bugün

M.E.B. yaptığı açıklamada meslek liselerinin önemine değinilmiş ve çocuklarını meslek liselerine yazılmaları için aileleri teşvik etmeye başlamışlardır. Mesleki açıdan kabul görülen lise ve verilen eğitim, aynı zamanda birey gelişiminde düz liseler kadar etkili olacak mı sorunsalını doğuran liselerdir. Öğrencileri "biz tornacı yapalım sonrası ona kalmış" mantığı ile yetiştirildiğine inandığım lise türüdür. Ve şuan büyük ilgi gören lisedir çünkü "ülkemizde mesleki boşluluk mevcuttur" akımını başlatmıştır.
'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' sloganını hatırlatan durumdur.
Ve en az sloganın içeriği kadar ciddidir.
Dört yıllık fakülte mezuniyeti şart mıdır?Çocuklar tüm ömürlerini hiçbir garantisi olmayan ve her daim değişiklik gösteren bir sınava mı vermelidirler?
Ve herkes üniversite mezunu olmalı mıdır?
'Üniversite' ülkemizde yanlış anlaşılmış bir eğitim kurumudur ve bu yanlış anlaşılma nedeni ile neredeyse kimi illerde her mahalleye bir üniversite düşmektedir.Adı,sanı,tarihçesi,akademik sözleri belli olmayan,adeta 'cebinde parası olanın' daha çok para kazanmak için açtıkları sözde eğitim kurumları olmuşlardır.
Hani neredeyse küçük ölçekli bir şirket açmak daha zordur üniversite açmaktan.
Hal böyle olunca üniversite denildiğinde gençlerin aklı karmakarışık olmuştur.
Dört yıllık fakülte gerekliliği,iş bulma..vs derken açıkta kalma korkusu yaşayan gençler 'mahalleye en yakın' 'dört yıllığa'
kayıt yaptırmaya başlamışlar lakin bırakın uluslararası eğitim arenasında kendi ülkelerinde bile ismi duyulunca burun kıvrılan yerlerden diploma almaya başlamışlarıdrır.
Üniversite nedir?
Ünüversite bir 'meslek okulu değildir'..Bu meslek okullarını hor gören bir tespit asla değildir.
Ancak üniversite 'bir meslek adamı yetiştirmek amacı ile kurulan ya da kurulması gereken yerler' değildir.Üniversite,;bir bilim dalının yöntemlerini açıklayan ve o bilim dalı ile ilgili gerekli eğitim süresi boyunca temel prensipleri,araştırma metodarını öğreten,amacı tamamen bilim adamı yetiştirmek olan/olması gereken eğitim kurumlarıdır.
Yani;üniversiteye meslek adamı olmak,iş bulabilmek için gidemezsiniz ya da gitmemelisizin.
Üniversite ;nihayetinde size iş bulacak bir kurum değilidir.
Üniversite size bir bilim dalında uzmanlaşmak için kapılarını açar.
Niyetiniz blim adamı olmak ise doğru tercihtir.
Ancak saçma sapan eğitim metodları,işsizlik,özel sektörün barbarca işe alım metodları..vs derken iş çığrından çıkmışıtr.
Meslek okulları ise farklıdır.
Meslek okulları taa liseden itibaren 'meslek adamı2 yetiştirir.
Bir ülke ekonomisi için temel olan,gerekli iş eğitimini verir,vermelidir.Kalifiye 'iş adamları'nın eğitimini tamalayıp iş başına geçebilmelerini sağlar.Meslek Lisesi temeli ile meslek okulu'na devam eden öğrenci kazandığı mesleğin tüm teknik ve pratik bilgilerini öğrenerek piyasaya atılır ve ortaya kaliteli işler çıkarır.
Sonrasında ise fabrika ve atölyeleri,tezgahlar işini bilen,işinin eğitimni almış meslek adamlarına bırakıır ve kadro sıkıntısı çekilmeden çarklar döner.
Ancak tuhaf bir kafa yapısı ile herkese 'dört yıllık' fakülte şartı knularak ve bu şart neticesinde meslek liselerinden korkutularak yetiştirilen çocuklar yana yakıla okul aramaktadırlar.
Sıkıntı bunu anlatamamaktır.
Ve tabii meslek liselerindeki eğitimi standartlarının iyileştirilmesi de önemlidir.
Meslek liseli geçlerin gelecek kaygılarını ortadan kaldırmak gerekmektedir.
Meslek Liseli ve nihayetinde meslek okullu gençler kendi branşları ile ilgili gittikleri iş görüşmelerinde 'ama dört yıllı fakülte hani' gibi aptalca sorulara maruz kalmayacaklarını bilseler bile bu önemli bir adım olurdu.
meslek lisesine gitmek isteyenlerin VEYA çocuğunu göndermek isteyenlerin bir daha düşünmesi gerekiyor çünkü üniversiteye gitmek gibi bir isteği varsa kesinlikle meslek lisesine gitmemeli sebebi ise üniversite sınavı formatında bir ders programı yok ben bi ahmaklik ettim ve gittim kafa sonradan şarj etti o ders açıklarını kapatmak için lise bittikten sonraki 2 senemi Dersanede geçirmek zorunda kaldım.meslek liselerinin görevi kalifiye eleman yetiştirmek değil ara eleman yetiştirmektir.
Hayallerin sınırlandırıldgi liseler. Insanin en hayalperest oldugu, hayata dair, meslegine, yasam tarzina dair hayaller kurmaya basladigi donemde secebilecegi binlerce yol varken meslek lisesine gonderilmesi cok icler acisidir.
Çevremdeki meslek lisesi mezunlarına, özellikle teknik liselerden mezunlara baktıkça, din konusunda en bağnaz insanların yetiştiği grup gibi geliyor. Kızlar konusunda son derece maço, çapkın ve sınır tanımaz olan bu vahşi gençler, konu dine geldi mi HUmeyni'den bile daha katı, daha dogmatik, daha cahil kesiliyorlar. Bunun sebebi ne bi türlü çözemedim.

