bugün

kıbrıs mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasındadır.Şöyle ki yaz mevzimi geldiğinde büyük van arabaların arkasına atılan demet halindeki molohiyalar sokak sokak gezilerek satılır.Ev kadınları yaz günlerinde komşularıyla hergün binin evinde olmak suretiyle bağ bağ,demet demet molohiya ayıklarlar.*kadınlar bir demet molohiyanın etrafında kocalarını,komşularını ve çocuklarını konuşmaktan,sohbet etmekten ve dedikodu yapmaktan büyük zevk alırlar.bir nevi kamusal alandır molohiya ayıklanan evler.daha sonra o molohiya yaprakları yatağa serilen çarşaflar üzerinde kurutulur ve gelecek günlerde pişirilecek molohiya yemeği için saklanır.Yahni şeklinde yapılan molohiyaya kuzu ya da tavuk eti,sarmısak,salça ve bol şekilde limon konur.o gün mutfakta molohiya pişmişse bütün ev molohiyanın kokusuna teslim olmuş demektir.
kıbrısa özgü, kıbrıslıların çok severek tükettiği, tadı fena olmayan ama kokusu biraz kötü olan ıspanak benzeri ot.
kıbrıs'ta yazın gelmesiyle sokaklardan çıt çıt çıt çıt seslerine teslim olmasına sebep veren tek yıllık otsu bitki. bahse konu çıt sesleri molohiya ayıklarken koparılan yapraklardan gelmektedir. çoğu zaman bu çıt seslerine fısıltı bazındaki dedikodular eşlik etmektedir.
her ne hikmetse telafuzu kıbrıslılar dışında doğru söylenmez.molohiya kıbrıs mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve arap kültüründen geldiği rivayet edilen bir yemektir.Yaprakları olan yeşil bir ot şeklindeki bitki, her ne kadar türkiyeli hemşehrilerimiz tarafından madımak'a benzetilse de, tadının uzaktan yakından madımakla alakası yoktur. Demetler halinde seyyat van tipi araçlarda ''bağı 5 milyona molohiya'' şeklinde satılan bu ot,mahallenin kadınlarının bir araya geldiği,''molohiya ayıklama'' saatlerinde yaprakları sapından ayrılacak şekilde ayıklanır.Kadınların kahve fincanları ve dedikoduları bu eyleme eşlik eder.Daha sonra özenle ayıklanan molohiya yaprakları aynı itinayla çarşaflara konur ve kurutulması için evin muhtelif odalarına serilerek bekletilir.Geçen süre zarfında kurumuş molohiya yaprakları, salça,et veya tavuk eşliğinde bir güzel pişirilir,molohiyanın kokusu bütün evi ve mahalleyi sarar ve afiyetle yenir.
ayrıca molohiyaya ilişkin şöyle de bir hikaye vardır:
ingiltere'de öğrenim gören kıbrıslı öğrencinin biri, bavuluna ''bir pişirimlik''molohiya koyarak,ingiltere'nin yolunu tutar.Ottan boktan kıllanan ingiliz Polisi, havalaanında, molohiyayı bulur ve bu otun uyuşturucu olduğundan şüphelenir.
Otun ne olduğunu anlamak için test ve tetkikler yapılır.Sonuçta aynen şu yorum yazar:
BESiN DEĞERi SIFIR HAYVAN YEMi
Kıbrıslılar olarak yemediğimiz zaman hayata küsüp tükenmişlik sendromuna girmemize sebebiyet veren lezziz bitki. Türkiye 'de araplar tarafından daha ziyade çorbası yapılılr ve ismi " el-beke " olarak bilinir. Mısır kökenli ve lifleri giysi yapımında hatta papirüs üretiminde bile kullanılmıştır. olmazsa olmazımızdır :-)
(bkz: Molehiya)