bugün

görsel
Rahman suresi.
inşirah suresi.
Çünkü Allah cc bu sûreyi peygamberimizin en umutsuz anında göndermiştir.
Ve der ki'

(bkz: senin göğsünü açıp genişletmedikmi)
nahl suresi 90. ayet

Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.

cuma hutbelerinden akıllara kazınmıştır.
Rahman suresi bence.
elbette hepsi etkileyici olmakla birlikle maun suresi daha bir ağırlık taşır. toplam 7 ayet olmasına karşın içerdiği mana ve değindiği konu itibariyle kur'an'ın kısa, öz ve çok net surelerinden biridir.

islam'da varsayılan "dinin direği" veya "dinin temeli" tanımlamaları yıllardır müslüman camiada "namaz" olarak kabul edilmiş ve allah'a yapılan en büyük ibadetin namaz olduğu kabulü yaygınlaşmıştır. halbuki maun suresi namazdan daha önemli, daha dikkate değer ve sosyal bir mevzuyu tam kalbinden yakalayan tanımlamasıyla bu kabulü çürütür.

çünkü islam dini bireysel ibadetleri "gönüllü ve yapılması gereken" ibadetler olarak tanımlarken, sosyal hayatı ilgilendiren, yalnızca kendimize değil başkalarına da dokunan konulara ise "mutlaka yapılması veya yapılmaması gereken" şeyler şeklinde hüküm verir.

bunlardan biri ve islam'ın özü itibariyle en önemlisi de zekattır, yani paylaşmaktır. paylaşmak sosyal hayatı yapılandıran, hem bireyi hem de toplumu maddi manevi kuvvetlendiren, kişinin iman derecesini yükselten mühim bir olaydır. bahsettiğimiz maun suresi zekat vermeyen, paylaşmayan, düşenin elinden tutmayan ama namaz kılanların namazlarının boşa olduğunu söyleyerek "dinin temeli namazdır" diyen müslüman alemine adeta ilahi tokadı atmaktadır.

hayır dostlar... dinin direği, temeli, olmazsa olmazı namaz değildir. namaz gönüllü yapılan, bedensel ve ruhsal terbiye için yapılması allah tarafından kullara emredilen, ancak ve ancak gerçek anlamda islam idraki ile yapıldığında amacını bulan, bu idrakin haricinde yapıldığında hiçbir mana taşımayıp yalnızca eğilip kalkmaktan ibaret olan bir ibadettir.

islam'ın özü, can damarı, olmazsa olmazı paylaşmaktır. paylaşmayan müslüman dini yalnızca şekilcilikten ibaret sanıp, bu kabuller üzerine dinini yaşar. (bkz: günümüz toplumunun cuma günü müslümanlaşan tipleri)

şu noktadan da konuyu incelersek zannederim tam anlamıyla açıklığa kavuşmuş olur. allah kur'an'ın hiçbir ayetinde namaz kılınmamasına karşılık başa gelecek bir azaptan, cezadan bahsetmezken; malını, parasını paylaşmayıp kendi için saklayanlar, zekatı vermeyenler, düşküne yardım etmeyenler ve parayı, malı mülkü ilah edinenler için korkunç ve hazin bir son vadeder. paylaşmayan ancak namaz kılanların ise namazlarının boşa olduğunu vurgular.

şimdi buyurun cenaze namazına... yüzlerce senedir müslümanlığın hali neden harap, niye toplum olarak gelişemiyoruz, neden müslüman devletler fakir bir kez daha düşünelim. suçu yalnızca amerika'da, israil'de aramaya devam ettiğimiz, kendimize bakmadığımız ve yanlış nerede diye sorgulamadığımız müddetçe bu durum böyle devam eder...
ANKEBUT Suresi 64. ayet

"Bu dünya hayatı ancak bir eğlence ve oyundan ibarettir. Ahiret yurduna gelince, işte gerçek hayat odur. Keşke bilselerdi!".
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar