bugün

Çoğu islam alimi hatta elmalılı bile kuranı mealine göre değerlendirmeyin demiştir.
okudukça aydınlanıyorsun ve biz müslümanların herşeyden habersiz olduğunu gördüm. okuyun lan ve üstünde düşünün.
tabi ki faydalı ve güzel bir iştir.

ama sadece mealini okursanız muhtemelen anlam veremeyeceğiniz bir sürü ayet olacaktır.

işte bunun için de tefsir okuyup o ayetin ne zaman ve ne amaçla indirildiğini öğrenmekte fayda var.

o zaman çok daha iyi anlıyorsunuz anlatılanları.
bende bu atayizleri zeki sanardım. kardeş mantık arapçada ve türkçede aynı değil mi? ne diyorsa o değil mi? ozaman rus romanlarını okumayın,ingilizce çeviri filmleride izlemeyin. insanları bulandırmak için göllere taş atıp duruyorsunuz ama kuranın ayetlerinin neden indiğini ve nerde indiğini öğrenerek aynı anda 2 mealden okursan nasıl mantıklı gelir görürsün. bakarsın 1400 yıl önceden senin gibi andavalların geleceği bilindiğinden sana bile cevap vermiştir.
ilk Türkçe meal Atatürk tarafından elmalılıya yazdırılmıştır. Osmanlı buna cesaret edememiş. Zaten mehmet Akif Ersoy da başladığı kuran meallerini ben bu işin altından kalkamam deyip yakmıştır. Meal elbette gereklidir kuran hakkında bir fikir edinmek için ama salt meal okuyup kuranı anladım demek saçmalıktır kesinlikle tefsirlere bakılmalıdır kafaya takılan her konuda.
kuranı benimsemeyen deist olur aptal olan ateist olur ama herneyse arapça öğrenin zaten kuranı anlarsınız belese bi tane daha yabancı diliniz olur bide kuran okurken tombaladan taş çekip okumak gibi ayet okumayın sonra pp si aystayn olan face sayfasindaki malum aptal toplulugu gibi herkes cahil siz akilli zannedersiniz.
insanı inanılmaz rahatlatan, bu dünyadaki her şeyin boş olduğunu ve her şeyle baş edebileceğine inandıran, Allah'ın sizinle konuşması anıdır. Müslüman coğrafyasının içinde olduğu şu vahim tablo işte bu kuranı anlayarak okumamalarından, hayatlarına yansıtmamalarından kaynaklanmaktadır. Allah Müslümanları Kur-an'ı terk ettikleri için cezalandırmaktadır kanımca. ek olarak okuyacağınız mealin kim tarafından yazıldığı da çok önemlidir. ilgilenenler için Süleymaniye Vakfı'nın mealini tavsiye ederim.
(bkz: #36035920) örnekte görüldüğü gibi bir takım sıkıntılara (küfre kadar götürebilir) sebep olabilir, ayetlerin izahlı hali olan tefsir tavsiye edilir.
tabi ki okuyacaksın. sonuçta kuranda bir çok yerde ayetleri apaçık açıkladık diyor. ayrıca kuran hacıya, hocaya mı gönderilmiş yoksa tüm insanlığa mı?
madem bunu bir tanrı göndermiş ve evrensel o halde herkes kendi zekasıyla gidip okuyup anlayabilir. zaten bunları çevirenler arapça bilmeyen insanlar değil. az çok genel anlamı bilirsin.
okuyunuz efendim. insan neye inandığını da neye inanmadığını da bilmeli. okumayanın kafasına vurup zorla okutturulmalı.
Elmalılı Hamdi Yazır' ın da dediği gibi, "Kuran-ı Kerim her yüz yılda bir yeniden ehli kişilerce çevrilmelidir." Kelimelerin anlamları ve gücü değişiyor. Bu nedenle okuduğunuz mealin kime ait olduğunu iyi seçmek zorundasınız.
Her iki rekat namazın ardından bir sure okuyunuz. Hatta mümkünse her gün sadece bir sureyi celileyi okuyunuz. Anlamaya çalışarak. Acele etmeden, ağır ağır, yavaş yavaş. Diyanetin veya elmalılı hamdi yazırın meali temel alınmasını refere eder tavsiye ederiz bu konuda.

Üzerinizden ağır bir yükün kaldırıldığını, içinizin açıldığını, ferahladığınızı, rahatladığınızı ve sakinleştiğinizi hissedeceksiniz. Okuyun. Kuran okuyun. arapça türkçe meal tefsir fark etmez. Hepsinin kıymetli faydası ayrıdır.
(bkz: nietzsche nin mealini okumak)
Sadece meal okumak Ateistleri bir gecede alim ve flozof etmektir.
Sözlükte de sıkça görüldüğü gibi.

Kur anla çelişmeyen hadisleri reddedenler ayetlerin nuzul sebebine de inanmazlar.
Kur an ise 20 küsür sene de bozuk bir toplumu aşama aşama düzeltmek için farklı farklı olaylara inmiş kitaptır. Öyle yüzüklerin efendisi gibi bir günde okunacak, anlaşılacak kitap değildir.
Ayetlerin nuzul sebebi olmadan çoğu meseleyide anlamak mümkün değildir.
Yukarda belirttiğim mesele açıktır. Arapçanız yoksa bile mutlaka kur an arapçasını çok iyi bilen hocalardan faydalanın. Misal az önce sözlükte geçen " salat" kavramı kur an da farklı farklı anlamlarda kullanılmıştır. Ama birisi de kalkar salat namaz derse, kur an da birçok yerde kullanılan salat kelimesinin manaları karışır. Allah ın ve meleklerin peygambere salat ettiği ayetini bir anda " Allah ve melekler peygambere namaz kılıyorlarmış" anlamına getirmiş olursun. Böyle bir şeyin ise kur an ın ruhuna aykırı olduğunu anlar, kur an ın değiştirilmiş olduğu iddeasına sahip olursun.

Misalin " Allah peygamberi unutmadı" bu ayetin nuzul sebebini araştırmadan dalga geçen öyle andavallar varki bunlar bir de zeki ve düşünen insanlar olduklarını ileri sürüyorlar.

E iş böyle olunca da bize düşen; kur an ı o günün arapçasını bilen birinden yardım alarak, tefsirler eşliğinde, akaid ilminden ve hadislerden faydalanarak okuyun demek düşüyor, ki bu asla bir gece de yüzüklerin efendisini okumak gibi değildir. Emek ister. Çünkü kur an da sosyolojiden tut tarihe, bilim ve fene, siyasete, ekonomiye, insan psikolojisine kadar kapsayan ayetler vardır.

Bunlardan bir insanın tek başına haberdar olması ise mümkün değildir.

Mesele; kur an ı reddettiğiniz konuları görünce insan üzülüyor ha. Çok basit, teknik meselelerden kaybediyorsunuz. Üzerine bir de kalkıp " düşünen, sorgulayan" olduğunuzu ileri sürünce yapacak bir şey kalmıyor.
Kuran mealinde bile bizim müslüman tahife arkada kalmış.. evrenesoğlunun bile sitesi var. iki senedir ondan bakıyordum. Sonradan farkettim yalnız senden yardım dileriz'in mealini mürşidimizi bulmak için senden dileriz diye çevirmişler. Kuran meali hususunda reklamsız vs. http://www.kuranoku.org gibi zayıf bir kaç site var.. onlarda garip kalmışlar. Ne kadar dayanırlar bilinmez.
Tavsiyeme gelince.. imkanınız varsa arapça dersi alın. Hem dininizin dili hemde son dört beş yıldır türkiyedeki ingilizceden sonra en çok aranan dil olsa gerek. Herkes bir şey söylüyor kendi aklınızı kullanın.. En azından kendi tercihiniz olur.
Özellikle büyük şehirlerde oturanlar birkaç suriyeli veya ıraklı ile irtibata geçerse gevezelik katsayısına göre başarı gösterecektir. Dikkat etmeniz gereken husus fushayı iyi konuşuyor olması.. Nasıl mı anlayacaksınız. Onuda siz halledin..
ezekiel 25-17, oku bakalım.
güzel bir iştir. evde deneyiniz. başka yerlerde de deneyiniz.
kitap olarak yoksa playstore'dan telefonunuza indirip okuyabilirsiniz.
görsel herkesin yapıbileceği ve yapması gereken okumadır. eksiksiz, tam, açıklayıcı ve anlaşılır kitabın tek hesaba çekilecek kitabın okumak ve uygulabilmesi dileğimle. hem böylece kandırmaya çalışanlara kanmamış olursunuz ve kesin affedilmeyen tek günah olan şirke girmemiş olursunuz. diğer günahlar için Allah dilediğine bağışlar dilediğine ceza verir.
Tam anlamıyla islama gereken değeri vermemektir. Lakin arapçayı sonradan öğrenseniz bile islama gereken değeri vermiş olamayacaksınız. Kuranı ana dili gibi öğrenemeyecek birinin kurani bir arap kadar iyi anlayabilmesi mumkun gorunmuyor.
hayatınızda ingilizceyi öğrenecek çabayı göstermekteyseniz ve ben müslümanım diyorsanız arapçayı da öğrenmek zorunda olduğunuzun farkında olmalısınız ama bu sizi kurana yaklastirsada kurani tam olarak bir arap gibi anlaminizi saglayamayabilir.
Defalarca yaptığım için çok emin olarak yapılmaması gerektiğini söyleyebileceğim şey...
Ana dilinde okuyunca içindeki vahşet, saçmalıklar, mantıksızlıklar kabak gibi çıkıyor ortaya.
Halbuki arapça okunurken öylemi !?!?
Ananı avradını yazıyor olsa, anlamadığından huşu içinde gözlerinden yaş gelerek okuyorsun, dinliyorsun.
kuran-ı kerimi anlamak için şarttır tamam arapça okumak sevap da anlayamadıktan sonra ne fayda en az bir kere mealini okumak doğru olur kuran'a göre yaşamak için.
Sadece meal okuyarak bazı şeylerin öğrenilemiyeceğini, tam olarak anlaşılamayacağını düşünüyorum. Mesela ayetin iniş nedeni ne?
Muhatabı kim?
Hangi dönemde inmiş? gibi..
sakın yapmayın, yaşadığını veya size dikte edilen öğretilen dine bakıp, "bu kitap islam dinini anlatıyor ise biz şimdiye kadar hangi dine inanmışız?" diye kendinize soru sorarsınıız.
Ben de üstteki iki yazara katılıyor, mealden ziyade tefsir okumanın daha yaralı olabileceğini düşünüyorum. Meal de yararlı elbette ama bazı konuların açıklığa kavuşması için tefsir okumak iyi olur. Bilhassa kur an ı kerimle alakalı kafa karışıklığı yaşayanlara tefsir tavsiye ederim. Örneğin imam ı Gazali'nin tefsirlerini.
güncel Önemli Başlıklar