bugün

sıfır birşey alırken vergi. ikinci el eşya internetten satarken yine vergi.

"vergi kalkınmanın temelidir". tek ciddiye aldıkları söz bu galiba
bu vergiler yüzünden ekonomi büyüyor Türk insanı,Türk çalışanı küçülüyor.
bedava çalışıyoruz, bedava.
çoğu kişinin bilmediği vergidir. Devletin yaptığı adeletsizlik haksızlıktır. Zaten maaşı alırken vergiyi alıyorsun. Harcarken niye alıyorsun, harcarken alıyorsun madem maaşı alırken niye vergi alıyorsun. Emekli oluyorum. Alacağım ikramiyeden, maaştan yine vergi alıyorsun.
Devletin size bir nevi;

"dön birde kulağının arkasından skeyim" demesidir.
işte ramak kaldı artık soluduğumuz havadan da vergi istemeleri yakındır.
Gss prim borcunda da aynı olan durumdur. eve giren paradan vergi alınıyor üstüne bir de sizin üzerinizden alınıyor. bir de kamu spotu yayınlıyorlar gelin diye.
gelir vergisine isyan eden vatandaş söylemi.
3. Dünya ülkelerinde görülür. Bu tür 3. dünya ülkelerinde zenginlik ile fakirlik arasında "uçurum" vardır.

Orta direk zaten yok edilmiştir, ünlü inşaat firmalarının 100 milyonlarca liralık vergi borçları "şak" diye silinir, bir kuruş parası olmayan vatandaş "gss" adı altında bir güzel borçlandırılır vs vs.
(bkz: vergi cumhuriyeti)
"devlet vatandaş için mi vardır yoksa vatandaş devlet için mi" sözünü akla getirmektedir. vatandaşımızın önemli bir kısmı öylesine kör ki normal olaylarda her şeyin farkına hemen varırken konu siyaset veya futbol olunca bir anda gözleri görmez kulakları duymaz beyinleri algılamaz oluyor.. sadece siyaset değil yani futbol konusunda da aynıyız. tuttukları takım göz göre göre hata yapsa asla kabullenmez kimse. siyaseti de takım tutar gibi parti tutarak yaptıkları için durum buna geliyor işte.

adamlara diyorsun ki "devlet ( aslında hükümet kast ediliyor ) bizim sırtımızdan geçiniyor aslında devletin vatandaşına sahip çıkması gerekirken her olayda vatandaşın devleti sırtlanması isteniyor en son pandemi mevzusunda da iyice ayyuka çıktı yapılan 2-3 bin liralık yardımları bile faizi ile geri alıyorlar" diyorsun gelen cevaba bak "sen iş veren misin iş adamı mısın vergi vermezsin bir şey yapmazsın".. ulan oğlum şaka mısınız karikatür karakteri misiniz nesiniz siz lan. yani bunlara göre sen iş veren değilsen devlet senden hiçbir vergi almıyor. bu adama şimdi nasıl anlatacaksın ki aldığın ekmeğin bile fiyatı aslında şu olmalı diye. veya arabana koyduğun yakıtın litre fiyatı aslında 8 lira değil 3-4 lira civarında olmalıydı diye. içtiğin sigara demlediğin çay hatta neredeyse aldığın nefes bile olması gerekenden daha pahalıya geliyor ama adamlar farkında değiller.

ne olacak peki kdv vs olmasın mı diye soracak olanlara da harbi önce çok pis kafa atarım sonra kalbini kırarım.
gelir vergisi > elde edilen gelir üstünden alınıyor.
katma değer vergisi > mal ya da hizmet aldığınız zaman alınıyor.
özel tüketim vergisi > her boktan alınıyor hatta kdv matrahına dahil ediliyor bir de bundan kdv alınıyor.

hadi bu 3 vergi türünü anlıyorum. ancak şimdi sayacaklarımı anlamıyorum.
motorlu taşıtlar vergisi > vergilendirilmiş gelirim ile birikim yaparak ilk alım esnasında vergisini ödediğim motorlu taşıta sahip olduğum için her sene alınan vergi ? > haraç lan bu resmen...
emlak vergisi > MTV den çok da farklı olmayan ikinci haraç...
veraset ve intikal vergisi > vergilendirlmiş geliri ile satın alırken vergisini ödediği taşınmaz mallar veya nakdi malların öldükten sonra varislere intikali esnasında devletin aldığı vergi...amk babam 20 senedir o eve vergi ödedi zaten, ev bana geçince neden benden veraset vergisi alıyorsun ? hadi veraset aldın üstüne her sene emlak vergisi de almaya devam ediyorsun saçmalığın daniskası... bu veraset ve intikal vergisinin doğru işlediği tek yer piyango türevi şans oyunlarından kazanım elde edildiğinde haksız zenginleşme olmasın diye de alınması ona lafım yok...ama babamdan kalan evin veraset vergisi çok saçma geliyor bana :(

yurt dışındaki vergi sistemlerini incelediğimizde, ya gelir direk vergileniyor ve lüks harcamalar ayrıca vergiye tabi tutuluyor. ya da gelire herhangi bir vergi işletilmiyor harcamalar daha yüksek oranda vergiye tabi tutuluyor. fakat dünyanın çok büyük bölümünde bir evin ya da araban var diye her sene devlete vergi ödemiyorsun...bunun adı resmen haraç kesmektir...
Batıda devlet millet için vardır doğuda millet devlet için vardır sözünü çağrıştıran milletimizin genelde haberi olmadığı olsa da hiçbir şey yapmadığı durum.
Yıllar önce Özal'ın getirdiği katma değer vergisi geçen onca yıla rağmen kaldırılmadı. Neden? Hiçbir hükümet kendisine yarayan kendinden önceki getirilen uygulamaların hiçbirini kaldırmaz. Köprüden geçişin ilk önce paralı daha sonra kaldırılacağı ancak hiç kaldırılmaması gibi.
Geri bir toplumuz bunun sonucu da vergi.
Yıllardır bu durumu kanıksamış olmamızı bir kenara bıraktım.

Bu devasa vergi geliriyle ülkenin uçması lazımken yarısı açlık sınırının altında yaşıyor.

Çankaya noterinin dediği gibi ;

insan gerçekten hayret ediyor.
bir şeyler yapılsın diye maaştan kesilen vergi, harcarken vergi, harcansa bile garantilerden dolayı başkaları harcamadı diye de verilen ceza gibi vergi.