imam Hatip lisesi mezunları bile akıl fikir sahibi iken bunların arasında hala alkolün düşüp de değdiği yer cehennemde yanacak diye bekleyenler var.
2014 yılında anadolu lisesinden hiç farkı olmayan lisedir 3. 4. hatta 10. yerlestirmede 200 puanlik öğrenci bile anadoluya girmişşe aralarinda bi fark olmadigi gayet ortada sadece meslek lisesi cikislilar genelde 2 yıllık üniversitelerde okumak zorunda kaliyolar.
Belirli bir meslek grubuna/ gruplarına iş gücü ve istihdam yaratmak için kurulmuş liselerdir. ilk sene dersleri diğer tüm liselerinki gibi standarttır. Sonra ki yıllar da ise öğrenci kişinin okuduğu bölüm ile alakalı derslerin verildiği liselerdir. Ne yazık ki ülkemiz de bu tür liselere fazla önem gösterilmemektedir.
(bkz: sözel öğrenciler üvey evlat)
Öğrencilerin tiplerine, haytalıklarına bakıldığında zil sesi olarak eye of the tiger çalınması gereken okullar.
Koçun reklamına konu olmuş okullardır.

Meslek lisesi memleket meselesi.
Edit: meslek liseli değilim.
Bütün ihl lerin eml olmasıyla TC nin sıçrama yapması olasıdır.
Almanyada mühendis yetiştirir burada eşkıya yetiştirir. Öyle bir yer.
okuması en zor lise türüdür.

meslek öğrenmek meşakkatlidir. esasında meslek liselerinin yol geçen hanı değil, adam akıllı seçim yapılarak eğitim veren liseler olması bana kalırsa bir zorunluluktur.

bu formatta olan çoğu lisede okuyan çocuğun ailesi maalesefki cahil/ilgisiz ailelerden oluyor. ezmek için söylemiyorum bunu. böyle insanların elinden tutup yol göstermek gerek. çocuğu hayatını kurtarabilir çünkü, iş edinebilir. kendi lisemde (meslek lisesi) çokça şahit olduğum durumdur bu. en basiti; çocuğun devamsızlık sınırdadır. anne/baba gelir hocalara yalvar yakar rapor verir. ama çocuğun derse gelmediği vakit ne yaptığından habersizdir.

meslek liselerinde çok olduğu düşünülen kavgaların nedeni ise okulların diğer liselere oranla kalabalık olmasıdır. benim okuduğum lise ilk başta 2500 kişiydi. Anadolu liseleri 500ü geçmiyor. 2500 kişi içinden kavga eden daha çok çıkar haliyle. bu da çevrede daha çok duyulur.

bir de "meslek lisesi kızları orospudur" kanısı var bizim milletimizde. o kızlar ailelerinden ilgi görmeyen, adam akıllı aile yaşantısı olmayan kişiler oluyor genelde. bir ergen, ailesinde huzur bulamazsa tabiiki bunu dışarıda arar. itin kopuğun peşinden ait olma hissiyle gider, orada kaybolur.

