bugün

din kültürü ve ahlak bilgisi.
Psikolojidir. Hem gereksiz hem zor.
Bence görsel sanatlar ve müzik. Çünkü bunlar yetenek işi. Benim gibi yeteneksizler görse ne olur görmese ne olur.
beden eğitimi, müzik ve resim. akla ilk gelenlerden olduğu için bu üçünü seçtim.

üçü de gereksiz ders değildir. sadece gereksizleştirilmiştir. çünkü okullarda bu üç dersin de altyapısı yoktur. mesela müzik dersi için çeşitli müzik aletleri olması gerekiyor ve bunları öğretecek kişi. resim için ise bir atölye ve resim malzemeleri olması gerekiyor. beden eğitimi için ise çeşitli sporları yapmak için alan olması gerekiyor.

ve bunların dışında üçü için de kendi alanlarıyla ilgili bilgiler verilmesi o alanla ilgili önemli eserler önemli olaylar ve kişileri anlatmak gerekiyor. yani donanımlı kişiler olmalı bu üçünün de öğretmenliğini yapacak kişilerin.

fakat bu saydığım şeylerden biri bile yok gördüğümüz derslerde gördüğümüz okullarda. sonuç olarak da ' boş ders' olarak görülen dersler olarak kalıyor.
aslında en gereksiz dersten ziyade, gereksiz anlatımcılık demek lazım. her şeyden öğreneceğimiz şeyler vardı illa ki. ama ya eksik kaldık, ya da tamamından fazla ileri gidip öğrenilecek şeyleri öğrenemedik. öğrenci, öğretmen rollerinden önce eğitim sistemimizin zayıflığı maalesef. yine de örnek vermek gerekirse, iş eğitimi dersini çok alakasız bulurdum. okul hayatı olmasa da kaç yaşına gelirsen gel bunun kursları açılıyordu zaten. şimdi bu ders var mı hala bilmiyorum tabii.
ben ayakkabı bağlamasını 13 yaşında öğrenen adamım sen niye benim elime zorla guaj boya veriyorsun kardeşim, bu nasıl mantık? bu yüzden gelişemedik zaten, bilgisayar mühendisi olmak için de biyoloji bilmek zorundasın mesela bu ülkede.
din kültürü altında verilen sunnilik propagandasıdır. dinin kültürel yanı sosyal bilimler açısından çok önemlidir. nitekim kültürlerde dinin şekillendirme biçimi öylesine ağırdır ki siz bir kültürü o kültürün dinini bilmeden asla anlayamazsınız. fakat din dersini misyonerlik faliyeti gibi görüp çocukların gelişmemiş bilinçlerini sakatlamak, bir eğitim gönüllüğü değil olsa olsa çocuk istimarıdır.
Kesinlikle din kulturu dersidir.
Üniversite için yabancı dil dersidir.

Mesele dersin gereksiz olması değil, üniversitede hazırlık haricinde işletilmesinin gereksiz olması.
iki haftada bir cuma günü son ders ‘eğitsel kollar’ dersi olurdu. ben hep bilim ve teknoloji kolunu seçerdim ve yakın arkadaşlarımla bahçede kolasına çift kale maç yapardık. bizi yetiştirmek yerine bahçeye gönderen öğretmen umarım ‘helal’ kazandığı paraların sefasını sürüyordur.
kesinlikle,

(bkz: teknoloji ve tasarım)

kartondan şekiller yapmak teknoloji olmuyor amk.
Son derstir. Bitmiştir aslında gün ama son ders tüm bitmişlik büyüsünü bozmaktadır.
gereksiz ders yoktur.
isteksiz öğretmen vardır.
annem öğretmen ( matematik).
işine aşık biri. sohbetiyle bile öğretir.
Seçmeli dersler.Öğretmen oldum fikrim hala değişmedi.
genel kültür dersleri hariç hepsidir. tarih, türkçe / edebiyat, fizik, yabancı dil ve biraz matematik vs. bunları yükle hayata atılsın çocuklar işte.

sayısal bölüm nedir en başta amk ya. ulan yıllarca kafamızı yediler yok mekanik yok geometri yok tasarım yok teknik resim bilmem ne diye. okul bitti biteli kendi branşımda çalışıyorum birkaç kez isimlerinin geçmesi haricinde hiçbirisi karşıma çıkmadı. açıyorum autocad programını veya son 5-6 senedir çıkan dijital çizim programlarını çıt çıt çıt yapıyorum çizimlerimi. okulda bir tane temrin çizmek için 4-5 a4 kağıdı formül falan kasıp duruyorduk. şimdi veriyorsun ölçüyü laaaap diye yabıştırıyorsun mimarisini de her türlü tesisatı da mekaniği de.
öğleden önce 4 ders öğleden sonra 3 ders okutulan ortalama bir okulda olduğumuzu varsayalım. hiçbir işimize yaramayan ders yoktur diye düşünmekle birlikte resim dersinin ve iş eğitimi dersinin hiçbir halta yaramadığını düşünmüşümdür. bununla birlikte öğleden sonraki son iki ders, yemekten sonra iyice bastıran uyku yüzünden dinlenmeyeceği için hep gereksiz ders olmuştur.
Tüm derslerler gereksizdir efendim başlayalım mı?
Müzik: ilkokul ortaokul vs bir ton ders saati eğitim görüyoruz ve materyal blok flüt afedersiniz sokarım böyle derse ulan keman bağlama vs. Suyu mu çıktı?
Beden eğitimi: hoca topu verip hadi oynayın der bu ders türk genci için bundan ibaret halbuki okçuluk atletizm judo güreş vs. Dersler konsa ve yeterli çoğunluğa bu dersler açılsa hiç değilse bir iki madalya kazanırdık bazı yetenekler yok olup gitmezdi.
Matematik: ulan 4 işlemden gerisini hatırlayan var mı yani bim’de kasiyer trigonometri kullanıyor mu? Yada otobüs şoförü türev integral kullanıyor mu işinde? Sanki herkes mühendis olacakmış gibi yetişirse mühendisler böyle vasıfsız olur işte.
ingilizce: ulan 12 yılda adama nice to meet you yu öğretiyorsun onuda yanlış yerde kullanıyor.
Fizik-kimya-biyoloji: memleketin %90 meleklere filan inanıyor bu dersler de gereksiz bence.
Bilgi kuramı dersi benim için gereksiz bir derstir çünkü hiç işlememişlerdi.
Matematik fizik ve Kimya. Bunun yerine uyuma ve beslenme saati konsaydı sadece bana özel olmazdı.sırf bu yüzden gereksiz. Sınıfça yemek yemek varken tek yemek da sıkıyo
Teknoloji ve tasarım dersidir.
Analitik geometri diye bir ders vardı. O derse giren hocayla ilgili dersin isminden çağrışım yapan hayaller kurardım.
iş teknik dersidir.

Teoride perspektif, derz türleri, kalıp çeşitleri, konik başlı vida, kırlangıç kuyruğu ahşap birleştirme tekniği, doğru akım elektrik motorları filan öğrenip pratikte tuvaletin havalandırma penceresi boyutunda bi çerçevede orlon iple halı ördük lan biz!
kimya gibi sanki.
Beden eğitimi dersi.

Sağa dön, sola dön, geriye dön. Serbestsiniz. Bu mudur yani.
Şimdi düşününce bütün dersler gerekliymiş gibi geliyor fakat o zamanlar bazı derslerin hocaları gereksiz oldukları için sevemediğimiz derslerdir.