bugün

renk renk desteleri karistiricam derken cepte para birakmayan oyun..samurailar guclensin,icelara dayaniyim derken bir bakmissiniz butun paraniz yok olmus,pahali da meretler..bu oyun frp degildir olamaz cunku ruhu yok,ruh ariyorsaniz d&d oynayin.
(bkz: gelişmiş pişti)
artik online da oynanabilen 90'larin efsanevi oyunu. wizards of the coast firmasinin pazarladigi pahali bir zevk.
beyaz, mavi, yesil, kirmizi ve siyah renkli oyun destelerine sahip common, uncommon ve rare cesitliginde oyun kagitlarina sahip, turnuvalarinin bire bir seklinde yapildigi ama arkadas arasinda coklu oynandiginda ultra zevk veren stratejik kart oyunu.
bu oyunu oynarken çok zevk alan biri olarak söyleyebilirim ki kesinlikle para tuzağıdır. en iyisi arkadaşların desteleriyle oynamak, bir nevi otlakçılık yapmaktır.
Oldukça zevkli bir kart oyunudur, strateji ve şans bir arada bulunmaktadır. Ancak kartlar oldukça pahalıdır. Oyunda sürekli olarak yeni setler çıkarılmaktadır ve yaygın turnuva formatları son setlerden kartlara izin vermektedir. Dolayısıyla düzenli olarak kart alınmalı ve vakit harcanmalıdır. Ortalama öğrenci adamın takip etmesi zordur yani. Tavsiyem hiç başlamayın, paranıza yazık, vaktinize yazık (evet zevkli olsa da). Gidin, gezin, ne bileyim makarna yerine kebap yiyin o parayla.
ankara'da bir türlü bulamadığım, online satış yapan bir türk sitesi de bulamadığım bakması bile güzel olan,renkli, parlak, para tuzağı oyun kartları.
beast, direct damage ve ninja destemi hala sakladığım, sabahlara varan uzun gecelere sebep olan derin oyun. derin diyorum çünkü kombinasyonları çok fazla, yüzeysel bi oyun değil yani.
evet çok pahalıdır, ama çok da keyiflidir.
her ne kadar para tuzagı oldugunu bilsek de hala kartlarını almaya devam ettigimiz, oynamaktan zevk aldıgımız ve vazgecemedigimiz, strateji ve sans uzerine kurulmus kart oyunu. strateji diyorum cunku inanılmaz kombolar yapabilirsiniz. "bu ne ya kart oyununda strateji mi olurmus??" demeyin diye boyle bir acıklama geregi duyuldu..
beyaz, siyah, kırmızı, mavi, yeşil ve colorless (artifactler filan) olmak üzere 6 çeşittir bu kartlar.

Manalar;

Kırmızı deste : mountain.
Beyaz deste : plains
Siyah deste : swamp
Yeşil deste : forest
Mavi deste : island

şeklindedir.
kart renklerinin hepsinin farklı odakları vardır.

kırmızı: yıkım
beyaz: iyileştirme
siyah: hastalık
yeşil: yaratık
mavi: savunma

bunlara ek olarak renksiz ya da çok renkli artifact kartları da vardır.

doğal olarak bu odaklar mota mot değildir. yani yeşillerde büyü olmaz, kırmızılarda yaratık yoktur gibi bir durum söz konusu değildir.

oyunu bıraktığım dönemde (97-98 falandı sanırım) wizard of the coast büyülere abanmaktaydı. summoning sickness dolayısıyla zaten dezavantajlı durumdaki yaratık ağırlıklı desteler birer birer dağılıyorlardı. benim oyunu bırakmam da parasızlık ve budur zaten.

bir de bunun profesyonelleri vardır. her çıkan desteyi alırlar. uzun uzun stratejiler kurarlar. uluslararası turnuvalara katılırlar. bu adamlar magic'ten sonra çıkan tüm kart oyunlarına bir gaz saldırırlar. magic kadar etmediğini kanıtlar ve oyunu bırakırlar.

desteler en az 40 karttan kuruludur. en çok kaç kart alacağı oyuncuya kalmıştır. bunlar land, creature, enchantment, büyü dallarına ayrılırlar. destede, land kartları dışında, aynı karttan en fazla dört tane olabilir. çoğu oyuncu az kartla oynamayı seçer. böylece istedikleri kartların gelme olasılıklarını yükseltirler. bu tarz oyunu benimseyenler fazladan kart çekmek ve mana pool varsıllaştırmak için de destelerine kartlar koyarlar. yani amaçları kendi sırasında olanca gücünü en hızlı şekilde hazırlayıp hızla oyunu bitirmektir.

yaratık desteleri ise yavaş açılır ama kartlar masada kaldığından sürekli hasar verebilirler. bu tip destelerde yaratıklar istedikleri manaya göre bulunurlar. 4-8 arası tek mana, 4 civarı çift mana, 2-3 üç mana, 1-2 dört mana ve oyunun uzaması durumu göz önüne alınarak beş ve üzerine manayla açılabilen birkaç yaratık kardı daha bulunur. bunun dışında bu destelerde büyü engelleyici kartlar da vardır ki karşıdakinin büyülerine savunmasız yakalanılmasın. ayrıca enchantment ve enchant creature kartları da azımsanacak gibi değildir. doğru/zamanında kullanılan enchantment ve enchant creature kartları oyunun kaderini belirler. first strike önemlidir bu tip destelerle kapışan oyuncular arasında. ilk saldırı hakkı olan 4-1'lik bir duvar rakibin 10-4'lük yaratığının saldırmasına engel olur. rakibin oyun tasarısının içine eder. uçan yaratıklar, bedensiz yaratıklar da vardır. bunlar birbirleriyle takılırlar genelde. ama bunun da çaresi vardır. uçmayan ama uçan yaratıklara savunma yapabilen ya da bedenli ama bedensiz yaratıkları savunabilen yaratıklar da vardır. bir de saldırmadan saldıran yaratıklar vardır. bunlara örnek tap edildiğinde rakibin uçan bir yaratığına 4 vuran 2-2'lik okçulardır. ayrıca oyuna enchantment olarak gelen ve belli bir kart türü oyuna girdiğinde yaratığa dönüşen kartlar da vardır. bu kartlardan biri iki manaya açılan ve oyuna uçan bir yaratık geldiğinde 3-5'lik örümceğe dönüşendir. rakip hava saldırısıyla iş yapmaya çalışan biriyse bu karttan bir ya da daha fazlası açılırsa %90 yenilir.

falan filan işte sözlük. sözün özü: güzel oyundur. strateji yeteneklerini geliştirmek isteyenler için birebirdir. pahalıdır. sonra gelip de "senin yüzünden oyuna başladım. çoluğumun çocuğumun rızkını buna yatırdım" diye ağlamayın.
magic yada frp diğer türleri online olarak alabilceğiniz bir site olarak http://www.magicturkiye.net/default.asp tam bakıp temin edebilirsiniz.gerçi magic manyağı olmuş kişiler zaten biliyordur bu siteyi.
valla yıllardır sıkılmadan oynadığım oyundur. keza beyaz deck kullanırım. amma lakin ki goblin decklerde candır.
(bkz: ihsan s shade)
çok büyük potansiyeli heder edilen oyun.
kardeş çıkarsana şuna bir dota 2 gibi free to play oyun? eklesene oyundaki her kartı? gelsin takaslar gitsin deckler. oyun sonunda kart düşme falanda yaparsın... ha tabi grafikler aynı duels of planeswalkers daki gibi olacak. ama onlar gibi senelik oyunlar olmayacak, malum o oyunlar da güzel lakin sadece 1 senelikler. her sene ishal olmuş gibi yenisini çıkarıyorlar...

dediğim gibi çok deli potansiyel mundar ediliyor.
bu oyunda kartların altında yazan sözler vardır. çoğunlukla kart üzerindeki illüstrasyonla alakalı sözlerdir. oyundaki zevkten çok bu kartları seviyorum.

yahu şimdi benim bir düşüncem var aptalca gelebilir ama eğer ilgilenen biri varsa fikrini almak isterim. ben sevdiğim kartların çıktısını alıp kendim kaplamayı düşünüyorum. bunu yapmam doğru mudur? doğruysa nasıl daha güzel yapabilirim bunu?
Efsane maç oldu. Bir ara canım eksiye bile düştü. Ama bakın sonuç ne.

görsel