bugün

Kitabı haricinde hiçbir zaman görülmemiş madonnadır.
boktan bir adamın boktan bir kitabı.
ben okumadan önce kürk mantolu madonnayı ana karakter sanıyordum, meğerse tabloymuş.
beğendiğim bir kitaptır, hakettiği ilgiyi görüyor fazla bir şey söylemeye gerek yok zaten. ama raif'i de, maria'yı da sevemedim. ikisinin de karakterlerindeki zayıflık, birinin bunu kapatma şekli, diğerinin kapatmaya uğraşmaması itici geldi. belki yeniden okusam farklı düşünürüm.
otomatik olarak kürt mantolu madonna okuyorum artık beynime ne kadar kazındıysa. yarın bir gün kitabı almak istediğimde abi kürt mantolu madonna var mı diyeceğim diye korkuyorum.
1 sene önce okuyup bitirdiğim roman. Çoğu olayı unuttum gitti, aklımda kalan sadece mütercimlik, zorla evlendirilen başrol, kadın, almanya, hasta döşeği falan...
Her dönemde okunması gereken harika aşk romanı. Bir insanın hayalle nasıl yaşadığının ifadesi.
kürküm olsa bende madonna gibi kızım aslında. yok o maradona da olabilir.
Popüler kültüre kurban olmadan önce okunması gereken bir eserdi.
sonra eskaza yazarın ölümünden yıllar sonra biri bir anda parlattı ve meze kitabı etti, ah ulan Raif Efendi'nin kemikleri sızlıyordur şimdi.

Ben de yıllar önce alıp okuyup kendimi raif efendiye benzettiğim için eski sevgilime verip onun okumasını istemiştim okudu mu bilmem ama kitabımı geri getirsin istiyorum.
bu başlıkta eksik olan şeyi buldum *

görsel
Tiyatro oyunu olarakta izleyebilirsiniz. Bu aralar ayda 3,4 defa oynuyor. Oyun fena değil izlediğinize değecektir.
Zor bir roman. Bazı kelimeleri çevirmek Zaman alıyor.
Okumadığım, dönemin komünist bir yazarının Türkiye'den kaçarken kaleme aldığı ebedi yönü olmayan, tamamen gereksiz cümlelerin kitabı diyebilirim bu esere. Bunlar yüzünden Orhan Veli, Ömer Seyfettin, Peyami Safa gibi vatan aşığı yazarlar gölgede kalmıştır.

görsel
Raif efendi ile Maria kavuşamamış,biz mi mutlu olucaz?Yapmayın.
Ben bunu lisede okumuştum. Şimdi sorsalar kitap hakkında tek bir şey soyleyemem. Bu yüzden kitap okumayı bıraktım. Oku Oku sonra unut...
bu kitabı sırf instagram'da ayağa düştü diye sevmeyen insana yazık doğrusu. sırf popüler olmayanı bulmak, herkesten önce keşfetmek değildir her şey. bazı şeyler hep birlikte sevilebilir.
Aşmış roman.
"insanları, kendi cinslerinden biri üzerinde kudret ve salahiyetlerini denemek kadar tatlı sarhoş eden ne vardır?"
--spoiler--

Türk dizilerinin kaynağı belli oldu. Bu kadar ezilmeye izin vermek, kendi çocuklarını sevmemek biraz saçma kaçmış. Kadından 10 sene haber alamıyorsun insan bi' Almanya'ya gider arar sorar ama yook. Bana birazcık saçmalıklar silsilesi olarak geldi. Ya da Raif Efendi'nin karakteri bana zıt olduğu için, kendimden bir şeyler bulamadığım içindir belki de.


--spoiler--
bugün kişisel gelişim kitaplarında anlatılan benlik, alt benlik, öz varlık, şuurdışı intibaları gibi konuların çalışma mekanizmalarını teorik olarak değil örnekleriyle öğrenebileceğimiz harika bir roman.
sonu müthiş kesinlikle okunması gerekir.
bu gün hiçbir şey yazılmamış, ben şok.

“ tesadüf seni önüme çıkarmasaydı,
gene aynı şekilde,
fakat her şeyden habersiz,
yaşayıp gidecektim.
Sen bana dünyada başka bir hayatın da mevcut olduğunu,
benim bir de ruhum bulunduğunu öğrettin.”
Kitabı bi yerden Sonra sıkıldım bıraktım hani şu otoportresi cart curt...
günümüzde geçse raif efendinin en sevdiği şarkı sie liegt in meinen armen olurdu.
Üniversitede hocamızın okumamız için ödev olarak verdiği ama sonra da iyi ki de vermiş dediğim eser.
Şu an okuduğum kitap oluyor kendileri. Normalde çok aşk kitabı okumam. Fakat bu kitabın yazarının hem Türk oluşu hem de çok ilgi görmesi, bende merak oluşturdu. Sonlarına yaklaşmaktayım, beğendim diyebilirim.