müzik türleri hakkındaki hararetli tartışmaları kolayca bitirebilecek önerme. herkesin bu evrensellikten zevkine göre bir şeyler kapıp dinlemekte özgür olduğunu anlamak çok mu zordur bilinmez.
"ben şimdi bu zımbırtıyı dinliyorum ama bi bok da anlamıyorum" diyemeyen insanlar bunu derler.
"bu zımbırtıyı dinliyorum bi bok da anlamıyorum", müzik için değil şarkı sözleri için söylenebilir belki. ama müzik için anlamama gibi bir şey söz konusu olamaz. sadece her tarz her insanın kulağında farklı tınlar. beğenilir ya da beğenilmez. meureate otur, sıfır! *
müzikal evreni yutmuşcasına söylenen sözdür. benzerleri de mevcuttur...
doğru, kişiye göre değişir.
zevkler ve renkler tartışılmaz.
herşey karşılıklıdır.
aklıma shawsank redemption filminden bir sahne getiren tespitimsi.

filmdeki ana karakter andry duffrain müdürün odasını kilitler ve plakçalara bir plak takar, sonra o büyüleyici ses hapisane duvarlarına çarpar, o an red ( morgan freeman) şu repliği sonsuzluğa gönderir;

'' o kadın ne söylüyordu bilmiyorduk, ama ne önemi varki? bazı şarkıların sözlerini bilmemek belki onu daha da büyülü kılıyor'' gibi bir replikti yamulmuyorsam.

(bkz: norveççe bilmeden death dinleyen metalikacı)
bir bohemian rhapsody ile dünyanın 7 kıtasında mest olmuş insan olduğunu bildiğimize göre doğruluğunun yadsınamaz olduğu önerme.
Keman diye bir alet varken, tanrının ruh bahşettiği tek materyal, müzik evrenseldir.
müzik evrenseldir önermesi üzerinden mars'ta nasıl bir müzik olduğunu biri çıkıp bana anlatsın. evren dediğimiz şey eğer tüm galaksiyi kapsıyorsa her gezegende ayrı ayrı müzikal kültür ve tür oluşmuştur. müzik evrenseldir yalanı üzerinden kastedilen; yüzyıllar boyunca katolik kilisesinin himayesinde kalan klasik batı müziği ve bu müziği tüm dünyaya pazarlama, "elit"(?) olarak adlandırılan belirli bir sınıfa mâl etmeden başka birşey değildir.
https://www.youtube.com/watch?v=hJMJQ-Dk-xM

ha siirt'te düğünde, ha Glastonbury'de konserde.
Müzik değil acılardır evrensel olan. -Gazapizm.