newton denklemini kullanarak da her gök cismi çifti için sizin de bulabileceğiniz cisimler arası kütleçekim denge noktası.
örneğin, bu nokta birbiri ile aynı kütlede olan iki gök cismi için tam ortasında güneş ile dünya için ise dünyaya daha yakın* konumda. bu noktada yerçekimi sıfırlanıyor.
gök cisimleri olarak karadelik çifti bile seçmiş olsanız böyle bir nokta mevcut, kütle çekimlerinden etkilenmeden bu kadar yakından gözlem yapılabilecek bir nokta.
adlarını, 1736-1813 yılları arasında yaşamış fransız matematikçisi joseph louis lagrange'dan alan, uzayda kütleçekimin dengelendiği noktalardır. beş lagrange noktası vardır. bunlar, L1, l2, l3, l4 ve l5 noktalarıdır. lagrange noktaları, sadece dünya ay güneş sistemine özgü olmayıp, birbirine kütle çekim etkisi yapan tüm gökcisimlerinin de lagrange noktaları vardır.

l1 iki cisim, yani dünya ile ay arasında, l2, küçük cismin, yani ayın dış tarafında, l3, büyük cismin, yani dünyanın dış tarafında, l4 ve l5 ise, bir kenarı ayla dünya arasındaki mesafe kadar olan ve tabanları ortak eşkenar üçlerin tepe noktalarında yer alırlar.

bu noktalar, uzay istasyonları, uzay teleskopları ve uydular için kararlı sabit pozisyonlar oluşturmalarından dolayı önemlidirler.

http://www.biltek.tubitak...ler/gokbilim/S-427-17.pdf