bugün

görsel

Osmanlı Mezar Taşları ...
görsel
görsel
görsel
görsel

Doğum sırasında ölen anne ile bebeğinin tek parça mermer mezartaşı. Aynı beden ancak iki hüzünlü ölüm ve Osmanlı'nın zerafeti ...

Mezartaşının üst kısmı M. 1735 (H. 1248) yılında vefat eden Hanife Hanım'a, alt kısımdaki küçük mezartaşı ise daha dünyaya gelmeden ölen oğluna (sarıklı) aittir.
Annenin mezartaşında;
"Rahmetullahi Aleyha,
Fani aleme veda eden,
Hamile iken vefat eden,
Humbarahane muvakkiti hafız Osman Efendinin zevcesi,
Şerife Hanife hanımın ruhuna el fatiha.
19 rebiülevvel 1248" yazmaktadır.

Daha doğmadan ölen bebeğin mezartaşında ise,
"Madhumu, Seyit Mustafa, Hikmet Mollanın ruhu için Fatiha" yazmaktadır.

Mezartaşı, Eyüpsultan mezarlığında korumasız bir şekilde dururken, istanbul Türk islam Eserleri Müzesine götürülmüş olup zaman zaman sergilenmektedir.
görsel

“Bunlar bir vakit beyler idi, kapıcılar korlar idi,
Gel şimdi gör, bilmiyorsun, bey hangidir ya kulları ?...”

Yunus EMRE.
görsel

Tarağı, aynası, makası ve bardağıyla kuaför bir kadına ait (Erzincan yöresinden, 19. yüzyıl sonları) mezar taşı... Saçlarının dâhi örülerek taşa işlendiği bir zerafete sahip.

Fotoğraf: Muhammet Arslan.

https://www.facebook.com/...2/posts/2491296257638410/
islam öncesi balbal/taşbaba şeklinin bariz bir uzantısıdır.
Ne gibi kadim bir sır arandığını anlayamadığım, traji komik tartışmalara konu olan taşlardır.
Geçen bir tanesini çözdüm. Bildiğin Ramazan Bayramı’nız mübarek olsun ve dualar yazıyordu.
mezar taşlarında ramazan bayramı kutlanmaz. Bu kadar da bilgisizliğini belli etme kardeşim. dörtlükler özlü sözler vs yazılabilir ama genelde mezar taşları bellidir. ölenin doğum ölüm tarihi, ismi, ruhuna fatiha yazar.
Türkiyede mezar taşı mevzusu 50 yıllık olay. Harbiden 1960lardan sonra popüler oluyor. Götünü taşa silen anadolu çomarının dedesi, köyündeki "mezerlikte" yassı bir kayayla yatıyor.

Osmanlı mezar taşlari ise toplumun aristokrat kesmine ait, sanatsal olarak alelade, işcilik olarak roma mezar taşlarıyla kıyaslanamaz bile. Sonuçta osmanlının medeniyeti ne de mezar taşında ne olacak. Sanki maxwell denklemi yazıyor puhaha.
Osmanlıca bilen proflar toplanip bir heyet kursa da ulkede ne kadar osmanlica yazi yazan mezar tasi varsa cevirisini yapsa biz de bu gereksiz geyikten kurtulsak.
Ölülere dirilerden çok önem veren sestemin gereksiz olayidir.bu sebepten ötürü türbe tapiciliği yaygindir bu corafyada.bence bi dönemden sonra ayni mezarin uzerine baska gommek gayet yerinde bi davranistir.herkisiye özel mezar sacma kim olursa olsun.
okumayı veya okuyamamayı açıkçası fazla da kafaya takmadığım taşlarıdır. yıllardır mezarın altında çürümüş adamın derdini mi çekeceğiz? e öyleyse hadi arkadaşlar austrolopithecus atalarımızı da arayıp tek tek bulup isim verelim ne dersiniz?
"dedelerimizin mezar taşını okuyamıyoruz" derdine son.

hemen akıllı telefonunuza şu uygulamayı indiriyorsunuz;
https://play.google.com/s...slate&hl=tr&gl=US

dedenizin mezar taşının fotoğrafını çekip bu uygulamaya yüklüyorsunuz, uygulama sizin adınıza dedenizin mezar taşında ne yazdığını okuyor.

tabi siz uygulamadan yasin ve fatiha okumasını da bekliyorsunuz, ama onun için farklı uygulamalar var, onları da indirebilirsiniz.
mesela şu uygulama ile mezar taşını okuduğunuz dedenize bir de yasin okuyabilirsiniz.
https://play.google.com/s...yasin&hl=tr&gl=US

şüphesiz ki tengir budun teknolojiyi de takip etmektedir.