bugün

tarih okumamış adamların osmanlı imparatorluğu hakkında sıkmalarından bir sıkım.
yakıtı okuma üflem enerjisi olan güvenlik sistem musak olan teyyaredir osuruktan.
yok daha memeler.
ne uçak üretmesi yahu, memurlara maaş olarak eski gemi parçaları vermeye başlamışlar yokluktan, o parçalarıda yahudi hurdacılar alırmış, o kadar bozukmuş ekonomi.
- yoktur!..

Osmanlı toprakları'nda türk pilotlarınca yapılan ilk uçak uçuşu sultan mehmet reşat'ın cülus töreni'nde, yani 27 nisan 1912 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

dönemin Fransa'daki önemli uçuş okullarından biri olan Bleriot'dan o yıl mezun olan Yüzbaşı Feza Bey ve Teğmen Kenan Bey, Tayyare mektebi'nde göreve başlamışlardı. Bu iki pilotun, Fransa'dan toplam 50 bin frank karşılığı yeni getirtilen 'Deperdessin' marka iki adet çift kişilik uçak ile deneme uçuşu yapmalarına karar verilmişti. Yeşilköy'de bir sundurmanın altında muhafaza edilen uçakların üzerine, çıkan şiddetli bir fırtına sonucu sundurmalar çökünce uçaklar kullanılamayacak hale geldiler. henüz deneme uçuşunu dahi yapamadan hurdaya çıkan bu uçakların yerine, birkaç ay sonra fransa'dan bu kez 30 bin frank karşılığı yeni bir uçak daha satın alındı.

Uçağın 27 Nisan'da yapılacak olan cülus törenindeki şenliklere katılması isteniyordu. 26 Nisan'da Gordon Bell pilotajında istanbul'a gelen uçak, Yeşilköy'den havalanarak istanbul üzerinde 45 dakikalık bir deneme uçuşu yaptı. Cülus törenine katılmak için gelen Mehmed Reşad, törenin yapılacağı yer olan Hürriyet-i Ebediye tepesi'ne* ulaştığında, Gordon Bell tarafından kullanılan uçak da 13.20'de Yeşilköy'den havalanmış, 13.30'da tören alanına ulaşarak tören kıtaları üzerinde resmi geçite katılmıştı.

ülkemizdeki ilk uçak fabrikası 1936 yılında nuri demirağ tarafından istanbul beşiktaş'ta kurulmuş ve çekoslovak 'skoda' firmasıyla bu fabrikada ortak üretilen ilk uçak motoru, Türkiye'nin ilk uçak mühendislerinden biri olan Selahattin Reşit Alan tarafından özgün bir proje olarak tasarlanıp gerçekleştirilen uçak gövdesine uygulanarak 'nu.d-36' adı verilen ilk uçağımız üretilmiştir. 1944 yılında aynı uçağın 'nu.d-38' versiyonu 6 kişilik ilk yolcu uçağımız olarak üretilmiş ve kullanılmıştır.