bugün

şu iki ponçik hediye geldi. hangisi erkek hangisi dişi çözemedim amk.

görsel
görsel
Mavi erkek gibi duruyor.
Mavi kesin dişi ötekinin cepheden resmi lazım.
Puhahaha ikiside dişi.
görsel
zavallı hayvanları kafeslerde esaret altında tutuyorsunuz. sırf zevk için.

sal onları kardeşim, azad et kavuşsunlar özgürlüklerine. tıpkı milletçe 98 yıl önce bizim özgürlüğümüze kavuştuğumuz gibi.

bu zavallı hayvanlar çok çok uzaklarda anavatanlarındaki ormanlarda özgürce uçuşurken yakalanıp kafeslere tıkılıp tutsak edilip satılıyor. %80 yakalama ve nakil esnasında ölüyor. siz satın almasanız bu zalimliği, vicdansıslığı yapmayacaklar.

ahh ahh keşke dilleri olsa konuşsa garipler; bülbülü altın kafese koymuşlar "vatanım ahh vatanım" demiş.

günahtır, yazıktır...

yapmayın!
bunlar nasıl dişi aq sabah akşam ağız ağıza yiyişiyorlar.

görsel
görsel
ikisi de dişi gibi duruyor. (bkz: gaga rengi)*
en azından dişi olmasalar bile aynı cinsiyetten olma ihtimalleri çok yüksek.
Kuslarin cinsiyeti gagadan anlasilmayip burun renklerinden anlasilmaktadir. 10 kusur sene muhabbet kusu beslemis birisi olarak soyleyebilirim ki sari olan erkek. Digeri de disi.
ikisi de erkek bunların. kim diyor dişi diye. hiç emin olamadıysan al bir tane yuvalık koy. yuvalık için kavga ediyorlarsa ikisi de dişidir. lakin bunlar erkek.

dişilerin cere yani burnu özellikle üreme döneminde kahverengiye yakınsar.

göz renklerinden ikisinin de artık yetişkin olduğu anlaşılıyor.

kafa üstü tüylerine bakarsak siyah paralel çizgi tüyler mavi olanda daha henüz tam yok olmamış gibi duruyor. bu da onun 1 yaş ile 6 aylık arası yapar. sarı olan çok iyi anlaşılmıyor ama maviden daha yaşlı gibi ama tam anlaşılmıyor. çünkü tek renk. fakat lutino dediğimiz sarı ırktan değil. lutinoların göz rengi de kırmızı olur.

davranışlardan da anlaşılabilir erkek dişi olduğu. erkek yetişkin bir muhabbet kuşu kafese koyulduktan 1 hafta sonra ya da alıştıktan sonra kafes hakimiyetini kurar ve kur alıştırmaları yapar. bunu da tellere doğru öterek yapar. bu alan benim der. kafeste dişi varsa onu kovalar sürekli.

yetişkin dişilerin ise cere rengi kahverengiye yakınsar ve yuvalıklara ilgileri büyüktür.

yine de bu yukarıdaki davranışlar için muhabbet kuşunun beslenmesinin iyi olması gerekli. genellikle kalitesiz ve çeşitsiz tohumlarla beslenen kuşlar etraflarına ilgisiz bile olabilir. ne demişler aç ayı oynamaz.

beslenme konusu geniş bir konu. özet geçeyim detaylarını nette araştırın.
yumurta maması,
aspur tohumu,
yulaf tohumu,
buğday çimlendirme,
buğday filizlendirme,
nijer tohumu (dikkatli kullanmak gerekli),
taze nane,
havuç,
fesleğen,
kalamar kemiği

gibi şeyler ilk aklıma gelenler. arada bir verilenler ise;
parazit engellemek için elma sirkesi,
bakteri engellemek için sarımsak kürü,
parazit spreyi,
su içme suyu olacak.

yine de muhabbet kuşlarında üreme sıkıntılı iştir. bu tabi evde beslenen kuşlar için böyle. çünkü bunlar sürü kuşudur. evde birbirine bakan iki kuş çok nadir çiftleşiyor. en az iki çift gerekli ama olmaz değil. çok zor beğenirler birbirlerini. hadi beğendiler erkeğin dişiden iri olması lazım hakimiyet için. erkek kuşun iyi döl verimi olması lazım. buğdayı bunun için veriyoruz. d vitamini ile döl verimi artar. diyelim ki çiftleşiyorlar ama çiftleşmenin 1 dakikadan uzun sürmesi lazım. bazen yuvalık beğenmezler bazen tünek uygun olmaz bazen kafes uygun olmaz bazen kronik hasta olurlar.

yine de anlattığım kadar zor bir olay değil. ben elimde iki çift kuşu eş yapamamıştım örneğin. eş olanlar çift oldu yavru vermedi. diğer tek kalan dişi kendi başina yumurta verdi salak ama kimseyle eş olmadı. bu özellikle uzun süre yalnızkalan kuşlarda oluyor. uzun süre size alışan kuş eş beğenmeyebilir.
gagalarına bakılarak anlaşılır.
2 taneyse öğrenmeniz gayet basittir, hangisi arkadaysa o erkektir.