sınıfların genelinde akademik istek çok çok azdır. benim bir edebiyat hocam -kendisine türk edebiyatından kitap sorsan bilemezdi- "burdakiler zaten derse istekli değil neden kendimi yorayım" tarzında ağzında bir şeyler geveler, sınıfta durur ders bitince de çeker giderdi. aslında oradaki çoğu öğrenci dinlenmeye aç. o çocuğa birey olduğunu hissettirsen, birazcık adamdan saysan sana tüm benliğini verir.

meslek liselerinde -karaktersiz ve çiğ süt emmiş öğrencileri bir kenara bırakırsam- elinden tutulmaya muhtaç çok fazla öğrenci vardır. 30 kişilik sınıfın 30unda da pislik olması nadirdir. o yüzdendir meslek liselerinde üniversite kazanma oranının az olması. ders işleyemez öğretmen. o şerefsiz öğrenciler yüzünden.

bizim ülkemizin kaderidir zaten bu.

kurunun yanında yaş ta yanar.

meslek liselerinde öğretmen olan/olacak insanlara tavsiyem; öğrencilerinizi insandan sayın. kanı bozuk olanları demiyorum. köşede sessiz sakin oturanlara söz hakkı verirsen onların hayatı değişir. hor görmeyin.
Sikimde olmayan durumdur,şimdi bütün derdimiz bittide meslek lisesisndeki veletleri mi düşüncez amk,brak abisi elleşme fırsatı varken oynasın mafyacılığını. Hanimiş benim minik gangsterim?
Meslek lisesi mezunuyum. Şuan devlet için kritik görevlerde çalışıyorum. işimden ve hayatımdan memnunum. Evet meslek lisesi hayatı ve ortamı içerisinden sıyrılacak olan yine sizlersiniz. Ortama hem uydum hem de kendimi geliştirmekle uğraştım. Kişinin hayatına okullar değil kendi yön vermelidir diye düşünüyorum.
Genel kurmay başkanı olsam, buraları bombalardım. Ciddi söylüyorum. Buralar berdüş yuvasıdır.
Hepsi askeri liseye çevirilmeli, veletler disipline sokulmalıdır. Fen lisesine çevirin diyecem ama anlamazlar, anca dayaktan anlarlar.
ülkenin en gereksiz okullarindan biridir..

nerde ipsiz sapsiz torbaci serseri pislik varsa bu liselerde..

kız olsun erkek olsun hepsi aynı.
amasya da bir meslek lisesi 3 günde 55 tona yakın dezenfektan üretimi gerçekleştirmiş. eğer doğru ise tebrik ediyoruz kendilerini.
ziyan zebil edilen kıymeti hala anlaşılamayan liselerdir. bugün ticaret meslek lisesinde okuyan birçok öğrenci muhasebe vergi iş hukuku gibi konularda 4 yıllık işletme iktisat mezunlarından daha donanımlıdır. devletin acilen meslek lisesi mezunlarını meslek yüksek okullarına yönlendirmek yerine 4 yıllık eğitim veren fakültelere yönlendirmesi gerekmektedir. sen sağlık meslek lisesi mezununu hemşireliğe yönlendiriyorsun ancan ömründe belki de yara bandı sarmamış anadolu liseli genci tıp fakültesine yönlendiriyorsun. endüstrileşme yolunda eğitim mesleki eğitim temelli olmalıdır.
ülkemizde önemi kavranamamış olmakla birlikte gerekli önem verilse ve üniversiteye yerleştirmelerde düz ve anadolu liselerine göre öncelik tanınsa ülkeyi abad edecek liselerdir. bizde varsa yoksa teorik bilgi. biraz beşeri sermayeye yatırım yapmak lazım.
pudra şekerinden, sekse her sey caizdir.
anadolu lisesine gidecek puanı olmadığı için meslek/sanat öğrenmek gayesiyle ailesi tarafından okula yollanmış, özellikle erkeklerinin bireysel bir vasfı olmayan, ailesinden eğitim görmediği gibi okulunda da eğitim görmeyen, kalitesiz potansiyel serserilerin buluşma noktası..
hak ettikleri değeri görmüyorlar bı meslek lisesi öğrencisi hem kendi bölümünün derslerini hem de genel kültür derslerini veriyor. yani daha fazla sorumluluk demek.
anadolu teknik lise bölümünde eğitim seviyesi ve öğrenci kalitesi yüksektir.

yanlış bilgi verilmesin lütfen!

(bkz: meslek lisesi memleket meselesi)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar