduğuna inanan biri olarak bilimsel açıklamaya gerek duymadan kafadan zararlıdır diyorum. yoksa bu denli kolay bulunan şeylerin içine konmazdı ve bizim raflarımızda yer almazdı.

sağlık bakanlığına güvenmiyorum açık ve net.
tükettiğimiz bir çok gıda içinde mevcut olan yağdır.
palmiye ağacının tohumlarından üretilen bitkisel yağ.
Nutellada ve bi krakerde bulunmuş kanserojen yağmış.
palm yağı yüksek miktarda doymuş yağ içerdiği için zararlıymış. nutella ise kaliteli palm yağı kullandığını ve 80 derecede ısıttığını zararlı olmadığını söylüyor. 200 derecede ısıtılırsa zararlıymış. o değil de sadece nutella değil abur cuburların %80 inde varmış.
Yediğimiz her çikilatanın ve çikilata kremasının içinde bulunan şey.
Avrupa Gıda Standartları Ajansı'nın (EFSA) hazırlamış olduğu "Gıdalarda Kimyasallar" raporuna göre, "bulaşan" olarak nitelendirilen GE ve MCPD maddeleri bakımından en yüksek ikinci kategorideki yağdan 4 ile 6 kat daha fazla olduğu belirlenen yağ. Aslında bir çok yağ çeşidinde kanserojen maddelerinin olduğu bildirilmiş. Palm yağındaki oran ise çok yüksek.

Bununla birlikte Palm Yağı kullanan firmalar söz konusu "bulaşan" maddelerin insan sağlığına zararlı olup olmadığının araştırıldığını, gıda ürünlerinde ne kadar seviyede kullanılabileceğinin belirlenmesini beklerini ifade ediyorlar.

Bu aşamadan önce de ortada pek çok bulanık durum var aslında. Öyle ki insanların sağlığının düşünülmesinden çok ekonomik nedenler varmış gibi görünüyor. Bu ekonomik nedenlerin başında da Palm yağı üreticileri ve diğer yağ üreticileri arasındaymış gibi görünüyor. Zira 1970'lerin başından beri yemeklik yağ olarak da kullanılmaya başlanan palm yağının tüm dünyada yıllık kullanım miktarı 60 milyon ton. Dünyada tüm yemeklik yağların kullanım miktarı ise 180 milyon ton. Yani Palm Yağı kullanılan tüm yağların 3'te 1'ini oluşturmakta. Bu durumda Palm Yağı'nın en büyük iki üreticisi olan iki ülke Endonezya ve Malezya değil de ABD ve Fransa olsaydı da böyle bir rapor hazırlanır mıydı sorusu da geliyor akıllara. Bununla birlikte Palm Yağı'nın ilk ortaya çıktığı yıllarda ABD "Ben bunu kullanmam, çünkü benim soya yağı üreticilerim var." diyor. Ama ABD şimdi yılda 2,5 - 3 milyon ton Palm Yağı kullanıyor. Palm Yağı çok daha ucuz. Çünkü aynı büyüklükteki tarım alanından elde edilen Palm yağı soya yağının tam 7 katı.

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Başkanı ve yaklaşık 50 yıldır sektörün içinde olan Metin Yurdagül ise ortada hedefli ve planlanmış bir hareketin bulunduğunu ileri sürüyor. Zira Palm Yağı hakkında insan sağlığına zarar veren herhangi bir kanıtlanmış bilimsel bir verinin bulunmadığını açıklamış. Şu anda Palm Yağı içinde yer alan ve bulaşan olarak nitelendirilen bir maddenin (MCPD) incelemesi yapılıyor. Bu inceleme sonucunda açıklanmış bir şey yok. Ayrıca bu incelemeler sonucunda eğer bu madde zararlı bile olsa bu yağın kullanımının yasaklanması gündemde değil. Bu ürünü kullanmamız halinde kanser oluruz anlamı da çıkmıyor. Zira bir bulaşanın etkisi dozuna göre belli olur. Belirlenecek şey bu maddenin yağ içinde ne kadar olabileceğinin belirlenmesi.

Ülkemizde de durum şu
350 bin tonu yemeklik olmak üzere ülkemize yılda 500 bin ton civarında Palm Yağı giriyor.
Gıda Bakanlığı şu ana dek herhangi bir olumsuzluk tespit etmediğini bildirdi.
Hiç bir uluslararası kuruluş bu yağı tüketmeyin şeklinde bir açıklamada da bulunmadı.
Hatta EFSA'nın hazırlamış olduğu raporda dahi Palm Yağı'nın tüketilmemesi konusunda bir tavsiye yok.

Son olarak dikkat çeken bir nokta da Palm Yağı üzerinde çıkan tartışmalarda doğrudan Ferrero Grubu'nun üzerine oynanmadı. Nutella başta olmak üzere Kinder Surprise ve beğenilen diğer kinder ürünleri sanki başka firmalar bu yapı kullanmıyormuş gibi doğrudan hedef tahtasında öncelikli olarak yerleştiriliyor. Öyle ki Ferrero Türkiye Genel Müdürü açıklama yapmak zorunda kaldı. Türkiye Ferrero Grubu'nun Palm Yağı konusunda basın açıklaması yapmak zorunda kaldığı tek ülke.

Nutella ortaya kurban gibi sunulurken kimse

Doritos ve Ruffles ürünlerinden,
Ülker'in Dankek, Hanımeller, Çubuk Kraker, Krispi,Biskrem, Bebe Bisküvisi, Dido, Çokonat, Çikolatalı Gofret, ikram, Halley, Petibör,Rondo, Çokoprens, Metro, Yupo, Bizim Yağ, çokomilk gibi ürünlerinde,

Eti'nin Çay Keyfi, Pop Kek, Karam, Gong, Cicibebe, Balık Kraker, Alaska Frigo, Cin, Susamlı Çubuk, Puf gibi ürünlerinde
Torku'nun Banada, fındık ezmesi, çubuk kraker ürünlerinde
Nestle gibi bir devin Nesfit, Kitkat, Nesquick, 1927'nin tüm serileri, Tüm Nescafe çeşitleri'nde
Mc Donals ve Burger King'in televizyon reklamlarıyla destekledikleri patates kızartmalarında,
Oreo bisküvilerinde, Knorr çorba ve bulyon ürünlerinde Palm Yağı kullanıldığından bahsetmiyor.

Balparmak Ballı Mix'inde ve Fiskobirlik'in Nuga'sında bile palm yağı var.

işler biraz karışık. Ama bu durumda çikolata ve gofret tüketmeyeceğiz anlamı çıkabilir.
Sarelle gibi markamızı daha fazla sahiplenebiliriz.
Sarelle'nin adı zanlılar arasında yok en azından.

Elbette bir de şu durum var.
Tüm dünyada kalitesi belli firmalar geleneksel üretim yöntemlerinden pek fazla vazgeçmiyorlar.
Ferrero ve Nestle gibi gıda devlerini hariç tutuyorum.
Ama Eti ve Ülker gibi ülkemizin iki önemli firmasının geleneksel üretim modellerini para için terk edip bu yollara sapmalarını ve devletin de buna engel olacak herhangi bir önlem almamasını ayıplıyorum.

Bu firmalar sadece palm yağı değil şeker yerine glikoz şurubu da kullanıyorlar ürünlerinde.
Sonra da yaşı benim gibi 40'ın üzerinde olanlardan şunları duyuyorsunuz " Bunların tadı bile değişti."
Değişir tabi. 3 kuruş için, daha fazla para kazanmaları için bizim sağlığımızla diledikleri gibi oynayacaklarını düşünüyorlar.
Ne yazık ki bilinçli tüketici profilinden çok uzak yurdum insanı da bunu hakediyor.
gereğinden fazla kullanilmasi zarar olan yağ,ayrıca evrensel bir yağdır.
Kinderin de kullandigi bitkisel yagdir.
nescafe nin bile içinde bulunan yağ imiş.

kahvenin içinde yağın ne işi var lan.
çubuk ya da balık krakerlerin alayında mevcut olduğunu öğrendiğimden beri kızıma yedirmiyorum. onun yerine altınbaşak pirinç ve mısır patlağı alıyorum. içeriğinde palm yağı yok.
fiyatı diğer yağlardan ucuz olduğu için kar marjını yükseltmek için kullanılan yağ. gıda terörü git gide kontrolsüzce büyümekte maalesef ülkemizde, 15-20 sene sonra komple kanser olacak ülke maalesef. yemeyin yedirmeyin tavsiyemdir.
tüm yağlar gibi yanınca tehlikeli olan, maliyeti düşürmek amacıyla üçüncü dünya ülkelerinden ithal edilen, neredeyse tüm gıdalarda kullanılan yağdır. gıda baronları çok acımasız, daha çok para için yapmayacakları şey yok. tüketici bilinçli olmalı ve bu ürünleri reddetmeli. tek çare bu.
vay be geçen dikkatimi çekti cips yerken palm yağı falan, aslında görüyordum da büyük markalarında geçtiğini bilmiyordum, iş güç ettim palm olmayan cips aradım bulamadım..

10 yıl önce hepsinde "ayçiçek yağı" yazardı, şimdi abur cuburların hepsi palm yağlı, arada kanola var.. ayçiçek sizlere ömür..
içerikten ziyade üretim şekli sebebiyle vegan değildir.
Ayçiçeğe benzer, ondan ucuzdur.
Fiskobirliğin yeni ürününü pazarlarken vurucu noktası olacağını düşündüğü yağ.
Palm yağı yoktur diye yazıyorlar reklamlarında anneleri tavlamak için ama annelerin bilmediği bir şey var:

Zeytinyağı dışındaki neredeyse tüm yemeklik yağlara (ayçiçek çotanak vs) palm yağı giriyor artık.
Nutellada bol bol bulunan yağ. Nerde tadı çok güzel bir şey var kesinlikle içeriğine bakıyorum palm yağı. Zaten bağımlılık yapan bir etkisi de varmış. Aşırı zararlı vücudda eritilmesi zor diye dinlemiştim tvde. Canan hocadan olsa gerek.

Ayrıca nutella yerine sarelle tercih edebilirsiniz onda palm yağı yok. ikisini de tercih etmemek en iyisi tabi de krize girerseniz aklınızda bulunsun.
la dindoşlar böyle zor zor ötmeyin

reyiziniz duyarsa alayınızı öttürür

malezya hazretin en iyi dostlarından biridir.

palm yağının ayçıçek yağı ve türevlerinden

farkı yoktur. hatta fındıkyağından daha iyidir

zira o fındıkyağındaki aflatoksin miktarını

asla bilemezsin ama palm yağında yoktur.
yılda 40 milyon ton üretilen yağ. malezya ekvatorda olduğu için üretim ve hasadın hemen hemen hiç ara vermediği bir üründür.

ucuz olduğu için sanayi çokça kullanır. kanser etkisi yüksek denmektedir. işlenerek elde edilen yağdır.
Sosyal medyanın ve bu abur cubur şirketlerin oyunu olarak düşündüğüm yağdır.

Aslında ucuz ve kolay elde dilen bir yağ olmasına rağmen medyada palm yağı eldesinde hayvan öldürüldüğü söylendi.

Şöyle ki ay çiçek yağının eldesinde bile birçok hayvanın habitatı, besini elinden alınıyor.

Ancak bu sadece palm yağında oluyormuş gibi göstermek düşündürücü.

Ayrıca kanserojen etkisi tarşılıyor. Ayçiçek yağlarına yapılan e vitamini eklenmesi işlemi, palm yağına da uygulanabilir. Bu etkiyi azaltır. Ancak bunu gündeme getirmek yerine bu şekilde kötülenmesi bana bir şüphe uyandırıyor.

Kaldıki bazı fakir ülkelerin dış ticareti bu yağın satımından oluyor.

Bilemedim!
özellikle biskrem yediğinizde tadını en yoğun saflığıyla buram buram alabilirsiniz. öyk.