bugün

14 Şubat 1895te doğdu. Sonradan Frankfurt Okulu olarak anılacak Toplumsal Araştırmalar Enstitüsünün kurucularındandır. 1930da, Kantın Kritik der Urteilskraftı (Yargıgücünün Eleştirisi) üzerinde çalışırken, bu enstitünün müdürlüğüne getirildi. Burada Theodor W. Adorno, Walter Benjamin ve Herbert Marcuse gibi düşünürlerle bir araya gelerek Zeitschrift für Sozialforschungun (Toplumsal Araştırmalar Dergisi) yayımlanmasıyla uğraştı. Almanyada Hitlerin iktidara gelmesi üzerine enstitünün çalışmalarının önce Cenevrede, daha sonra Pariste École Normale Supérieurede ve son olarak New Yorkta Columbia Üniversitesinde sürmesini sağladı. 1944-1947 yılları arasında Amerikan Yahudi Komitesinin müdürlüğünü yaptı. Savaştan sonra 1949da Frankfurt Okulunun çoğu üyesiyle birlikte Almanyaya döndü ve Frankfurt Üniversitesinde çalışmaya başladı. 1950de Toplumsal Araştırmalar Enstitüsünü Frankfurtta yeniden kurdu. 1951-1953 yılları arasında Johann Wolfgang Goethe Üniversitesinin rektörlüğünü yapan Horkheimer, 1959da emekliye ayrıldı.
7 Temmuz 1973te öldü.
başlıca yapıtları; akıl kavramının logos-ratio anlamlarının ele alndığı "akıl tutulması", adorno ile birlikte yazılmış olan "aydınlanmanın diyalektiği I ve II" ve aforizmalarından oluşan, şu an adını hatırlamadığım bir kitabı da vardır.
'' eğer kavramla varlık arasında indirgenmez bir gerilim varsa, hiçbirönerme kusursuz bilgi iddiasında bulunamaz'' *
kant'ın özdeşlik fikrine sağlam eleştiriler getiren, frankfurt toplumsal araştırmalar enstitüsü'nü zengin bir tüccar olan babasından ikna ederek aldığı bir parayla kuran bir filozoftur.
http://www.youtube.com/watch?v=EwyzPdaXekA
frankfurt okulu'nun eleştirel düşüncelerine karşılık kendilerine eleştirel yaklaşmayı tercih ettiğim okulun en önemli 2-3 düşünüründen biri olan horkheimer'in akıl tutulması kitabını eleştirel bir gözle okudum ve beğendiğimi itifaf etmeliyim. ancak birtakım önermelerine halen kuşkuyla yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum.
aşkın kitaplara girmesi tek umarımızdır
yoksa başka bir yerde yaşayamayacaktı.
m.h
"Kapitalizm hakkında konuşmayanlar Faşizm hakkında sussunlar." diyerek nokta atışı yapmış bir marksist.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar