bugün

O problem çözme yeteneği havuz problemi değil yalnız.

Siz olayı çok yanlış anlamışsınız. Üslü sayı çözmeyle pratiklik mi kazandınız şimdi?

Tolstoy mal
Picasso aptal

Ama iki tane logaritma çözen Apaçi çok zeki.

Aynen coni.

Edit: ayriyeten okul dersleriyle sözel ve sayısal zeka ölçenlere çok gülüyorum.

Paragraf sorusu çözmek sözel zeka mı? ilginç

Edit2: Eksileyenler gelsin istediği alanda görelim kendisini. Muhtemelen benim matematik bilgim düzeyinde bir bilgiye sahip değildir. iki soru çözüp matematik yapıyorum zannediyordur.

Edit3: Birisi verdiğim örnek üzerinden e resim yapıyor diye matematik bilmiyor mu demiş. işte bu kişilerin zekası bu kadar. Dediğim şey resim de bir zeka ürünüdür, bir roman yazmakta bir zeka ürünüdür.

Bir sayısalcı da bu alanlarda başarılı örnekler verebilecek değildir.
sanırım benim bu.

zeka, matematik gibi bir şeyle uğraşmamaktır!

aha bu da kapak olsun!
Zekayı matematik sanan yazar beyanı. Lan at götü. Her zaman matematik mi olacak karşında. Ya senden bir hikaye yazılması isteniyorsa noktasına virgülüne kadar doğru yapman isteniyorsa? Napacan nokta yerine çarpma mı koyacan.
görsel

peki buna ne diyeceksin?

(bkz: gerçek matematik bu değil)
Gerizekalılar nasıl düşüyor bir bir. ilginç hahahaha
mal değildir. zeki olmak için matematikten anlamasına gerek olmadığını bilmeyen kişinin mallığını türlü zekalarla yüzüne vurabilir.
Sözelcidir.
yanlız o benimdir, ayıp oluyor mal mı dedin sen?
Zekânın tek yönlü bir şey olduğunu zanneden insan beyanı. Dilsel, duygusal, matematiksel, görsel, müziksel zekâ diye uzar gider bu liste halbuki. Matematikten anlamayan birinin matematiksel zekâsı yüksek değilken birçok dili öğrenip konuşup matematiği süper olan birinin asla beceremeyeceği işlerin üstesinden gelebilirken bir başkasının müzik zekâsı çok yüksektir ve bu sayede kitleleri peşinden sürükler, insanların tüm duygularına dokunur ve müzik dehası olarak adlandırılır. Görsel zekası yüksek bir başka kişi estetik bir çok farklı alandan birinde çok güzel işler çıkarabilir. Veya sosyal zekâsı çok kuvvetlidir hitabeti muhteşemdir çok başarılı bir lider, yol gösterici olur ve birçokları tarafından takdir edilir. Tabii ki matematiksel zekâ da yönelinmek istenen alanlara göre oldukça önemlidir. Fakat eğitim sistemimiz ne yazık ki bir tek bunu önemli gösterdiği için nice yetenekler keşfedilemeden kendisini yetersiz, düşük zekâlı zannedip ailesinin hayalindeki mesleği yapabilmek için kendini paralarken asıl içindeki cevheri çıkaracak fırsatı bulamamıştır.
Sayısalcıların küçümsediği kişi.

Ben de sayısalcıyım ama bir felsefeciye veya tarihçiye mal diyecek kadae mal değilim.

Götünüz yiyorsa siz okuyup öğrenin o kadar kitabı.
iq testinin nasıl yapıldığını bilmeyen birey söylemi.
artı;
zeki insan zaten kendi için, elaleme 'zekiyim' ben demez.
ben matematikten anlıyorum. ama yine de malım.
indirgemelere hayır.
He he deyin gecin.

Onun aklı o kadar eriyor işte.
Picasso örnegi vermis biri. Adamın ressam olması matematikten anlamasına engel mi? Adam kübizmi yaratmış.
Aynı sekilde edebi kurgu icin de matematik gerekir. Yaz bakalım lewis caroll gibi paradoxları matematik bilmeden. Bilmeyince elif safaktan öteye geçemezsiniz.
Platon akademisinin kapısına "matematik bilmeyen giremez." yazmış. Sokrates "geometri bilmeyen giremez" yazmış. Doğrudur. Matematikten anlamayan filozof olamaz. Pisagor'dan descartes'a pascal'dan bertrand russel'a pek çok önemli filozof aynı zamanda da matematikcidir. Ancak bizde felsefe bölümleri matematikten anlamayan beyinsizlerin sığınağına dönüşmüş. "Felsefeden para kazanılmaz" diye puanlar düşük tutulunca, "Aman açıkta kalmayayım, Kapağı bir üniversiteye atayım" kaygısıyla bölüme girenler çoğunlukta.
Bu yüzden düsünemeyenlerin hüküm sürdüğü bir toplumuz.
Zeki olduğunu söyleyene sorduğum ilk sorudur. Hayır diyence gelen gülme isteği..
sistemdeki matematik ile zeka eşleştirmesi yanlış olur. 4 işlem doğru düzgün bilmeyen ama soruları çatır çatır çözen hocalar tanıyorum. yani her sorunun belli bir çözüm yolu var ve hiçbirinde işlemleri toplamakla çarpmakla uğraşmıyorsun. ama bu soru tarzlarını çözmek, sürekli kendini geliştirmek de sabır ve disiplin isteyen iş bizim g*tümüz bunu yemediği için sözele kayıyoruz. yoksa en gerizekalı bile iki basamaklı sayıları 10 saniyede çarpabilir.
Matematik bir dildir. ingilizce bilmek, Fransızca bilmek vs. gibi. Bu nedenle de zeka ile alakası yoktur.
"Matematik biliyorum yani zekiyim" demek, "Lower Intermediate ingilizce biliyorum, ingilizce ilkokul kitaplarını anlıyorum, bak ne kadar zekiyim" demek gibidir.

Dili yani Matematiksel terimleri ve formülleri öğrenen her canlı bütün problemleri rahatlıkla çözebilir. Hatta bunu hiç bir formül vs. bilmeden dahi yapabilir!

Matematik örneğin Fizik veya Kimya gibi bilim dalları gibi değildir. Matematikte her sonuç aslında önceden zaten bellidir. Sadece o yola ya mevcut var olan çözüm şekilleri ile ezbere ulaşırsınız yada çok daha kısa ve pratik bir formül geliştirip daha pratik şekilde ulaşırsınız.

Öte yandan 5 tane formül öğrenip 1000 yıldır üniversitelerde tirilyon kere çözülmüş Matematik problemlerini 1000 yıl sonra yeni öğrenip tekrar çözmek ve Yapay Zeka programı yazmış ve insan beynini % 100 kopyalamış gibi bir eda ile ortaya çıkmak geçtim zeki olmayı, Goril, Şempanze, Maymun vb. az gelişmiş primatlar kadar dahi evrim geçirmemiş bir beyin olduğunun göstergesidir.