bugün

peygamber efendimiz, hazreti muhammed(sallallahu aleyhi ve sellem)'in davranışıdır, dolayısıyla sünnettir.
--spoiler--
Ayakta su içmenin insanlara tıbben zarar verebileceğini belirten uzmanlar, "insanların mideleri pozisyonlarına göre farklılık gösterir. Yani ayakta ve oturur vaziyetteki midenin pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insanlar eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak bağırsağına geçer. Bu da midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını geçerek onikiparmak bağırsağına geçer. Yani şöyle diyecek olursak insanların ayakta su içmeleri sonucunda suyu içerler ve hiçbir yere etkisi olmadan direk onikiparmak bağırsağına geçer. Su insanlar için önemlidir. Bu sıvıyı ayakta içtiklerinde vücuttaki su midede birikmez ve vücuda hiçbir faydası olmaz. Eğer insanlar sıvıyı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra onikiparmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalıklarından korunmuş olur. insanlar rastgele yerde sıvıları alıp ayakta içerseler bazı hastalıklara ve tehlikeye daha fazla maruz kalırlar." dedi.

Ayakta su içmenin tıbben zararları olmasının yanı sıra dinimizde de Peygamber Efendimiz tarafından söylenen hadisler yer alıyor.

Ayakta su içmek hususunda söylenen hadisler şunlardır:

"Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı" (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588).

"Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalışsın" buyurmuştur (Müslim eşribe Hadis 116).

Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem "Ayakta su içmeyi yasaklamıştır" ifadesi, Müslimin bir başka rivayetinde "Ayakta su içmekten men etmiştir" şeklinde geçmektedir. (Müslim, Eşribe 112, 114)

Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun!" (Müslim, Eşribe 116)

Suyu içerken imkânlar ölçüsünde kıbleye yönelip, oturarak besmele çekip su bardağı sağ ele alınarak içmelidir. Her hususta olduğu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli aşırı derecede su içmemeli, çok soğuk ve çok sıcak olanlardan da sakınmalıdır.
--spoiler--

kaynaklar :

http://blog.milliyet.com....rcegi/Blog/?BlogNo=356983
http://www.sabah.com.tr/G...akta-su-icmenin-zararlari
insanın ayakta ve otururken ki pozisyonlarının midede de farklılık yaratmasından kaynaklanan yararlı bir durumdur. oturarak içilen su midede birikerek mikropları öldürür ve ardından 12 parmak bağırsağına geçer.
vücut sağlığı açısından en faydalısıdır.
kıs ve öz olarak söylenmesi gerekirse. Sünnettir.
su içerken olması gereken durumdur. Sünnet olması ayrı bir lezzet.
ayakta içmekten daha rahat olandır. hele birde spor yaptıysanız fark daha da belirgindir. koştuktan sonra bir oturarak bir de ayakta için; ayakta içilen mideye oturacak, oturarak içilen kana kana bitirilecektir.
bilimsel olarak yararını 2 yıl önce öğrendiğim durumdur. lakin kendimi bildim bileli babamdan kalan bir alışkanlıktan dolayı suyu oturarak içerim. * * *
derde derman kalbe şifa berekettir. sünnettir. sağlıktır.
(bkz: sünnettir)
Oturarak içmeyi fiziksel olarak düşünmeye çalışanların yanlış tariflere kurban gitmesidir. Oturmanında bir şekli var ve vücut içinde bu değişimi anlamanın diğer yolu ayakta içilen suyun midede ağrı yapması oturarak içince ise böyle bir sorunun olmaması. Hani bi önemi yoktu.
en sağlıklı olandır.
masa başında otururken birdenbire elinde bardakla kalkıp yere çömelerek su içmektir. zira bunu ayakta su içmenin günah olduğunu düşenlerle birlikte sağlık için de yapanlar vardır.
Büyük tavsiyesi.
bilimsel olarak tavsiye edildiği yalandır. yararı falan yoktur. zararını bilemem.
Ayakta isemek durumunun kardesi olan durumdur. Bunyede baski olusturmaya gerek yok. Birakin herkes istedigi gibi icsin, sicsin.